|
|
|
|
AKP içtüzüğü değiştirdi
AK Parti, IMF'ye söz verdiği yasaları tatilden önce blok halinde çıkarabilmek için içtüzüğü değiştirme kararı alınca, CHP ayaklandı.
AK Parti iktidarı, CHP'nin muhalefeti nedeniyle, IMF'ye söz verilen Bankacılık ve Sosyal Güvenlik yasa tasarılarının Meclis'in tatile gireceği Pazar gününe kadar yasalaştırılmasının mümkün olmadığını görünce, TBMM İçtüzüğü'nü kendi oylarıyla değiştirdi. İktidarların istedikleri yasaları kısa sürede geçirmelerine olanak tanıdığı için istediği, muhalefetin ise "muhalefetin sesi kısılıyor" diye karşı çıktığı düzenleme, her dönem sert tartışmalara neden oldu. En sert tartışma, DSP, ANAP, MHP koalisyonu döneminde yaşanmış, o dönem muhalefette olan DYP ve Refah Partisi sert tepki göstermiş, Genel Kurul'da çıkan tartışma yumruklaşmaya dönüşmüş, DYPli Fevzi Şıhanlıoğlu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. O dönemde TBMM'den geçen düzenleme, muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş, iptal edilmişti. TBMM'nin tatile girmesine 3 gün kalması nedeniyle sinirlerin gerildiği TBMM'de dün yine aynı konuda tartışma yaşandı. AK Parti, Genel Kurul'da sık sık kavgalar yaşanması, muhalefetin her madde için söz hakkı isteyip görüşmeleri kilitlemesi nedeniyle, IMF'ye söz verilen yasaların yetişmeyeceği endişesiyle, içtüzük değişikliğini gündemine aldı.
MUHALEFET BİRLEŞTİ AK Parti kurmayları ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu'nun önceki gece yarısına kadar süren mesai sonucu içtüzük değişikliği teklifi dün önce Danışma Kurulu'na getirildi, ancak CHP'nin muhalefeti nedeniyle anlaşma sağlanamayınca, Genel Kurul'a getirildi. Genel Kurul'da CHP'nin yanı sıra DYP de düzenlemeye karşı çıktı ve konu "rejim tartışması"na dönüştü. CHP'li Oya Araslı "suskun demokrasi" amaçlandığını savunurken, Atilla Kart "totaliter ve faşizan" nitelemesi yaptı. DYP'li Ümmet Kandoğan da bu yöndeki bir düzenlemenin daha önce iki kez Anayasa Mahkemesi'nde iptal edildiğini anımsatarak, "Siz Anayasa Mahkemesi ile kavga mı etmek istiyorsunuz?" dedi.
YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Gergin geçen görüşmeler sonunda, içtüzük değişikliği, AK Parti oylarıyla kabul edildi. İçtüzük değişikliği, yasalar gibi Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmuyor. TBMM'de kabul edildikten sonra, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenleme bugün uygulamaya konacak. Yeni içtüzüğe göre, kapsamlı yasa tasarı ya da teklifleri "temel yasa" olarak TBMM'ye sunacak. Hangi yasanın "temel" olacağına, Danışma Kurulu'nda karar verilecek. Temel yasalar tek tek maddeler halinde değil, bölümler halinde görüşülecek. Her bölüm en çok 30 maddeden oluşacak. Maddeler tek tek okunmayacak, böylece muhalefetin her maddede konuşma ve yoklama hakkını kullanarak görüşmeleri kilitlemesi engellenecek. Bölümlere ilişkin soru-cevap süresi 15 dakika ile sınırlanacak.
CHP'NİN HALİ TRAJİK AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, değişiklik Genel Kurul'dan geçtikten sonra, CHP lideri Deniz Baykal'ın eleştirilerine yanıt verdi. Baykal'ın halkı göreve çağırmasını "garip, trajik bir yaklaşım" olarak niteleyen, "Rejimin CHP'nin zannettiği kadar kırılgan olmadığını" belirten Fırat, şöyle dedi: "Sayın Baykal ve bilumum CHP sözcüleri başta IMF olmak üzere uluslararası kurumlara saldırmaktadır. Bu, ancak otoriter toplumların kapalı toplum anlayışında olabilir."
Ankara
|
|
|
|
|
|
|
|
|