|
|
|
|
Jet lag'i nasıl alt edersiniz?
Uzun uçuşlarda vücudunuzun dengesini bozmak istemiyorsanız iyi bir yemek yemeniz şart. Alkolden uzak durun ve mutlaka uyumaya çalışın.
Jet lag'i nasıl alt edebilirsiniz?
Uzun uçuşlarda vücudunuzun dengesini bozmak istemiyorsanız iyi bir yemek yemeniz şart. Alkolden uzak durun ve mutlaka uyumaya.
Bu haftaki konumuz çok seyahat eden iş adamlarına ya da kadınlarına... Günümüzde özellikle işi nedeniyle gezegenin dört bir yanına seyahat eden çokça kişi var. Öyle hızlı bir dünyada yaşıyoruz ki, kendinizi bir hafta Japonya'da, bir sonraki hafta Kanada'da bulabiliyorsunuz. Ve bütün bu hızlı seyahatlerdeki uçuş saati problemleri organizmayı fazlasıyla etkiliyor. Aşağıdaki satırlarda anlatacaklarımız jet lag olarak adlandırılan bu fenomenle nasıl savaşılacağı konusunda size yardımcı olacak...
UYKUSUZLUK PROBLEMLERİ Uçuş saatiyle ilgili sorunlar 20 yüzyılda ortaya çıktı. Gemi ile yapılan uzun yolculuklarda insan organizması uzun zaman dilimlerine uyum sağlayabiliyordu. Ancak uçak kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte ilk uçuş problemleri de ortaya çıkmaya başladı. 1927 yılında, Lindbergh Atlantik'i 33 saatte aştı (Bu bir geminin hızından 20 kat daha hızlıydı.) 50 yıl sonra Concorde ile mesafeler kısaldı. Mesafeler kısaldı ama buna karşın uçuş saat farkı ile ilgili problemler beraberinde uykusuzluk ile ilgili problemleri de getirmeye başladı. Alışılmış pek çok farklı vücut fonksiyonumuzu idare eden biyolojik saatimiz de sarsılmaya başladı. Çünkü biyolojik saatimiz her saniye kalbimizin atması ya da nefes alışımız gibi vücudun pek çok farklı fonksiyonunu düzenler. Aynı zamanda 24 saatlik zaman dilimi yine vücudun yemek, uyku, kan dolaşımı ve vücudun ısısı gibi pek çok fonksiyonuyla yakından ilgilidir. Vücudun bu fonksiyonlarının işlediği ve günden geceye değişen sabit zamanlar vardır. Bazı fonksiyonların aktiviteleri geceleri yavaşlar. Örneğin vücut ısımız gündüzleri bir derece daha yükselir. Kendi vücut saatlerimizi aştığımızda, bulunduğumuz yere ve saate bağlı olarak vücudumuzun bu fonsksiyonları alt üst olur. Çünkü yerel saat bizim içimizdeki saatle örtüşmez. Ve bu durum alt edilemez bir yorgunluk yaratır. Sonuçta, zihinsel ve fiziksel en üstün performansımızı sağlayan şey vücudumuzun bu denge kaynağıdır. Peki ama çözüm nedir diye soruyorsanız biraz sabır canım, hemen cevabını veriyorum... Öncelikle uçuştan önce mutlaka iyi bir yemek yemelisiniz. Hatta uçuş sırasında da servis edilenleri geri çevirmemelisiniz. Niye mi? Çünkü beslenme rutininizi kaçırmamak sizin hayatınızı normal devam ettirmenizi sağlar. Ama uzun uçuşlarda alkolden uzak durmanızı tavsiye edeceğim. İyi de uçuşun keyfi kalmadı diyenler için başka bir formülüm var. İçin, ama yavaş. Uzun uçuşlarda gösterilen filmler son derece cazip olabilir ama lütfen filmlere takılmadan kendinizi uykuya bırakın. Çünkü düzenli bir uyku seyahat zorluklarını ortadan kaldıracaktır. Uyumakta zorlananlar için bir önerim olacak. Melatonin hapları. Bunlar tamamen bitkisel olup sadece rahatlamanızı ve uykuya çabuk dalmanızı sağlar. Uçuş boyunca sıvı tüketimini mutlaka sağlayın. Özellikle su için. Ayrıca C vitamini desteğini de sakın unutmayın. Son bir tavsiye. Uçakta hareketsiz kalmayın, sık sık bir dakikalık yürüyüş yapın.
Eric Favre
|
|
|
|
|
|
|
|
|