Lezzet Güneşi
Soğanlı tart
Un ve tereyağını ekmek kırıntısı kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin, parmesan peynirini ekleyip, karıştırın. Tereyağlı unun ortasını havuz şeklinde açın, yumurta ve suyu ilave edip, parmak uçlarınızla tereyağlı una yedirin. Hamuru hafif hafif bastırarak toplayın, unlu düz bir yüzeyde yassı daire haline getirin, streçe sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Hamuru 6 parçaya bölün, her bir hamuru iki streç arasına yerleştirin, yaklaşık 11 cm. çapında açın ve 8 cm'lik tart kalıplarının kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin. Kenarlarındaki fazlalıkları kesin. Yağlı kağıt kesip hamurların üzerine yerleştirin, kurufasulye veya nohut koyup, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin, hamurların üzerindeki kağıtları alın ve 10 dakika daha pişirin. Isıtılmış zeytinyağına soğanları katın, orta ateşte karıştırarak soğanlar karamelize oluncaya kadar yaklaşık 20 dakika soteleyin. Rokayı ilave edin, karıştırarak 2-3 dakika daha karıştırın. Delikli kepçe ile ayrı bir kaba alın. Soğan karışımını hamurlara paylaştırın, üzerlerine rokfor peyniri serpin. Yumurta, krema, permasan peyniri ve muskatı çırpıp, her bir tart hamuruna paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
(6 kişilik) * 2,5 su bardağı un (elenmiş) * 125 gr. tereyağı (soğuk, küpler halinde kesilmiş) * 25 gr. permasan peyniri (rendelenmiş) * 1 adet yumurta (hafif çırpılmış) * 1 çay bardağı su (soğuk) * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 3 adet soğan (piyaz doğranmış) * 1 demet roka (iri doğranmış) * 100 gr. rokfor peyniri (ufalanmış) * 3 adet yumurta (hafif çırpılmış) * 1 çay bardağı krema * 50 gr. parmesan peyniri (rendelenmiş) * 1/2 çay kaşığı muskat (rendelenmiş)
Karidesli roka salatası
Bir çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırıp, karideslerin üzerine gezdirin. İyice harmanlayın ve fırın tepsisinin yarısına yayın. Yarım çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı biberiye, tuz ve karabiberi karıştırın, patateslerin üzerine gezdirip, onları da iyice harmanlayın ve fırın tepsisinin boş kısmına yayın. Önceden ısıtılmış 210 derece fırında karides ve patatesleri 7-8 dakika pişirin. Karidesleri tepsiden alıp soğuyuncaya kadar dinlendirin. Patatesleri yumuşayıncaya kadar 15 dakika daha pişirin. Kalan zeytinyağı, sarımsak, limon kabuğu, limon suyu, kalan biberiye, tuz ve karabiberi küçük kapaklı bir kavanozda çalkalayarak iyice karıştırın. Patates, karides ve maydanozu derin bir kasede harmanladıktan sonra sarmısaklı zeytinyağının yarısını ilave edip, iyice karıştırın. Kalan sosu rokaların üzerine gezdirip, iyice harmanlayın ve karidesli patatesleri rokaların üzerine yerleştirerek servis yapın.
(4 kişilik) * 24 adet karides * 4,5 çorba kaşığı zeytinyağı * Tuz, tane karabiber * 500 gr. küçük boy patates (4'e bölünmüş) * 1 tatlı kaşığı biberiye (taze, ince kıyılmış) * 2 diş sarımsak (dövülmüş) * 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi * 2 çorba kaşığı limon suyu * 2 çorba kaşığı maydanoz yaprağı (kıyılmış) * 2 demet roka (iri doğranmış)
|