|
 |
 |
 |
3 Numara'da ince hesap
Anayasa Mahkemesi üyeleri 5 adayın yarıştığı 10'uncu turda da başkan seçemedi. 1968 yılında seçimin kilitlenmesi nedeniyle 2 yıl başkansız kalan Anayasa Mahkemesi'nde ince hesaplar yapılıyor.
Devlet protokolünde 03 numarada bulunan Anayasa Mahkemesi başkanlığı seçiminin ilk gününde 10 tur oylama yapıldı, ama sonuç alınamadı. Beş adayın yarıştığı ve yarın devam edecek seçimde sonuç alınamamasını etkileyen çok sayıda faktör var. Oysa Anayasa Mahkemesi başkanlık seçimleri genellikle öğleye kadar tamamlanıyordu. Tek istisna, 1968 yılında olmuş, seçimlerde bir türlü sonuç alınamamış ve başkanlık koltuğu 2 yıl boş kalmıştı. Dün 10 turda da sonuç alınamayınca, kulislerde "Seçimler 1968'deki gibi kilitlenir mi" sorusuyla çalkalandı. Mahkeme üyeleri, yarınki oylamaya kadar bu sorunun yanıtını arayacak.
5 ADAY YARIŞIYOR Yasaya göre resmen aday olunamayan seçimde, dün 5 isim yarışa girdi: Üyeler Tülay Tuğcu, Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten ve Fulya Kantarcıoğlu ile Başkanvekili Haşim Kılıç. 5 adayın seçimi için 10 tur oylama yapıldı ve 10'uncu tur sonunda da hiçbir aday seçilebilmek için gereken 6 oyu toplayamadı. Tülay Tuğcu ile Ahmet Akyalçın'a 3'er, Haşim Kılıç ile Mehmet Erten'e 2'şer, Fulya Kantarcıoğlu'na da 1 oy çıktı.
KISA DÖNEM HESABI: Kulislerde konuşulan, "Yakın bir zamanda emekli olacak biri seçilsin, onun görev süresi dolduktan sonra diğer adaylar yarışsın" planı yapıldığı. Ancak bu hesap, en azından dün yapılan 10 turda tutmadı. Çünkü bu plan geçerli olsaydı, iki yıl sonra emekli olacak Tülay Tuğcu'nun en azından son turlarda kritik eşik olan 4 oyu alması gerekirdi.
BAŞKANVEKİLLİĞİ: Seçimlerde, başkanlık için iddialı olan aday, daha zayıf olan bir adayı başkanvekilliği veya Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı seçiminde destekleme sözüyle etkileyebiliyor. Mahkeme'nin şu andaki üye yapısına göre bu hesaplar yapılamıyor. Çünkü hem başkanvekilliği hem de Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı seçimleri, Sezer'in dünkü seçimlere katılan 3 yedek üye yerine atayacağı asıl üyelerle yapılacak. Bu nedenle kimse gelecekteki üyelerin tavrı üzerine vaatte bulunamıyor.
İKİ DÖNEM: 3 veya 2 oy tablosu, daha önceki seçimlerde de çıkıyordu. Ancak 2 oy alanlar, 3 veya 4 oy alanlar lehine çekilebiliyordu. Dünkü seçimde bu eğilim görülmedi. Tülay Tuğcu dışında kim seçilirse seçilsin, bir sonraki seçimin yapılacağı 4 yıl sonra emekliliği gelmemiş olacak. Bu nedenle 4 yıl sonraki seçimde yeniden başkan olamazsa üyeliğe dönmesi gerekecek. Bu durum da adayların kendi güçlerini daha titiz tartmaları sonucunu doğurduğundan kimse yarıştan çekilmek istemiyor.
3 İSİM: Dünkü tablodan sonra 2'şer oy alan Haşim Kılıç veya Mehmet Erten'in çekilmesi durumunda kimi destekleyecekleri belirsizliğini koruyor. Kılıç veya Erten'den biri çekilip, Tuğcu veya Akyalçın'ı destekleseler bile 6 oy bulunamayacak. Bu hesabın tutması için Fulya Kantarcıoğlu'nun da oyunu Erten veya Kılıç'ın destekleyeceği adaya vermesi gerekiyor. Bu da Mahkeme içindeki dengelere ters düşüyor.
TUĞCU PLANI: Kulislerde "seçimler 1968'deki gibi kilitlenir mi" sorusu tartışılıyor. Mahkeme üyeleri bu sorunun yanıtını arayacak. Üyelerden, henüz Tuğcu'ya oy vermeyen en az ikisi bu endişeye kapılırsa Tuğcu'nun üzerinde uzlaşma arayabilir.
Ersan ATAR / ANKARA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|