|
|
|
|
|
|
Ben türbana karşıyım
Dünya sosyetesinden 75 kişiyi Türkiye'de ağırlayan Ender Mermerci SABAH'a özel açıklamalar yaptı.
Kuran kursları açılacağına, dil kursları açılmalı. Turist çay istiyor, garson öylece bakıyor, ne dediğini anlamıyor.
Türbanın özgürlük ve demokrasi kavramlarıyla uyuşmadığını ve imajımızı kötü etkilediğini düşünüyorum.
Kuran kursları açılacağına dil okulları açılmalı
Dünya sosyetesinden 75 kişiyi 12 gün boyunca Türkiye'de ağırlayan Ender Mermerci, kültür elçisi gibi çalıştı. Mermerci, onur konukları Rick Friedberg ve Francine LeFrak ile birlikte SABAH'a özel açıklamalar yaptı.
New York cemiyet hayatının tanınmış isimleri Rick Friedberg ve Francine LeFrak'in 10. evlilik yıldönümü şerefine 75 jetset'i bir araya getiren Ender Mermerci, dostlarını önce Kapadokya'ya götürdü, sonra da İstanbul'da ardı ardına davetler verdi. Rick Friedberg New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani döneminde New York Belediyesi'nde önemli görevlerde bulunmuş bir işadamı. Şu anda halkla ilişkiler ve lobi çalışmaları yapıyor. Aynı zamanda New York City & Company isimli bir şirketin yönetim kurulunda. Turizmi teşvik eden bu şirkette yürüttüğü görevi çerçevesinde Türk yetkililerini turizm, şehir güvenliği ve diğer birçok konuda bilgi alışverişi yapmak için New York'a davet ediyor. Eşi Francine LeFrak ise New York şehrinin en büyük emlak imparatorlarından Sam LeFrak'ın kızı. Film prodüksiyonu şirketi var. Süperman'in aktörü Christopher Reeve adına oluşturulan Christopher Reeve Vakfı'nın kurucularından. Çiftin Amerika'nın politik, sosyal, kültürel ve akademik hayatında en tepedeki isimlerle yakın dostlukları var. Ender Mermerci günlerdir konuşulan bu özel daveti anlattı...
* İstanbul ve Kapadokya'da sonu gelmeyen bir davetler serisi düzenlediniz. Bu organizasyon nasıl gelişti? Gelenlerin büyük bir çoğunluğu Rick ve Francine'in dostlarıydı. Gezinin büyük bölümü İstanbul'da geçti. Reina'da, Esma Sultan'da, Sait Halim Paşa Yalısı, saray ve müzelerde yoğun bir programımız oldu. Ama Kapadokya gezimiz çok özeldi. Yabancı dostlarımın çoğunluğu Kapadokya'yı daha önce hayatında hiç duymamıştı. Bu insanlar tüm dünyayı gezen insanlar. Ama çok ünlü tarihi birkaç değerimiz dışında hiçbir şey bilmiyorlar.
* Sizce neler yapılabilir bu konuda? Turistlerin gezmesi gereken, tarihi değere sahip inanılmaz bölgelerimiz var ama burada yaşayan ve çalışan insanlar İngilizce bilmiyor. Otellerin, butik otellerin hepsi birbirinden şık. Temizler ama servis konusunda çok zayıflar. Bunlar tabii eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. O nedenle, öncelikli olarak insanlarımıza dil eğitimi verilmeli ve turistik bölgelerde servis kalitesi artırılmalı. Bence bu ülkede Kuran kursları açılacağına, dil kursları, dil okulları açılmalı. Bir turist çay istiyor, garson suratına öylece bakıyor çünkü ne dediğini anlamıyor.
* 21. yüzyılı yakalayamadık mı sizce? 21. yüzyılda yaşıyoruz ama hala Osmanlı'dan kalma alaturka tuvaletler kullanıyoruz. Halka açık tuvaletin bakımı yapılmalı, pis kokmamalı. Değişmesi gereken çok şey var. Ben şu anda yaptığımdan fazlasını yapamam. Turizm Bakanlığı'nın ya da başka bakanlıkların değişimleri sağlaması gerekiyor.
* Davetler ve geziler seriniz bu seferlik bitmek üzere. Sırada ne var? Şimdi Türkiye'ye gelen yabancı dostlarım da var. Onlarla bir Göcek programımız var. Bir dahaki sefere ise yabancı dostlarıma Karadeniz Bölgesi'ni ve Güneydoğu'yu göstermek istiyorum. Ülkemizdeki farklı kültürleri görmelerini istiyorum. Türkiye doğu ve batı arasında bir köprü. Ortadoğu'da demokrasi için önemli bir örnek konumunda. O nedenle mümkün olduğu kadar çok kişi gelip bu demokrasinin nasıl işlediğini, Türkler'in modern müslümanlar olduğunu görmeli. Ayrıca, üst düzey konumlarda mümkün olduğu kadar çok kadın olmalı. Modern kafalı birçok kadınımız var. Onları kullanmalıyız. Ama peşin söyleyeyim türbanlı olanları değil. Ben türbana karşıyım. Türban olayının özgürlük ve demokrasi kavramlarıyla uyuşmadığını ve Türkiye'nin imajını kötü yönde etkilediğini düşünüyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|