Baykal'ın affa bakışı...
Eyleme karışmamış teröristlerin çıkarılacak bir genel afla PKK'dan uzaklaştırması fikrine, CHP lideri Deniz Baykal da karşı... Baykal sohbetimize, "Eve dönüş yasasını çıkardık, ne getirdi?" sorusuyla başlayıp ekledi: "Liberal demokrat barışçılarımız af çıksın falan diyor. Bunu kim, hangi amaçla söylüyor? Bu Türkiye'nin mücadelesini zaafa uğratır..." Baykal'a göre PKK gücünü kaybetmeye başladığı için bölgedeki terör eylemini Türkiye'nin başka yerlerine kaydırdı. Strateji değişikliğiyle Kuşadası, Çeşme'de teröre yönelmesinin gerisinde de bu yeni strateji var. CHP lideri, PKK'nın yeni stratejisini ise şöyle özetledi: "İlk kez terörün arkasındaki dış destek önem kazandı. Önce genel af, ardından, İmralı'dakine imkan sağlamak, iki ayrı etnik kimliğe sahip bir siyasi yapılanmaya doğru Türkiye'ye adımlar attırmak. Konfederasyon için çaba göstermek. Sonunda Irak, Suriye Türkiye'yi kapsayan etnik temele dayalı siyasi yapılanmasını oluşturmak..."
Sınır ötesi operasyon Baykal'a göre; terörün bu aşamaya gelmesinin nedeni de hükümet... Gerekçesini de şöyle anlattı: "Aralık 2002'de şu öneride bulunduk; Irak'a asker göndermeyelim, Türkiye karargah olmasın. Ancak, ABD'nin müdahalesi olmadan, askerimiz K.Irak'a girerek, sınırın güney bölgesinde koruma amaçlı konuşlanması gerekir. Yüksek dağlar nedeniyle Türkiye'nin içerden kendini savunma olanağı yok. Güneye konuşlanmamız gerekiyordu. Bizi dinlemediler." Geçmişte CHP'yi eleştirenlerin, bugün aynı noktaya geldiğini belirten Baykal, devam etti: "Zaman kaybettik. Sınırın hemen güneyine, koruma amaçlı olarak asker sokmalıyız..." Geçmişte sınır ötesi operasyonların gerçekleştiğini anımsatan CHP lideri ekledi: "Eğer o zaman yapılsaydı, ne Türk askerinin başına çuval geçirilebilirdi, ne Kuzeyin nüfus yapısını değiştirmek kolay olurdu, ne de ölüm timleri elini kolunu sallayıp Türkiye'ye girebilirdi..."
Dubai anlaşması Baykal, hemen ardından hükümetin Irak politikasını eleştirmeye başladı. Önce, ABD ile 1.5 yıl önce yapılan bir anlaşmayı anımsattı: "Eylül 2003'te Dubai'de Irak'a asker sokmama karşılığında kredi öngören anlaşmayı bu hükümet ABD ile imzaladı mı, imzalamadı mı? O zaman bu anlaşmaya imza koyarken, ülkenin 1.5 yıl sonra karşılaşacağı sorundan habersiz bir hükümet tarafından mı yönetiliyor Türkiye?" CHP lideri, anlaşmanın Meclis'ten geçmesi konusunda "kıyameti kopardıkları" için hükümetin geri adım atmak zorunda kaldığını belirtip, devam etti: "Zamanında asker sokamamanın ezikliği içindesin. Şimdi asker sokalım diyorsun. Şimdi Irak hükümetinin, meclisinin, peşmergesinin ve Barzani'nin kararı aranıyor..." ABD'den gelen, Türkiye'nin sınır operasyonuna sıcak bakılmadığına ilişkin sözlere de Baykal tepki gösterdi: "ABD, Atlantik ötesinden gelip 'burada bana tehdit var' diye Irak'ta askeri operasyon yapacak. Ben sınırımda 21 yıldır bu terörle yaşayacağım, ölüm timleri elini kolunu sallayıp Irak'tan girecek, eylem yapacak. Buna karşı bir şey yapmamız istenmeyecek..." Baykal'a göre Türk dış politikasında yapılan yanlışların da gelinen noktada payı var. "ABD, 'Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyacağız, PKK'yı terör listesine aldık' diyor. Ama, gelen ölüm timlerinin orası mevkisi oldu. Biz de bunu seyrediyoruz."
AB baskısı Baykal ile telefon sohbetimiz bittiği anda eski OHAL Valisi Ünal Erkan ziyaretimize geldi. Erkan da Baykal'la aynı görüşteydi: "Örgütün stratejisi, terörü yaygınlaştırmak. Müzakere döneminde AB'den 'oturup anlaşın, af çıkarın, terör bitsin' baskısını yaratmak." Hükümetin ardından, Baykal ve Erkan'ın da karşı çıkan sözlerinden yola çıkıldığında af zor... Ancak, geçmişte sürekli gündemde tutulması sonrası, affın bir şekilde çıkarıldığı da unutulmamalı...
|