Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Fırında hamsi (6 kişilik) * 1 kg. hamsi (kılçıkları çıkarılmış, yıkanmış) * 1 adet orta boy havuç (rendelenmiş) * 1 adet orta boy patates (haşlanmış, rendelenmiş) * 1/2 demet maydanoz (kıyılmış) * 4 adet taze soğan (ince kıyılmış) * 4 çorba kaşığı mısır unu * 1 çay kaşığı karabiber * 6 dilim limon * Tuz Havuç, patates, maydanoz ve soğanı karıştırın. Üç kaşık mısır unu ve karabiberi ilave edip, harmanlayın. Yağlanmış fırın tepsisine 10 adet hamsinin kuyrukları dışarı gelecek şekilde porsiyonluk 6 yuvarlak yapın. Hazırladığınız malzemelerin hamsilerin üzerine, kuyruklarını kapatmayacak şekilde yayın. Her yuvarlak için malzemenin üzerine 3 adet hamsiyi yine kuyrukları dışa gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine iki çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. Kalan mısır ununu serpin. Limon dilimleri ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Güveçte mantar (6 kişilik) * 3 çorba kaşığı tereyağı * 3 çorba kaşığı zeytinyağı * 3 sap taze soğan (doğranmış) * 3 adet pırasa (ince halka doğranmış) * 3 diş sarımsak (ince kıyılmış) * 450 gr. mantar (2'ye, mantar iri ise 4'e bölünmüş) * 500 gr. kestane (kebap yapılmış, soyulmuş ve elle üstten bastırılıp kırılmış) * 1 çorba kaşığı kekik * 3 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış) * 200 ml. krema * 12 adet milföy hamuru Tereyağı ve bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. Taze soğan, pırasa ve sarmısakları yumuşatıp, hafif kızarıncaya kadar kavurun. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ve mantarı ekleyip, mantar suyunu salıncaya kadar pişirin. Kestane, kekik, maydanoz ve kremayı katıp karıştırın. Altını kapatın. Güveç kaplarına tepeleme paylaştırıp, soğumaya bırakın. Milföy hamurlarını oda sıcaklığında 5 dakika bekletin. İki hamuru üst üste koyun ve güveç kabının ağzından biraz daha büyük olacak şekilde inceltin. Güveç kaplarının ağzını hafifçe ıslatın. Hamurları malzemenin üzerine koyup, güveç kabının kenarlarına yapıştırın. Hamurların fazla kısımlarını kesin. Artan parçalardan küçük yapraklar yapıp, hamurun üzerini süsleyin. Hamurun ortasından ufak bir delik açıp, kalan zeytinyağını sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, hamurların rengi altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
|