|
|
|
|
|
|
Kuşlar 'cenneti' terketti
Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Boğazkent Beldesi'nde 3 yıl önce aralarında dünyada nesli tükenmekte olan pasbaş patka, küçük kerkenez, bıldırcın kılavuzu, toy ve yaz ördeğinin de bulunduğu 213 kuş türünün büyük çoğunluğu ''kuş cennetini'' terketti.
Akdeniz Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde 3 yıl önce tamamlanan ''Kocagöl-Çakal Gölü Doğal Park ve Kuş Cenneti''isimli proje kapsamında 2000-2002 yıllarında bölgede 213 kuş türü tespit edildi.
Boğazköy'deki kuş varlığının kısa sürede dikkat çekici şekilde azalması, uzmanlar tarafından bölgede açılan otellerle birlikte insan aktivitesinin artmasına bağlanıyor.
Araştırmayı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan, otellerin kurulmasıyla birlikte kuşların yaşam alanlarının bozulduğunu söyledi. Erdoğan, bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
''Bizler yokken oradaydılar. Asıl sahipleri onlardı. Yaşam alanları ortadan kalkınca kuş varlığı da ortadan kalkmış olur. Bölgeyi eski haline getirmek gerekir. Doğadaki en küçük insan müdahalesi olumsuzluklara neden oluyor. Boğazkent'e 'kuş cenneti' diye giden hayal kırıklığı yaşar. Kuş yok çünkü. Araştırma yaptığımız dönemde 500 tane gördüğünüz bazı türlerden kuşlara artık 1-2 tane rastlayabiliyorsunuz.''
''ÖNEMİNİ KAYBETTİ''
Araştırma ekibinde yer alan Araştırma Görevlisi Tamer Albayrak da, 3 yıl önce yaptıkları araştırmada bölgede 213 kuş türü tespit ettiklerini söyledi. Bölgeyi özellikle kış göçmeni türlerin tercih ettiğini anlatan Albayrak, soğuklarda bölgenin kuşlar için korunaklı olduğunu ve bölgenin alternatifi bulunmadığını vurguladı.
Kuşların çok yakınında yerleşim alanı bulunmayan, korunaklı yerlerde konakladığını ifade eden Albayrak, ''Kuşlar insan aktivitesinin çok olduğu yerlerde bulunmamaktadırlar'' dedi.
Aktivitenin bulunduğu yerlerde sadece, hemen her şehirde görülebilen, insanlarla iç içe yaşayan canlıların görüldüğüne dikkat çeken Albayrak, Boğazkent'te de artık sadece bu tür kuşların kaldığına dikkat çekti.
Albayrak, şöyle konuştu: ''Boğazköy, küçük olmasına rağmen önemli bir kuş alanıydı. Dünya çapında öneme sahip özellikteydi. 3 yıl önce dünyada nesli tehlikede olan pasbaş patka, küçük kerkenez, bıldırcın kılavuzu, toy, yaz ördeği bile tespit etmiştik. Onlar da burayı tercih ediyordu. Otellerin yapılmasıyla Boğazkent artık önemli bir kuş alanı değil. Bu kış başka bir araştırma için gittiğimizde de çok az kuş gözlemledik. Türlerin yok olmasının en büyük nedeni habitatlarını kaybetmeleridir. Bu kuşlar artık başka yerlere giderler ama özellikle nesli tükenmekte olan kuşlar ölürler.''
İKLİM ŞARTLARI NEDENİYLE
Boğazkent Belde Belediye Başkanı Cengiz Gökoğlu da, bölgedeki kuşların sayısında son 4 yıldır azalma yaşandığını söyledi. Kuşların ''Son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle bölgeye gelmediğini'' savunan Gökoğlu, otellerin kuşlar ve caretta carettalara karşı son derece duyarlı davrandıklarını ifade etti.
Gökoğlu, şöyle dedi: ''Buraya Rusya'dan Kanada'dan çeşit çeşit kazlar gelirdi. Hatta pelikanlar bile gelmişti. Önümüzden kuğular geçerdi. Nereye gittiler, kayboldular. Kuşlar son 4 yıldır gelmiyor. İklimle ilgili diye düşünüyorum. Doğal denge bozuldu, yazlar kışlara karıştı. İnsanlar, türlerin yok olma tehlikesine karşı çok duyarlılar. Av da yasaklandı. Onlara zarar verecek tarım ilaçları da kullanılmıyor. Ama eskisi gibi gelmiyorlar.
ARAŞTIRMADAN
''Kocagöl-Çakal Gölü Doğal Park ve Kuş Cenneti'' isimli proje kapsamında 2000-2002 yıllarında Boğazkent'te 46 kez arazi çalışması gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda bölgede 213 kuş türü tespit edildi. Tespit edilen türlerin bölgedeki statüleri, üreme durumları, maksimum birey sayıları ve tarihleri, habitat seçimleri, ulusal ve uluslararası koruma ve tehlike durumları ortaya konuldu.
Bölgede 45'i kesin kuluçka ve 32'si muhtemel kuluçka olmak üzere 77 kuş türünün ürediği tespit edildi. Çalışma sonucunda bölgenin göç yolu üzerinde ve önemli bir kışlama alanı olduğu saptandı.
Ayrıca alanda görülen en az 15 bin leylek, 600 çeltikçi, bin boz ördek on yaz ördeği, 16 turna, 300 bataklık kırlangıcı, 15 çift mahmuzlu kızkuşu ve 5 bin bıyıklı sumru 5 bin birey sayılarıyla Boğazkent yöresinin, kuşlarla ilgili envanter çalışması yapan uluslararası bir kuruluş olan BirdLife International'in ''Önemli Kuş Alanları'' (ÖKA) kriterini aştığından dolayı, uluslararası bir öneme sahip ''Önemli Kuş Alanı'' olduğu saptandı.
Bölgede ayrıca dünyada nesli tehlikede olan pasbaş patka, küçük kerkenez, bıldırcın kılavuzu, toy, yaz ördeğine rastlandı.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|