kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
 

Şairler dövüşüyor

Modern Türk şiirinin tarihi biraz da tartışmaların, şairler arası dövüşlerin tarihi değil midir? Tevfik Fikret-Mehmet Akif, Yahya Kemal- Ahmet Haşim, Nazım Hikmet-Peyami Safa misali polemikler bir yana, Cumhuriyet'ten günümüze her gelen kuşak, grup ya da akım, bir önceki çağdaşları hatta kendi aralarında birbirleriyle kavgalarını sürdüregelmişlerdir. Ne demişti Mehmed Kemal: "Şairler dövüşür." Üstat, bu adla bir kitap dahi yazmıştı. Bir "öğle rakıları"nda anlatmıştı: "İsmail Habip Sevük, 'Türk Yenilik Edebiyatı' kitabına Ahmet Hamdi Tanpınar'ı almaz, o da ilk karşılaşmalarında sorar. İsmail Habip, 'Her şairi almak zorunda değilim' der. Tanpınar, kendisinden beklenmeyen bir çeviklikle pehlivanlığı ile ünlü İsmail Habip'i altına alarak vurmaya başlar. Bunu gören gazeteciler sorarlar, 'Nasıl olur üstat, sizin gibi bir pehlivan, Ahmet Hamdi gibi bir cılız şairden dayak yesin...' İsmail Habip'in yanıtı şöyledir: "Ayağımın altında karpuz kabuğu varmış, kaydım. Kaymasam, onu iyice benzetirdim. Ama alacağı olsun."

SON 25 YILIN ŞİİRİ
"Varlık" Dergisi, haziran sayısında arayışlar, eğilimler, yönelimler, tartışmalar çerçevesinde günümüz Türk şiirini mercek altına alıyor ve son 25 yılda yazılan şiiri tartışmaya açıyor. Tartışmanın odağında ise Osman Çakmakçı'nın geçen ay "Milliyet Sanat" Dergisi'nde yer alan ve 80 yıllarda yazılan şiiri geçersiz bularak tasfiyesini istemesi... Çakmakçı'- nın ortalığı velveleye veren yazısının tümünü okumadım. Kimi yargılarını Osman Hakan A.'nın yazısından aktarmak istiyorum. Diyor ki Çakmakçı: "80 şiiri toplumsal, kültürel bir duruştan, sahicilikten yoksun olduğu için poetikası da yoktur. 80 şiiri askeri darbenin ürünüdür. Bu darbe, şiiri hayattan koparmıştır." Çakmakçı, bu iddiasına dayanarak 80'li yıllarda yazan yirmi kadar şairin tasfiyesini istiyor. Bunların içine kadir-kıymet bilmezlikle "yapıntılığı, meta şiiri öne çıkarmasıyla Hilmi Yavuz'u, hayattan kopukluğuyla İlhan Berk"i de katarak... Yenilir yutulur sözler değil. "Varlık"ta bu sözlerden yola çıkarak iki de soruşturma var. Biri tasfiyesi istenen şairlerin, öteki bu tasfiyenin arkasında durması düşünülen yani 90'lı yıllarda yazan şairlerin yanıtladığı... Elbette burada murat, Türk şiirini son 20-25 yılda damgalarını vurmaya çalışan şairlerin İsmail Habip-Ahmet Hamdi Tanpınar misali kavga etmeleri değil. Ama aklı başında bir Tuğrul Tanyol'- un iki-üç şair dışında 90'lı yıllarda yazan şairleri "oldukça cahil" diye nitelemesi karşısında bu şairlerin hiç mi söyleyecek bir şeyleri yok? Metin Celal'in kendilerinden sonra yazan şairleri acımasız eleştirisine, daha doğrusu yargılamasına katılmak ise mümkün değil. "Şiir hayatın içinden çekip çıkarılması, gerçek anlamda şiir diyebileceğimiz eserlerin okunmaması, kitabevlerinin şiir satmamakla övünmesi, popüler kültürün kendi şiir anlayışını yeşertmesi, tiyatro artistlerinin, televizyon sunucularının kitaplarının çok satması..." Bütün bunlar doğru da 80'li yılların şiirini savunmak adına, kendisinden sonra gelen gençleri "Geçiyorlar bilgisayarların başına, çala kalem yazıyorlar" diye nitelemek niye?

ELEŞTİRMEN YOKLUĞU
Sorun bence son 20-25 yıl değil, daha öncesinden şiirin bir "eleştirmen"inin olmamasından kaynaklanıyor. Kırk kuşağının Ataç'ı, Fahir Onger'i, Orhan Burian'ı vardı. Sonrasının Hüseyin Cöntürk'ü, Asım Bezirci'si... Bizim kuşağın az yazsa da Eser Gürson'u... Hepimizi kucaklayan bir Memet Fuat vardı. Çünkü bir dönemi, bir akımı en iyi ve doğru eleştirmenler anlar ve anlatır; yarına taşır. 80'- den bu yana kimi şairler, yazı da yazdılar, yazıyorlar da... Doğrudur, artık bir kuşak yok; tek tek şairler var adları anılan. Ama içlerinde bir "eleştirmen" var mı? Evet, şairler dövüşür, her zaman da dövüşmüşlerdir de... Ama bu dövüş bir "eleştirmen" in gözetiminde olursa tadı çıkar ve şairler çarşısı pek karışmaz. Peki, günümüzün eleştirmeni nerede?

***

* BELMİN SÖYLEMEZ'in yönettiği "34 Taksi" başlıklı film, bugün saat 15.00 ve 18.00'de ücretsiz olarak Beyoğlu Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde...

*AHMET REFİK ALTINAY'ın Osmanlı devletinin kuruluşundan IV. Mehmed'in ölümünü kadar etkili kadınları anlattığı "Kadınlar Saltanatı" Tarih Vakfı yayını olarak çıktı.

* İki ayda bir yayınlanan kent kültürü ve sanat dergisi İZMİR İZMİR, 53. sayısı ile onuncu yılına ulaştı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Seferis, çocukluğu ile buluştu   / 03-07-2005
 Şairler dövüşüyor   / 26-06-2005
 Aşk, cehennemde yanmaktır   / 19-06-2005
 Ben maça gittiğimde   / 12-06-2005
 Fikret Mualla İstanbul Modern'de   / 05-06-2005
 "Dar-i Çin"den sakıza yolculuk   / 29-05-2005
 "gnçtrkcll"de gençlerle...   / 22-05-2005
 Çocukların seni özleyecek Selahattin Abi   / 15-05-2005
 Sayılarla Belçikalı   / 15-05-2005
 Güneydoğu'nun geleceği   / 08-05-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
İçki servisini başlatın yoksa herkes alkolik...
MEHMET ALTAN
Pancar motoru
Yarım asırlık bir ömrün her yanından sanki...
ÖNCEL ÖZİÇER
Boyutlar dışında bir fark yok!
Hayvandan bir farkımız...
KAZIM KANAT
Gençler kaymakam değil şoför olmak istiyor
Yeşil Plaj'da...
BELKIS KILIÇKAYA
Manş'ın İki Yakası
Referandum ve Olimpiyat yarışını...
FİKRET AYDEMİR
Mutlak Olan
Her zaman ve her durumda...
YASEMİN TAŞKIN
Tatilin İlk Günü
Uçak yolculuklarında uçmak değil,...
STELYO BERBERAKİS
Naklen Yayında Tören
Türk ve Yunan...
Otomobil bisikleti yok edebilir mi?
Otomobil bisikleti yok edebilir mi?
Tamamen insan gücüyle hareket eden iki tekerlekli bir taşıt yapma...
Dev konserler barışın hizmetinde
Dev konserler barışın hizmetinde
Live Aid konserleri yoksul kıtada kitle halindeki çocuk ölümlerine...
Erkek cinselliğini 70'inde de yaşayabilir, yeter ki istesin
Bir araştıma şirketi tarafından yapılan ankete göre Türkiye'de 40-65...
Avrupalı liderlerin mutfak savaşı
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın İngiliz mutfağını eleştiren sözleri iki...
Denizatları nefes almaya başladı
Marmara Denizi'nde hayat yeniden canlanıyor. Yıllardır kendini göstermeyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.