|
 |
 |
 |
Yüksek mahkemeye kadın başkan
Anayasa Mahkemesi'ne Cumhuriyet tarihinde ilk kez kadın başkan seçildi. 59'uncu turda 6 oyla başkan olan Tülay Tuğcu, şöyle dedi: "Seçilmem, mahkeme üyelerinin Anayasa'ya ne denli bağlı, ne denli eşitlikçi, laik ve demokratik olduklarının göstergesidir. Çünkü erkek arkadaşlarımın oylarıyla başkan seçildim."
Tuğcu, erkeklerin oylarıyla yüksek mahkeme başkanı
Anayasa Mahkemesi'ne Cumhuriyet tarihinde ilk kez kadın başkan seçildi. Seçimlerin 59'uncu turunda 6 oy alan Tülay Tuğcu başkan oldu.
Anayasa Mahkemesi, cumhuriyet tarihinde ilk kez bir kadın üyesini başkanlık koltuğuna oturttu. Mahkeme, 5 Temmuz'dan bu yana devam eden seçimlerin 59'uncu turunda, emekliliğine iki yıl kalan Tülay Tuğcu'yu yeni başkanı olarak belirledi. 1999 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından üyeliğe atanan Tuğcu, Cumhurbaşkanı Sezer'in sıcak baktığı isimler arasında yer alıyordu. Fazilet Partisi'nin kapatılması konusunda kuvvetli bir tavır sergileyen Tuğcu, laik çizgisiyle biliniyor.
AKYALÇIN'I KESTİ Anayasa Mahkemesi dün 55. tur seçimi için 8'i asıl 3 yedek olmak üzere toplam 11 üyeyle toplandı. Bu seçimlerde Tuğcu'nun oyu 4'e çıkınca diğer turlarda Haşim Kılıç da oyunu Tuğcu'dan yana kullandı. 58'inci turda ise Kılıç'ın kendisine oy vermediğini farkeden Sacit Adalı da Tuğcu'ya oy verdi ve Tuğcu 6 oyla yeni başkan seçildi. Kılıç, yarıştan çekilmesinin nedenlerini şöyle açıkladı: "Benim kafamda zaten 'Tülay Hanım'a 4 oy çıkarsa çekilme fikri vardı. Bunu kendisine söylememiştim. Devletin ve milletin bize verdiği görev ve sorumluluklar var. Dışarda dedikodular artıyordu. Ben bu kurumun başkanvekiliyim. Kurumun yıpranmasına dedikoduların altında kalmasına göz yumamazdım."
DEMİREL ATAMIŞTI Mahkeme kulislerinden ise Kılıç'ın çekilerek Ahmet Akyalçın'ın önünü kestiği yorumları yapılıyor. Böylece Sezer'in en çok istediği Akyalçın yerine görevi iki yıl sürdürecek olan Tuğcu seçilmiş oldu. Kılıç'ın desteğiyle seçilen Tuğcu, 1942 yılında Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Ankara Hukuk Fakültesi'nden 1965 yılında mezun olan Tuğcu, bir süre serbest avukatlık yaptı. 1969 yılında Danıştay'a girdi. 1974'te de Amme İdaresi Enstitüsü'nü bitirdi. 1992'de Danıştay üyeliğine seçildi. 1999 yılında da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı.
'FP KAPATILSIN' DEMİŞTİ Son dönemdeki birçok önemli kararda imzası bulunan Tuğcu, Fazilet Partisi'nin kapatılması davasında "parti kapatılsın" derken diğer üyelerden daha ileri bir yorum yaparak, "temelli kapatılan partilerin devamı niteliğinde olan partiler bu nedenle de kapatılmalı" görüşünü savunduğu karşı oy yazısı yazmıştı. Tuğcu bu nedenle Fazilet Partisi'nin, daha önce kapatılan Refah Partisi'nin devamı olduğu için de kapatılmasını istemişti. Mahkeme bu görüşü paylaşmış olsaydı, Siyasi Partiler Yasası, "Bir başka partinin devamı niteliğinde olduğundan temelli kapatılan bir partinin yöneticilerinin başka partiye üye olamayacakları" hükmünü içerdiği için şimdiki Bakanlar Kurulu'nda Abdullah Gül gibi birçok siyasiye "siyaset yapma" yasağı gelmiş olacaktı. Başkanlığa seçilen Tuğcu, ilk açıklamasında, " Anayasa Mahkemesi'nin uygulamada ve tutumunda herhangi bir değişiklik olmayacaktır" dedi. Tuğcu, kendisinin, ilk kadın başkan olduğunun hatırlatılması üzerine, "Anayasa Mahkemesi'ndeki üyelerin anayasaya ne denli bağlı, ne denli eşitlikçi, laik ve demokratik olduklarının göstergesidir. Çünkü erkek arkadaşlarımın oyuyla seçildim" dedi.
Ersan ATAR /ANKARA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|