Dünya Bankası'ndan yeni kredi planı
Dünya Bankası, gelecek yıl Türkiye'ye 1.6 milyar dolar kredi kullandırmayı planlıyor.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye rekor düzeyde kredi verdiğini, bunun da Banka'nın Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini söyledi.
Vorkink, Türkiye'ye, kriz yaşanmadığı bir dönemde verilmiş rekor düzeyde kredi olduğuna işaret ederken, sadece Haziran 2004 ile Haziran 2005 döneminde, 1 milyar 800 milyon dolar kredi kullandırdıklarını vurguladı.
Türkiye'nin aldığı kredilerin yüksekliğinin, gerçekleştirdiği ''başarılı reformlar ile hızlı dönüşümün'' bir sonucu olduğunun altını çizen Vorkink,
''Türkiye, Hindistan'dan sonra Dünya Bankası'ndan en çok kredi alan ikinci ülkesi konumunda bulunuyor'' dedi. Vorkink, devamla şunları söyledi:
BUNDAN SONRAKİ KREDİLERİN KONUSU AB OLACAK
''Bütün bunlar, Banka'nın Türkiye verdiği önemin bir göstergesidir. Dünya Bankası, Türkiye'nin güçlü bir potansiyeli olduğuna inanıyor ve gelecek projelerini, programlarını finanse ediyor. Bundan sonraki yardımlarımız, Türkiye'nin AB'ye daha çok yakınlaşmasını sağlamak için olacak.''
WOLFOWİTZ'İN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ Dünya Bankası'nın yeni başkanı Paul Wolfowitz'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Washington'da görüştüğünü hatırlatan Vorkink, Wolfowitz'in ''Türkiye'nin, stratejik ve ekonomik güce sahip bir ülke olarak, özellikle son üç yılda dikkat çekici bir gelişme gösterip, her türlü ekonomik ve teknik yardımı hakkettiği görüşünde'' olduğunu söyledi.
EĞİTİMDE KDV İNDİRİMİ
Workink bu arada, son günlerde gündeme gelen, özellikle özel okulların faydalanacağı eğitimdeki Katma Değer Vergisi (KDV) oranının indirilmesinin, ''gayet mantıklı bir hareket olacağını'' söyledi.
Türkiye'de okul sayısının çok yeterli olmadığını, devlet okullarına yönelik talebin de çok yüksek bulunduğunu belirten Workink, özel sektörün eğitim alanında daha çok rol almasının gerektiğini ifade etti.
Eğitim sektörünün devletçe çeşitli şekillerde desteklenebileceğine dikkat çeken Vorkink, bu desteğin Türkiye'nin en büyük gücü olan genç nüfusun eğitilmesinde büyük öneme sahip olacağını vurguladı.
TÜRKİYE'NİN İRLANDA VE İSPANYA'YA BENZERLİĞİ
Ayrıca Türkiye'nin, zaman zaman AB'ye tam üye olan Doğu ve Orta-Güney Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığını hatırlatan Vorkink, bu kıyaslamanın doğru bir kıyaslama olamayacağını, çünkü bu ülkelerin piyasa tecrübelerinin eski Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla başladığını, Türkiye'nin ise çok daha eski bir piyasa geçmişi ve tecrübesine sahip olduğunu kaydetti.
Vorkink, ''Türkiye, AB'ye tam üye olan Doğu ve Orta-Güney Avrupa ülkeleriyle değil, piyasa geçmişleri bulunan İspanya ve İrlanda ile kıyaslanmalıdır. Ben Türkiye'nin reformları sürdürmesi halinde, ileride bir İrlanda ve bir İspanya olacağına inanıyorum'' şeklinde konuştu.
Dünya Bankası, Haziran 2003 ile Haziran 2004 dönemi arasında Türkiye'ye 1 milyar 586 milyon dolar, Haziran 2004 ile Haziran 2005 döneminde ise 1 milyar 800 milyon dolar kredi kullandırdı. Banka, gelecek yıl ise Türkiye'ye 1.6 milyar dolar kredi kullandırmayı planlıyor.
(AA)
|