Yanlışlıkla (!) kapatılan Şeker Kurumu 6 ay sonra yasal kimliğine kavuştu. Danıştay, Bakanlar Kurulu'nun kapatma kararıyla ilgili 'yürütmeyi durdurdu'. Piyasada dengeler yerine oturdu....
Şeker Kurulu, altı ay aradan sonra "çatısına" yeniden kavuştu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un "bürokratik hata" olarak değerlendirdiği, 31 Aralık 2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılan Şeker Kurumu, mahkeme kararı ile yasal kimliğini kavuştu. Kurumun kapatılması ile ilgili Şeker İş Sendikası tarafından Danıştay'a açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Danıştay Bakanlar Kurulu'nun iptaline dayanak oluşturan yasa maddesinin iptali ve yürürlüğün durdurulması için de dün Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
TREN RAYINA OTURDU Bu karar ile birlikte 6 ay başı boş kalan şeker piyasasında da ipler yeniden Şeker Kurulu'na geçmiş oldu. Kurumun kapatılması ile Şeker Kurulu silahsız askere dönmüşt, kurulu oluşturan 52 kişilik personel bir anda açığa çıkmıştı. Şeker Kurulu Başkanı Abdurrahman Özenbay kapatma kararını Resmi Gazete'den öğrenmişti. Ancak Şeker Kurulu, insiyatifini kullandı ve bakanlığa yazı yazarak, söz konusu 52 kişiyi işten uzaklaştırmadı. Aradan geçen altı ay içinde kurum çalışanları, işe geldi, gitti. İşte şimdi bu kişiler resmi olarak yeniden kimliklerine kavuşmuş oldu. Ülker, Coca Cola ve Pepsi arasında süre gelen "tatlandırıcı üretim" savaşında da kozlar Şeker Kurulu'na geçmiş oldu. Şeker Kurulu Yönetim Kurulu Üyelerinden Recep Konuk, "Bu karar ile raydan çıkan tren geri döndü. Bu sırada sallandı ama devrilmedi. Etrafı rahatsız etti, piyasada bazı bulanıklıklar oldu. Birileri bundan faylanmaya kalktı. Ama Türkiye bir hukuk devleti olduğunu gösterdi" diye konuştu. Kapatma kararını Danıştay'a taşıyan ve yürütmeyi durdurma kararı aldıran Şeker İş Sendikası'nın Genel Başkanı İsa Gök ise aradan geçen süre içinde şeker piyasasında tam bir başıboşluk olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin ihtiyacı kadar şeker pancarı üretildiği halde 1 milyon ton şekerde stok oluştu. Bu yasa dışı yollarla Türkiye'ye şeker giriyor demektir. Tespitlere göre ilaç tüketiminde kullanılması gereken kimyasal tatlandırıcıların kullanımı 8 kat artmış. Ama bu sırada ilaç tüketimi artmamış. Yani bu tatlandırıcılar gıdada kullanılmış. Şimdi ise sektöre yeniden denetim geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.