  |
|
Suyun yumuşağı değil sert olanı makbuldür
Arıtmadan dağıtıma yıllarca suyun eğitimini alan Stranca Su'nun Genel Müdürü Sürmen, çocukların ve yaşlıların yumuşak su tüketmemesi gerektiğini söylüyor.
Tekirdağ'da 17 bin 500 metrekarelik alanda Komili Su'nun üretildiği tesisleri satın alarak Saneta markasıyla pazara giren Stranca Su'nun Genel Müdürü Bülent Sürmen, "Türkiye'de suyu kimse tanımıyor. Yeni yönetmelik de kavram kargaşası yarattı" dedi. Yıllarını, suya adayan Sürmen, ABD'de damacana dağıtımı, damacana makinalarının çalışma prensipleri, kaynak suyu arıtma, filitrasyon ve ozonlama prensipleri eğitimi aldıktan sonra Türkiye'deki pek çok su şirketinin kuruluşunda danışmanlık görevi üstlenmiş. Koç Holding, Danone, Fiba, K.Y Holding, Türkon Holding'in su yatırımlarında görev almış. Şu anki görevi de Komili Su tesislerinin satın alınarak Saneta Su'nun piyasaya sunulması sürecini yönetmek.
YAŞLILAR İÇİN SERT SU Saneta markasıyla piyasaya giren Stranca Su da Türkiye'de ilk kaynak suyu işletme ruhsatını alan şirket oldu. Suyun ruhunu bilen Bülent Sürmen, yeni yönetmelik, piyasada yanlış bilinenler ve tüketicinin su seçerken dikkat etmesi gerekenler konusunda tam bir kılavuz.
* Herkes suyu överken 'yumuşak su' der. Gerçekten makbul olan su hangisidir? Suyun sertliğini kalsiyum ve magnezyum oluşturur. İçim tadını ise demir ve mangan. Kalsiyum kemik gelişimini sağlar, magnezyum ise, kalp krizini önleyen, insanların relax olmasını sağlayan bir madde. Sürekli çocuğa süt içirmeye kalkarız ama yumuşak suyun bir litresinde kalsiyum oranı 3'tür. 6 sertlikteki suda 23-24'e çıkar. Şimdi Türkiye'de yumuşak su dediğimizde kalsiyumun, magnezyumun en düşük olduğu sudan sözediyoruz. Suyun sertliğini kalsiyum ve magnezyum oluşturur. İçim tadını ise demir ve mangan belirler. Doğal kaynak sularında istenmeyen maddeler yok veya yok denecek kadar az, faydalı olanlar ise yüksek orandadır. Şimdi şirketler yeni yeni kalsiyumdan, magnezyumdan sözetmeye başladı. Avrupa'da yumuşak suların üzerinde 'çocuklar ve yaşlıların içmesi için uygun değildir' yazar.
KÖTÜ SU SAĞLIK BOZAR
* Bu ülkede yıllarca ne olduğunu bilmediğimiz suları içtik, aslında içmeye de devam ediyoruz. Nedir sudan insana gelebilecek kötülükler? Sağlıksız su hemen değilse bile yıllar içinde üst solunum yolu hastalıkları, böbrek yetmezliği, damar sertliği ve kalp kapakçıklarında kireçlenmeye neden olur. Bakın diyetisyenlere hepsi bol su için diyor. Ama kimse 'yumuşak su için' demiyor. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin su içmek gerek. Sürekli olarak su aldığınız bayiden analiz raporları isteyin. Bizler yılda 1 kez Hıfzısıhha'ya gitmek zorundayız. Hem de İzmir'dekine, çünkü yeni yönetmeliğin gerektirdiği analizleri bir tek onlar yapabiliyor. Üç ayda bir de İl Sağlık Müdürlüğü'nden denetçiler gelir, numune alır ve analize gönderir. Burada sudaki hijyen koşullarına bakar, diğeri de suda bulunmaması gereken maddelere bakar. Kurşun, demir, arsenik, mangan var mı mikrobiyolojik kirlilik var mı ona bakar. Bu işi gerçekten ciddi yapanların da gelişmiş laboratuvarları var. Biz her gün mikrobiyolojik test yaparız. Çünkü gerçek kaynak sularında çok değişkenlik olmaz.
ESEN EVRAN
|