kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seyahate çıkmadan önce aşılarınızı tamamlayın
Kronik hastalarilaçlarınıyanında taşımalı
Tatil sonrası da önem taşıyor

Seyahate çıkmadan önce aşılarınızı tamamlayın

YAZ aylarında ortaya çıkan hastalıkların başında, seyahat hastalıkları geliyor. Uzmanlar, seyahate gitmeden önce o ülkenin sağlık koşullarını öğrenmeyi ve aşıları yaptırmayı öneriyor

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Semra Çalangu ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili soruları yanıtladı:

* Seyahatle ilişkili enfeksiyon çok sık görülen bir durum mu?
Her yıl gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere 80 milyon kişi seyahat etmektedir. Turistlerin yüzde 22-64'ünde seyahatle ilgili hastalık oluşmaktadır. Turistlerin ortalama yüzde 10'u seyahat sırasında veya sonrasında doktora başvurur ancak yüzde 1'inde hastaneye yatış gerekli olur. En sık ölüm, sıtma nedeniyle olmaktadır. Diğer ölüm nedenleri kalp hastalıkları, trafik kazaları, boğulmalardır.

* Seyahatle ilişkili enfeksiyon en çok kimlerde görülür?
İş adamları, siyasetçiler, gezi amaçlı seyahat eden turistler, yardım kuruluşlarında çalışan gönüllü eğitmen, çevreciler, sağlık çalışanları, kurtarma ekipleri, eğitim amaçlı seyahat eden öğrenci ve öğretmenler gibi kişilerde daha sık görülür.

ÖNCE BİR DOKTORA GÖRÜNÜN
* Seyahate gidecek kişi seyahat öncesi kime başvurmalıdır?
Seyahat öncesi kişi bu konuda uzman doktorlara başvurmalıdır. Bu konunun uzmanları, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarıdır. Hekim kişiye koruyucu önerileri, aşılamayı ve gereğinde kullanacağı ilaçları açık ve anlaşılır olarak anlatır. Hangi aşıların yapılacağını, sıtmaya karşı nasıl bir koruma sağlanacağını, turist ishali olursa neler yapılması gerektiği, kendisini diğer tehlikelerden nasıl koruması gerektiği tek tek ele alır.

* Seyahatler sırasında en sık karşılaşılan enfeksiyonlar nelerdir?
Enfeksiyonlar seyahat edilen bölgeye göre değişiklik göstermesine rağmen, seyahatle ilişkili enfeksiyon deyince akla gelen en sık enfeksiyonlar turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürree, griptir.

* Seyahat öncesi hangi aşılar yapılmalıdır?
Aşıların seçilmesi seyahat edilecek ülkeye, kişinin bağışıklık durumuna, daha önce yapılmış aşılarına, eğer enfeksiyon edinilirse ciddiyetine, aşının kendisinin yapacağı yan etkilere göre yapılır. Tetanoz/difteri (10 yılda 1), kızamık aşısı ise olmayanlara yapılır. Diğer aşılar ise hepatit A, hepatit B, tifo, grip, sarı hummadır. Hastalığın yerleşik olduğu ülkelere girerken yapılması yasal olarak zorunlu olan sadece iki aşı vardır: Sarı humma ve meningokok aşıları. Hiçbir ülke için kolera aşısı gerekli değildir. Sarı humma Ekvator Afrikası'nda ve Güney Amerika'da yerleşiktir; Hindistan ve Kuzey Afrika için de bir ölçüde risk vardır. Meningokok aşısı, menenjit etkeni olan mikrobun A,C,Y ve W135 alt gruplarına etkilidir. Sahra altı Afrika ülkelerinde uzun süre kalacak olanlara önerilir. Meningokok hastalığının yerleşik olduğu bu bölge dışında, Nepal, Kenya, Tanzanya gibi daha önce salgınların bildirildiği ülkelere gidecek olanlara da yapılması önerilir. Suudi Arabistan'a hacca gidecek olanlara da meningokok aşısı yapılmalıdır.

* Çocuklar için ne gibi aşılar öneriyorsunuz?
Çocukların normal aşı takvimine göre aşılanmaları aksatılmamalıdır. Erişkinler de her 10 yılda bir tetanos aşısını tekrarlatmalıdır. Böylece seyahat sırasında olabilecek yaralanmalarda güvenli bir korunma sağlanabilir. Hindistan ve Kuzey Afrika ülkeleri gibi tifonun yaygın olduğu ülkelerde 3 haftadan daha uzun süre kalacak olanlara tifo aşısı da önerilir. Veba, kolera, kene ensefaliti, Japon ensefaliti gibi daha nadir hastalıklara karşı aşılama, ancak kırsal bölgelere ve sanitasyon koşullarının yetersiz olduğu koşullarda yapılacak yolculuklarda, konunun uzmanı olan hekimlere danışılarak yapılmalıdır.

KORUNMASIZ SEKSE HAYIR
* Seyahat sırasında kan yoluyla bulaşan hastalıklar nelerdir ve nelere dikkat edilmelidir?
Hepatit B, C AIDS gibi hastalıklar kanla bulaşan hastalıklardır. Kan ve kan ürünleri, iğneler, tıbbi aletler, diş aletleri, kazalar ve travmalar kan yoluyla bulaşan hastalıklar açısından risktir. Dövme, akupunktur, piercing de benzer riskler taşır. Bunların tek kullanımlık iğnelerle yapılması gereklidir. Güvenli olmayan yerlerde yapılmamalıdır.

* Seyahatlerde cinsel temasla bulaşan hastalıklara karşı nasıl korunma sağlanır?
Cinsel temasla bulaşan hastalıkların en önemlisi AIDS'tir. Ayrıca bel soğukluğu, hepatit B ve frengi de sayılabilir. Bunlar içinde aşı ile korunma sadece hepatit B'de sağlanabilir. Tek korunma yöntemi ise prezervatif kullanımı olmasına rağmen kullanım oranı yüzde 25'tir. Seks çalışanları ile cinsel temas AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risklidir. Bu nedenle prezervatif kullanılmalıdır, ancak bununla bile yüzde 3-5 yırtılma ve dökülme nedeniyle risk vardır. Alkol kullanımı kontrolü kaybettirdiğinden mutlaka sınırlı olmalıdır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yılda Dört-beş Defadan Daha Fazla 'bademcik İltihabı'...
 Anne Adayı Normal Doğumda Ağrıya Katlanmak Zorunda Değil
 Stend Veya By Pass Gerektiğinde İkinci Bir Doktor Görüşü...
 Karşılıklı Oyun Zekâyı Geliştiriyor
 Selülit Zayıf Kadında Da Olur!
 Kardeş Kıskançlığını Aileler Körüklüyor
 Çocuklar Ellerinde Mouse İle Doğuyor
 Çocuklarınıza 'yapma' Demeyin 'yap' Anlıyor
 Tatilde Çocuklar Bol Bol Eğlenip Minik İşlerde Çalışsın
 Romatizmanın İlacı Datça Ve Ayvalık'ta
 Artık Çikolata Yiyerek Zayıflayacağız
 Meyve Çeşidinin Artışından Faydalanın
 Kokusu Çıkan Çıkana
 Seyahate Çıkmadan Önce Aşılarınızı Tamamlayın
Askerlikten kaçmak için yıllardır ABD'de dil öğreniyorlar
Askerlikten kaçmak için yıllardır ABD'de dil öğreniyorlar
BKM Açıkhava'da önceki akşam sahneye çıkan başarılı stand-up'çı Cem...
Cem'in partneri Cansu oluyor
Cem'in partneri Cansu oluyor
Cem Yılmaz, bir süredir ayrı kaldığı ama geçtiğimiz ay yeniden...
Hollywood'da değişim zamanı
Hollywood'da değişim zamanı
Sarışın Barbie bebek imajı yerini esmerliğin saltanatına bırakırken,...
Yazarlığı çok sevdi
Yazarlığı çok sevdi
Madonna, 2003'te yayımladığı çocuk kitabı 'İngiliz Gülleri'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.