Özel finans kurumlarının tasfiyesi de Fon tarafından yürütülecek
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bankacılık Yasa Tasarısı'nın görüşmelerinde CHP'li milletvekillerinin verdiği İhlas finans ile ilgili önerge kabul edildi.
Genel hükümlere göre tasfiye edilen özel finans kurumlarının tasfiyesinin fon tarafından yürütülmesini öngören önerge, Komisyon'da tartışmalara neden oldu.
Komisyon'un CHP'li üyeleri tarafından verilen konuya ilişkin ilk önerge, Bankalar Yasası'nda değişiklik yapan 4672 sayılı yasanın geçici 2a maddesindeki, tasfiyesi yasa değişikliğinden önce başladığı için kapsam dışı tutulan özel finans kuruluşlarına ilişkin hükmün metinden çıkarılmasını düzenliyordu.
Hükümet'i temsil eden Devlet Bakanı Ali Babacan'ın salonda bulunmadığı sırada verilen bu önerge, AK Parti'li üyelerin oylarıyla reddedildi. Önergenin reddedilmesine CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarının dünkü görüşmelerinde konunun gündeme geldiğini hatırlatarak, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün ''burada hortumlama vardır'' dediğini, Hükümet'i temsil eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in de ''konuyla ilgili önerge gelirse değerlendirilebilir'' görüşünü ifade ettiğini hatırlattı.
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da tepkisini, ''Bir hortumlamayı TMSF bünyesine almak istedik. Ama sizler, 'benim hırsızım iyidir' mantığıyla reddettiniz. Hayırlı olsun'' dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu'nun önergenin reddedilmesine tepkisi, Komisyon'da tartışmalara neden oldu.
İhlas Finans Şirketi'nin 100 binden fazla mevduat sahibini mağdur ettiğini belirten Kumkumoğlu, ''Bu hortumlama mı değil mi? 70 milyon içinde bunun hortumlama olmadığını kabul eden bir tek kişi var mı?'' diye sordu.
İhlas Finans'ta yaşananlarla ilgili olarak, ''kurumu batıranlar aynı tasfiye edenler aynı'' diyen Kumkumoğlu, din duygularının istismar edilerek yapılan hortumlamanın İmar Bankası olayından daha kötü olduğunu savundu.
Kumkumoğlu'nun sözlerini sürdürerek ''Siz diyorsunuz ki çalın götürün bu memleketi...'' sözlerine, Komisyon Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu, ''hop hop, böyle konuşamazsın, hakaret edemezsin'' karşılığını verdi.
Karapaşaoğlu'nun ''mikrofonu kapatın'' demesine Kumkumoğlu ve diğer CHP'li üyeler ayağa kalkarak tepki gösterdi. AK Parti milletvekillerinin de tepki göstermesi üzerine tartışmaya büyüdü. CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Komisyon Başkanı Sait Açba'ya ''Bu Komisyon'u kim yönetiyor?'' dedi.
Açba'nın ''üslubunuza dikkat edin, bağırmayın'' demesine, ''Sesimi siz mi ayarlayacaksınız? İnsanları enayi yerine koymayın. Dün bu konudaki sorunu kabul ediyordunuz, bir yerden talimat, telkinle rüzgar birden değişti. Açıkça söyleyin; 'Biz özgür irademizle karar veremiyoruz' diye...' dedi.
Bu sırada Babacan'ın toplantıya katılması üzerine Özyürek, konuyla ilgili düşüncelerini açıklamasını istedi. Babacan'ın yanıt vermemesi üzerine Özyürek, ''Bu kadar sessiz kalınarak, hırsızlardan hortumculardan hesap sormadan bir ülke idare edilebilir mi?'' diye konuştu.
Bu sırada söz alan AK Parti'li bazı üyeler, CHP'nin tavrını eleştirdi. AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, önergeyi anlamadıklarını söyledi. CHP'lilerin ''niye anlamadan reddediniz'' demesi üzerine Kinay, İhlas'ın verdiği zararın ortada olduğunu, ancak dönemin BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'in ''yapacak bir şey yok'' dediğini belirtti.
İKİNCİ ÖNERGE KABUL EDİLDİ
Birinci önergenin reddedilmesinin ardından CHP'li üyeler bu kez benzer bir önergeyi tasarıya geçici bir madde eklenmesi için verdi. Yapılan oylama da AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Sebahattin Cevheri CHP'li üyeler ile birlikte kabul oyu kullanırken, bazı üyeler de çekimser kaldı.
Önergenin 6'e karşı 7 oyla reddedildiğini açıklayan Komisyon Başkanı Açba'ya CHP'li üyeler karşı çıktı. CHP'liler Başkanlık Divanı'nda oturan Katip üye AK Parti Muş Milletvekili Sabahattin Yıldız ile AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali'nin çekimser kaldığını, bu nedenle önergenin kabul edildiğini belirterek Açba'ya tepki gösterdiler. CHP'liler, oylamanın tekrar edilmesine izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Başkan Açba da Sali'nin el kaldırdığını gördüğünü söyledi.
Tartışmaların uzaması üzerine AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, oylama sırasında bürokratlarla başka bir konu üzerinde çalıştığını, neyin oylandığını bilmeden el kaldırdığını belirterek, ''İhlas konusunda ben çekimserim'' dedi.
Açba, bunun üzerine önergenin kabul edildiğini açıkladı. Kabul edilen önerge, 12 Mayıs 2001 tarihinde Bankalar Yasası'nda değişiklik yapan 4672 sayılı yasanın geçici 2a) maddesi uyarınca, genel hükümlere görev tasfiye edilmekte olan özel finans kurumlarının tasfiyesinin Fon tarafından yürütülmesini öngörüyor. Önerge, genel hükümlere göre atanmış olan tasfiye memurlarının görevinin, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sona ermesini, özel finans kurumlarının iradi tasfiyesinin kaldığı yerden Fon tarafından yürütülmesini, fonun, sözkonusu özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin olarak kanunların kendisine verilen görev ve yetkilere sahip olmasını da içeriyor.
BABACAN'A TEPKİ
Komisyon'un akşamki oturumuna Hükümet adına katılan Babacan'ın soru ve eleştirilere sessiz kalması, CHP'li üyelerin tepkisine neden oldu.
CHP'li Mustafa Özyürek, ''böyle susarak başmüzakereciliği nasıl yürüteceksiniz'' derken, Kemal Kılıçdaroğlu'nin bakan Babacan için ''zat'' sıfatını kullanması AK Parti milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, ''bir bakan için zat diyorsunuz. Ben de olsam cevap vermem'' demesi üzerine Kılıçdaroğlu, ''Saygı içinde sorduk yanıt alamadık, sertleşerek sorduk yine yanıt alamadık'' dedi.
Aydoğan'ın ''sert olsan ne yazar'' sözüne Kılıçdaroğlu, ''siz yumuşak olsanız ne yazar'' diye yanıt verdi.Babacan, kendisine konuyla ilgili olmayan sorular yöneltildiğini ve tasarının görüşmelerinin CHP'liler tarafından sistematik olarak yavaşlatıldığını belirterek, ''Sizin istediğini sahaya girmiyoruz. Ne kadar ısrar ederseniz edin'' dedi. (AA)