|
|
|
|
|
|
Ünlülere kilo verdiren mucize lahana çorbası
Cem Yılmaz, "Tarkan ve Kenan Doğulu gibi lahana çorbasıyla zayıflayacağım" dedi. Fransız beslenme uzmanı Eric Favre da lahananın sırrını anlattı...
Lahanayla gelen zayıflık
Cem Yılmaz, Tarkan'la Kenan Doğulu'nun lahana çorbasıyla zayıfladığını açıkladı. Bu sebzenin sırrını ise ünlü Fransız beslenme uzmanı Eric Favre anlattı.
Diyetisyenler formunu korumak isteyen kişilere sınırlı miktarda kalori verdiği için sıklıkla çorba içmeyi tavsiye eder. Aslına bakarsanız bu gerçekten de çok yararlı bir çözüm. Çünkü özellikle sebze çorbası hem vücut için gerekli besinleri içerir hem de tok tutar. Vücut çorbayı sindirmek için yağları yakarak enerji harcar. Peki çorbayı hangi sebzelerle yapabilirsiniz? Benim önerim yeşil lahana, soğan, domates, kırmızıbiber ve kerevizle yapılan sebze çorbası. Bu arada Sabah Gazetesi'ndeki editörlerimin bir sorusuna da buradan cevap vermek istiyorum. Bana iki Türk pop star'ın lahana çorbasıyla zayıfladığını duyduklarını, bunun kilo vermeye yardımcı olup olmadığını sormuşlar. Onlar da benim "804" isimli diyet programımı mı tercih etti, yoksa başka bir diyet yöntemini mi takip ediyorlar bilmiyorum ama lahana kesinlikle zayıflamada çok etkili bir sebze. Benim de "804"ü geliştirirken sebze çorbasında lahanayı tercih etmemin nedeni de bu zaten. Lahanın antioksidan özelliği olduğunu da hatırlatayım. Benim programımda çorbayı sabah, öğle, akşam tüketmeniz mümkün. Geçtiğimiz hafta bu köşeden tarifini verdiğim lahanalı mucize çorbayı yıl boyu içebilirsiniz. Üstelik hatırlatmakta yarar var, "Bu sıcak yaz günlerinde çorba mı içilir?" diye düşünenlerdenseniz size önerim soğuk içmeniz. Evet yanlış okumadınız, soğuk çorbanızı yanında sebzelerle içerseniz susuzluğunuzu da giderdiğini göreceksiniz.
LİFLİ GIDALAR HAYAT KURTARIR Bildiğiniz gibi ben bir çiftçinin oğluyum, çocukluğumdan beri bitkilerin büyülü dünyasının içindeyim. Üniversitede de beslenme eğimi aldım. Pratik ve teorik bilgilerime dayanarak gönül rahatlığıyla sağlığın, formda bir vücudun ve güzelliğin yolunun bitkilerden geçtiğini söyleyebilirim. Sebzeler lif yönünden de çok zengindir. Bu hafta lifli gıdaların önemine değinmek istiyorum. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hemen hemen bütün ülkelerde lifli gıdalar yeteri kadar tüketilmiyor. Oysa bağırsak problemlerinden uzak kalmak, kalın bağırsak kanserinin artışını azaltmak için lifli gıda tüketmek şart. Lifler iştah kontrol mekanizmalarına müdahale ediyor. Suyu emiyor ve bu arıtmayı kolaylaştırıyor. Tokluk hissi veriyor. Daha fazla lif tüketerek daha az yağ sindiriliyor. Pişmiş veya çiğ sebzeler, pişmiş veya çiğ meyveler ve baklagiller lif, potasyum, magnezyum ve kalsiyum yönünden çok zengindir. Hayvansal ürünler arasında kümes hayvanlarını, kuzu etini, balıkları ya da tavuk yumurtasını önerebilirim. Kaslarınızın erimesini istemiyorsanız et, balık, süt ürünleri, yumurta ya da soya gibi bazı baklagiller de önemlidir. Yapabildiğiniz kadarıyla besin alımlarını ayrıştırın. Et ve nişastaları sindirim konforunu yükseltmek için aynı öğünde tüketmeyin. Şimdi gelelim besinlerin pişirilme konusuna.... Buharda ve yağsız pişirme vitamin, mineral tuzu ve diğer elementlerin kaybını azaltır. Izgarada ya da fırında pişirme yağ maddelerini yok eder ve yağdan arınmayı sağlar. Alüminyum folyoyla pişirmenin de avantajları var. Bu balık için ideal. Seçiminiz ne olursa olsun tavada pişirmeyi ve yağ eklemeyi kesinlikle terk edin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|