kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Hiç gazete çıkmasa ne olur?

Ben sormuyorum, usta gazeteci Çetin Altan soruyor. Cevabını da kendisi veriyor. "Yazar yaşarken yazar sayılmaz" diye devam ediyor "Beni kimin okuduğuna bakmam, bakarsam politikacı olurum, yazı yazamam"

Bitmedi tabii. Konuk Çetin Altan olunca insan kıyamıyor yazıyı kesip biçmeye. İki gün yayınladım yine bitmedi konuştuklarımız. Bugün röportajın geri kalanı köşeyi kaplayıverdi, kusuruma bakmayın. Öylesine güzel sözleri, öylesine hoş cevapları var ki keyifle okuyacaksınız, inanın.

* Tartışma programlarını eleştiriyorsunuz, "Ekonomi konuşulmuyor, merak edilmesi gerekenler merak edilmiyor" diyorsunuz. Peki siz niye televizyona çıkmıyorsunuz? Hayatım gerek yok ki. İnsanların tabuların arkasına sığınıp konuştuğu bir ülkedeyiz. Bir şey söylüyorsun, "Ona buna dil uzattın" oluyor. Zamanında Sokrates bu yüzden idam edilmedi mi? Bugün Mustafa Kemal hakkında söz söyleyecek adam var mı? Yok, değil mi efendim?

* O kadar kötü değil durum. Bence değişiyor, gelişiyoruz. Eskisi gibi değil. Hayır değişmiyoruz. Değişme yaratanlar yeni çağlarıyla gelecekteki çağ arasında bir sentez oluştururlar. Daha burada 3 yıl sonra ne olacak diye bile konuşulmuyor.

* İşte ben de o yüzden sordum niye televizyona çıkmıyor ve anlatmıyorsunuz diye. En son atv'deki Siyaset Meydanı'na çıkmıştınız iki oğlunuzla beraber. Öyle reyting aldı ki kitabı bile yapıldı söyleşinin. En çok da gençler okuyor sizi. Yeryüzünde hiç insan olmazsa yazı yazılmaz mı hayatım?

* Yazılır. Yazılır değil mi? Biraz sonra rüzgarın bütün yazdıklarını sileceğini bilse bile mısralarını kumsala yazar şair.

* Sanat için sanat yani. Halkın yararına bir şey yapmak istiyorsan kişi başına yaşam kalitesini artırmakla başlayacaksın işe. Türkiye'de yöneticiler kendi gerçeklerini açıklamaya korkuyorlar. İnsanın temel güdüleri vardır. Uyku güdüsü, karın doyurma güdüsü. Adam kalkmış su kuyruğuna girmiş, arkadaki önüne geçmeye çalışıyor bu da kavga çıkarıyor. Peki ben o sırada kalkıp da Emile Zola anlatmaya kalksam adam dinler mi? Merak eder mi yani?

* Önceliği o değildir de ondan. Peki onu diyorum işte. Kaç kelimeyle konuşuyor bugün Türk insanı düşünsene. Gazeteler bile hep aynı kelimelerle başlık atıyorlar. Eğer bugün gazetelerin tirajı 30 milyon olsaydı bugün seninle bunları konuşmuyor olurduk.

* Ne konuşurduk? Gündemde uzaya gitme meselesi olurdu. Zaten çoktan AB üyesi olmuştuk. Heykelleri konuşurduk. İlk karikatürü kim yapmış onu sorardın bana.

* Sizce sizi en çok kimler okuyor? Kadınlar, erkekler, gençler? Düşünmem beni kim okuyor, okumuyor diye. Düşündüğün zaman yazı yazamazsın. Bir gazeteci beni kim okuyor diye düşünürse gazeteci olmaz politikacı olur. Politikayla yazı ters şeydir. Ayrıca bence yazar sağken yazar sayılmaz. O zaman Moliere'e haksızlık yapmış olursun.

* Yazar sayılabilmek için ille de ölmek mi gerekir yani? Hayır. Ölünce de sayılmaz aslında. Yazar diyebilmek için yüz sene sonra onun kitaplarının okunup okunmadığına bakmak gerekir.

* Ya siz? Hatırlanacak mısınız? Onu bilmem. Kimse bilemez ki hayatım. Karizman yetmese bile özenin yetebilmelidir yaptığın işe layık olmaya.

* Sık sık "Türkiye'nin en büyük sorunu mesleksizlik" diyorsunuz. Ya gazetecilik? Gazetecilik bir uğraş alanıdır meslek değildir. Tek başına yapamadığın bir şeyi meslek diye tarif edemezsin. Siyasetçilikle gazetecilik karıştırılıyor Türkiye'de. Çünkü aslında bizde gazetecilik sadece yurtdışında var diye başlayan bir durumdur. Sence bugün hiç gazete çıkmasa tepki olur mu?

* Olmaz mı? Ne bileyim, ölçmek lazım.

* Sizce? O tirajlardan belli zaten. 70 milyon nüfusa 5 milyon gazete.

* "Siyasetle gazetecilik yan yana olmaz" diyorsunuz. Peki siz niye siyasete girdiniz? Niye? Çünkü 60 tane davam vardı benim. Dokunulmazlık için girdim, rahat yazabileyim diye. Ben politikayla yan yana gitmem. Ama unutma ki o dokunulmazlık da yalnız benim için kalktı. Türkiye'de çok kavram birbirine karıştırılıyor. Örneğin ben 60 yıldır yazı yazıyorum ama kendi ülkemin mezar taşlarını okuyamıyorum çünkü anlamıyorum, düşünsene. Çocuklara bir sürü şiir ezberlettiriliyor. Türk'ün gücü anlatılıyor şiirlerde. Şimdi çocuk nasıl bir gelecek düşleyecek, nasıl geçim sağlayacak?

* Bütün bunları söylüyorsunuz ama sonunda mutlaka "Enseyi karartmayın" diye ekliyorsunuz. Enseyi karartmayın lafı anneannenizden değil mi? Evet. Rumeli deyimidir o devamı da var. "Enseyi karartma, sal suya" diye. Düşünüyorsan başın öne eğiktir ve ensene güneş girer. Enseyi karartmamak için 21. yüzyılda olmak gerekir.

* Ne demek 21. yy'da olmak? İnsanın devlet ve ulustan çok daha önemli olduğu bir dönemden söz ediyorum. İnsan mutluluğu o zaman çok daha fazla olacak. Politikacıların oksijeni bitecek. Senin torunların benim yaşıma geldiği zaman Amerika başkanını gazete ilanıyla arayacak.

* Neden? Çünkü getirisi bitecek. Başkan olmanın getirdiği kar bitecek. İsveç, Norveç'te başkan olmak nasıl karlı değilse, orada da öyle olmayacak. Kırmızı halılar, resmi törenler hepsinin sonu gelecek. Her şey iyi olacak ama arada iki nesil harcanacak. Bilim geliştikçe politikacının çıkarı azalacak. Çıkarı azalırsa kimse politikaya heves eder mi?

* Ya para işi? Orası doğru, herkes zengin olmak istiyor. Para donmuş enerji demektir. Bizde kazançtan para kazanmak yerine servetten para kazanmak yaygın. O da bir artı getirmiyor Türk ekonomisine. Bak insanlara, kendilerini öldürüyorlar Irak'ta. Ölen adamın vatan sevgisi sağ kalanın ağzında şiir olur yahu. Ama ölenin haberi yoktur bundan. Vatanın başındakiler 'Vatan için öldü' diyorlar ölen için. Ama kimsenin aklına gelmiyor Mehmet Akif'in nerede askerlik yaptığını sormak. Çocuklara onun şiirlerini ezberletiyorlar ama.

* Geçenlerde Turizm ve Kültür Bakanı 'az gelişmiş toplumlarda şiir gelişir' diye bir açıklama yaptı. O açıklama yeterince konuşulmadı. İslam'da zaten boya yok. İnsanlarda yaratıcılık var, neye kanalize edecek peki? Düz yazıyı basacak makine de yok. O zaman işte şiirde gelişme göze çarpar. Bakan bunu mu söylemeye çalıştı bilemem ama Arap edebiyatındaki şiirin daha çok yukarı çıkmasının sebebi başka alanlarda kendini gösterecek yaratıcılık olanağından yoksun olmalarıdır. Kolay mı ona poz verdirmek? Çok zor çok. İnanın bütün maharet fotoğrafçı Sinan Akyüz'de.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bu siyasi bir yazıdır   / 25-06-2005
 Pantolonu ters giymiş ama üç dil biliyor   / 18-06-2005
 Kötü bir piyango gibi...   / 11-06-2005
 Bu ekip çok başka   / 04-06-2005
 Elini uzatır mı bir daha?   / 28-05-2005
 Beyniniz ne renk?   / 21-05-2005
 Hiç gazete çıkmasa ne olur?   / 14-05-2005
 Bebek arabaları ve Türk erkekleri   / 07-05-2005
 Kadınlar mı sadık erkekler mi?   / 30-04-2005
 İki kadını idare etmek ne kadar zordur biliyor musun?   / 23-04-2005
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Ellerini yıka da öyle gel sofraya
Bir yemek kokusu...
FİLİZ AKIN
Beğenilen hanımlar
Saltanat kayığı Esma Sultan Yalısı'na...
ALİ POYRAZOĞLU
Size ne lan! Bunlar bizim içişlerimiz...
Bodrum'da hal...
Türk şaraplarında kalite yükseliyor
Türk şarapçılığı dönüm noktasında. Şaraplarımızı artık yabancılara rahatlıkla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.