kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Spielberg 'dost' uzaylıdan ölümcül uzaylıya geçiyor
Tom Cruise korkutuyor

Geçen sezonun en iyi filmleri yine Hollywood'dan çıktı.
Tom Cruise'un oynadığı yazın flaş filmi "Dünyalar Savaşı" gösterimde.



Spielberg 'dost' uzaylıdan ölümcül uzaylıya geçiyor

Spielberg bu teknolojik başarı ve görkemli sermaye-özel efekt işbirliği ürününün içine, her zamanki gibi aileyi ve duygusallığı yerleştirmeyi ihmal etmiyor.

İşte bu yazın "flaş" filmi huzurlarınızda. Bir Amerikan buluşu olan "yaz mevsimi için büyük kitle filmleri"nin son örneği, bilim-kurgunun öncü yazarı H. G. Wells'in 1898'de yayınlanmış ünlü kitabının yeni uyarlaması. Art arda yazdığı "Zaman Makinası", "Doktor Moreau'nun Adası", "Görünmeyen Adam" ve "Dünyalar Savaşı" romanlarıyla, Wells'in modern bilim-kurgunun öncüsü olduğunu söylemek doğru ama yetersizdir. Onun aynı zamanda keşiflerin, araştırma ve buluşların o patlama çağında, insanoğlunu bilim karşısında sınırsız ve kontrolsüz araştırma karşısında tam bir kahin niteliğiyle uyardığı da söylenmelidir. Wells, ahlaki bir tavrın bilimle atbaşı gitmesi gereğine inanır. İnsanın içindeki iyiliğin bilim yoluyla açılacak Pandora kutularından fışkırabilecek olan kötülüğü alt edeceğine güvenir. Bu güven, zaten bu romanın/filmin finalinde tüm açıklığıyla belirmektedir.

ÖNEMLİ FİLM
Sinemada dolaylıdolaysız kimbilir kaç kez uyarlanan bu önemli yapıtın bu kez Steven Spielberg tarafından yapılan yeni uyarlaması, hiç şüphe yok ki hepsinin en iyisi. Onun ötesinde, bu film klasik "yaz için iş filmi" özelliklerini aşarak, son derece düşündürücü bir bilimsel fanteziye ve ayrıca önemli bir sinema olayına dönüşüyor. Spielberg'in öncelikle başardığı şey romanı son derece sinemasal bir düzeyde anlatması. Özellikle büyük bir kenti tüm mimari altyapısı, işlek trafiği, kalabalık sakinleriyle yaşanan olaylara eşsiz bir fon olarak kullanması, tek sözcükle baş döndürücü. Evet, bunun ardında harcanan 130 milyon dolarlık bütçenin de katkısı var. Ama asıl katkı, sihirbazlık düzeyinde bir görsellik yaratan yönetmenin katkısı. Özellikle tüm başlangıç bölümü, uzaylıların yerin altındaki "araçları" içinde adeta topraktan fışkırmaları ve metropolu paniğe uğratmaları sahneleri, kolay unutulacak gibi değil. Spielberg, bu parlak teknolojik başarının, bu görkemli sermayeözel efekt işbirliği ürününün içine, her zamanki gibi aileyi ve duygusallığı yerleştirmeyi de ihmal etmiyor. Çünkü o, bildiğiniz gibi "ailenizin sinemacısı"dır ve ne anlatırsa anlatsın, aile bireylerinin bağlılık ve özverisini unutmaz. Bu filmde de, ayrıldığı eşi yeni kocası ve karnındaki bebeğiyle uzaklara giden liman işçisi babanın iki çocuğuna kol-kanat germesi olayı tam bir kutsal aile destanına dönüşüyor.

İYİ AMERİKALI
Spielberg, usta yazar-yönetmen David Koepp'le işbirliği sayesinde, üzerinden bir yüzyıldan fazla geçmiş olan romanı ustalıkla günümüze yerleştiriyor. Arabalardan cep telefonlarına, TV ekranlarından çeşitli bilgi kırıntılarına her şey, hiç yadırgatmayacak biçimde günümüze uyarlanmış. Ama daha da ilginci, ABD'nin içinde bulunduğu genel toplumsal psikoloji açısından bu filmin taşıdığı önem. Yalnızca ABD'nin de değil, belki tüm dünyanın... Çünkü film, daha ilk anda "Ne oldu, teröristler mi saldırdı?" diye soran çocuklardan başlayarak, artık her türlü saldırıya ve tehdide hazır, tedirgin ve kaygılı bir toplum görüntüsü çiziyor. Tedirgin ama ne olup bittiğini görmek için tehlike yerinden uzaklaşmadan ortalarda salınmayı da sürdüren bir insanlar.. Çünkü merak, öğrenmek ve bilmek tutkusu, bilindiği gibi en ölümcül tehlikeden bile daha güçlüdür. Ve böylece, 20 yıl önce "E.T." başyapıtıyla bize uzaylıların dost olabileceğini gösteren ilk bilimkurgu filminin onurunu taşıyan "iyi Amerikalı" Spielberg, şimdi bu uyarlamayla 180 derece dönüyor ve yine, bilim- kurgu sinemasının ilk ve naif günlerinde olduğu gibi, ürkünç, tehlikeli ve ölümcül yaratıklar sunuyor. Belki bu da dünyamızın 11 Eylül ve başka olaylarla bozulan dengesinin ve bunun yarattığı karamsarlığın bir büyük sinemacı düzeyinde yansıması. Ne olursa olsun, bu filmi mutlaka izleyin. Ürkecek, korkacak, oyalanacak ve en önemlisi, düşüneceksiniz. En çok da, bunca çelişki, kavga, hatta düşmanlık içinde yaşadığımız diğer halklarla sonuçta aynı gemide olmamız, tüm insanlarla aynı kaderi paylaşmamız konusunda...

DÜNYALAR SAVAŞI

(War of the Worlds)/ Yönetmen: Steven Spielberg Senaryo: David Koepp Görüntü: Janusz Kaminski Müzik: John Williams Oyuncular: Tom Cruise, Justin Chatwin, Dakota Fanning, Tim Robbins, Miranda Otto UİP (Paramount- Dreamworks) filmi.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Çizgi-roman/sinema evliliğinde bir zirve
 Bence en iyiler: Köy, Collateral ve Boş Ev
 Fransızların yaş problemi
 Constantine
 Diri diri balmumuna gömülen insanlar
 Fransız sinemasından güzel filmler gördük
 Çok uzaklardan ama bize çok yakın
 Yaşam üzerine ince öyküler
 Can Şenliği 20 Ağustos'ta
 Fantastik dünyalardan gerçek hayat öykülerine
 Palmiyeler kentinde insanlık dramları
 Kökenleri karışık ama ufku geniş bir serüven
 Antalya sürprizlerle geliyor
 Kami Suveren Artık Yok
 Belgesel gibi yaşam öyküleri
 Gözlerimi de al
 Bay ve Bayan Smith
 Anne Bancroft öldü
 Ustalar sinema öğretiyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Şarap şaraba baka baka kopyalanıyor
Şarap şaraba baka baka kopyalanıyor
Bizde çoğu sektörde olduğu gibi şarapçılıkta da kopyalama aldı başını...
Boşa yazılmış tek bir satırım bile yok
Yeni romanı "Bir Gün" de kendi deyimiyle "yine bir sosyal soruna"...
Seyirci konser izledi görevliler kapris çekti
12. Uluslararası Caz Festivali'nde sahne alan ünlüler, özel...
Rüzgarın Altındaki Cennet Alaçatı
Dünyanın en önemli sörf alanlarından biri olarak kabul edilen Alaçatı, artık...
'Talo'ların kaderi kampta birleşiyor
Kansızlıkla savaşan talasemi hastaları, hayatları boyunca kan almak zorunda. Bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.