kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yaşlılıkta da parlak bir hafıza
Yaşlılıkta da parlak bir hafıza
Spor yapın
Dikkatinizi canlı tutun

Müzik dinle hızlı düşün

Yaşlılıkta iyi bir hafızaya sahip olmak için birkaç kurala uymanız yeterli. New Scientist Dergisi'nin önerilerine göre müzik dinlemek, sağlıklı beslenmek ve iyi bir uyku beyni zinde tutuyor.


Yaşlılıkta da parlak bir hafıza

İş arkadaşlarınızın adını, ev anahtarınızı nereye koyduğunuzu, randevularınızı unutuyor musunuz? Hafızanızı güçlendirmek sizin elinizde. İşte tüyolar.

Çok akıllısınız ya da o kadar iyi bir eğitim aldınız ki yaşlanınca bile parlak bir hafızaya sahip olacağınızı düşünüyorsunuz.... Son derece yanılıyorsunuz! Beyin sağlığı için hayat tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor. Öncelikle de bazı yeni alışkanlıklara ayak uydurmak zorundasınız. New Scientist Dergisi'nin önerilerine kulak verin; yoğun bir iş temposu olanlar mutlaka dikkate almalı...

Müzik dinleyin

Müzik düşünme hızınızı arttırabilir. Ancak sesini iyice açarak, bir dahi olmayı da bekleyemezsiniz. Wisconsin Üniversitesi'nde çalışan psikiyatrist Frances Rauscher ve çalışma arkadaşları on yıl önce, Mozart dinleyen insanların muhakeme güçlerinin arttığını ortaya koyan bir araştırma yapmıştı. Araştırma farelerin bile, Mozart dinledikten sonra labirentten daha kolay çıktıklarını ortaya koyuyordu. Rauscher geçen yıllar içinde çalışmasına devam etti ve geçtiğimiz yıl, piyanoyla çalınan Mozart sonatlarının farelerin beyinlerindeki sinir sisteminde bulunan üç geni uyardığını açıkladı. Bu çalışma, müzik dinlemenin insanların zihinsel yeteneklerini geliştirmek için başvurabilecekleri en doğru yöntemlerden biri olarak görülüyor. Fakat gidip tüm Mozart CD'lerini toplamadan önce bu çalışmanın herkesin Mozart'ın müziğinden aynı şekilde etkileneceği anlamına gelmediğini unutmayın. Müziğin beyin gücünü artırmasının nedeni dinleyenin kendini rahatlamış ve iyi hissetmesini sağlamasından kaynaklanıyor. Yani bu müziğin ille de Mozart'a ait olması gerektiği anlamına gelmiyor. Sizi rahatlatan herhangi bir müziği dinleyebilirsiniz.

Düzenli ve sağlıklı beslenin
Ne yediğiniz, sizin kim olduğunuzu anlatır. Peki zekayı geliştirmek için ne yemek gerekir? Beyin vücudun en obur organıdır. Yedikleriniz düşünme tarzınızı da etkiler. Hatta beslenme endüstrisinin reçetelerine inanırsanız, ikinci bir Einstein olmanız mümkün. Yine de bunun için biraz çaba harcamanız gerekiyor. Öncelikle güne kahvaltı yaparak başlamalısınız. Araştırmalar, kahvaltı yapmayan insanların gün içinde okulda ve işte performanslarının düştüğünü gösteriyor. Omlet ve salata öğle yemeği için en iyi seçim. Antioksidanlarla, C ve E vitaminleriyle dolu bir salata beyindeki ölü hücreleri yok etmede oldukça etkili. Öğleden sonra bir kase meyveli yoğurt yerseniz, ileriki saatlerdeki stresle daha kolay başa çıkabilirsiniz. Çünkü yoğurdun içinde amino asit tyrosine bulunuyor. Amerikan ordusunda yapılan bir araştırmaya göre tyrosine, stres altındaki kişilerin daha zinde olmalarını ve hafızalarını güçlendirmelerini sağlıyor. Akşam ise glikoz seviyesinin yükselmesi için bir şeyler atıştırmayı ihmal etmeyin. Ancak kek, pasta, bisküvi gibi abur cuburları yememeye dikkat edin.

Kendinizi işe verin

Aklınızı yaptığınız işe tam olarak verirseniz bu size artı puan olarak döner. Yapılan son araştırmalar, çalışma hafızası olarak adlandırılan son derece basit bir beyin fonksiyonunun genel zeka düzeyini pekiştirdiğini ortaya koyuyor. Yani işlerinizi hafızanızda ne kadar tutarsanız IQ'nuz da o oranda yükseliyor. Çalışma hafızası, beynin kısa zamanlı bilgi depolama sistemidir ve zihinsel problemleri çözmenize yardımcı olur. Örneğin 73-6+7'yi hesaplamak için çalışma hafızanız, izlemeniz gereken basamakları harekete geçirir. Ve çalışma hafızasında tutulan bilginin büyüklüğü genel zekayla bağlantılıdır.

Strateji oluşturun
600 kişiyle dolu bir odada olduğunuzu düşünün. Hepsi teker teker yanınıza gelip ismini söylüyor. Bir saat sonra sizden hepsini tekrarlamanız isteniyor. Bunu yapabilir misiniz? Çoğunuzun cevabı "hayır" olacaktır. Fakat aslında bunu herkes yapabilir. Tabii doğru tekniği bulmayı başarırsanız. Yapmanız gereken kendinize bir strateji oluşturmak. Örneğin; bu örnekte size söylenen isimle isim sahibi arasında bir bağlantı kurun. Bunu yaparken kişinin fiziksel özelliklerini kullanabilirsiniz. Böylelikle kişinin ismini hatırlamak için hafızanızı gereksiz yere zorlamanız gerekmez. Bu stratejiyi günlük hayatınıza da taşıyabilirsiniz. Örneğin; arabanın anahtarlarını hep aynı yere koymak, not almak, biraz daha dikkat göstermek hafızanızı gereksiz bilgilerle doldurmanızı engeller.

Uykusuz kalmayın

İyi bir gece uykusunu hiçbir zaman hafife almayın. Plan yapmak, problem çözmek, öğrenmek, konsantrasyon ve atiklik hep çaba ister. Bu IQ'nuzun da yorulabileceği anlamına gelir. Eğer 21 saat hiç uyumazsanız becerileriniz oldukça alkollü bir kişiyle aynı seviyeye düşer. İki, üç gece yatağa geç girmek, sabahları normalden erken kalkmak da aynı etkiyi gösterir. Fakat iyi alınan uyku, hatta fazladan birkaç saat uyku; konsantrasyonu, dikkati ve problem çözme yeteneğini artırır.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Selanik yoğurtçusu
 13 yıldır süren kabus sona erdi
 Hayat kurtaran sıradışı avukat
 SABAH'ta renkli bir gece
 Ünlülerin silah merakı
 Her yer karanlık pür siyah o mevki
 Soykırım Müzesi tarihe ışık tutuyor
 Yaşlılar 'huzur'u Boğaz'da buldu
 İnsan ruhuna hitap ediyoruz
 Doğu'nun cesur kadınları
 Blues efsanesi İstanbul'da
 Yeni filminde korkutuyor
 Hikaye yazın, ödül kazanın
 Işığın söndüğü gün
 Yan masanızdaki adam sizi yazıyor
 Özürlüye ev vermeyen bir yıl hapis yatacak
 Kasaba, başkanın dürüstlüğü yüzünden öldüğünü biliyor
 İnternetin yeni köşe yazarları
 Kadınlar zirveye bayrak açacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ben evinize aşık oldum
O kadar güzeldi ki tarihi kırmızı...
MEHMET ALTAN
İyi şanslar...
Bu pazar sabahı, şimdi üniversiteye giriş...
ÖNCEL ÖZİÇER
Piyaz'la ilkokul, Cacık'la master
Bir köpekle yıllarca...
Sahnenin büyücüsü
Sahnenin büyücüsü
Ölümü Türk medyasında pek yankı bulmayan Mehmet Ulusoy için Le Monde...
Boğaz'da yelken keyfi başkadır
Boğaz'da yelken keyfi başkadır
Dünyanın en zor yelken parkurlarından biri olan İstanbul Boğaz'ı...
İstanbul'a tepeden bakan teraslar
Kente kuşbakışı bakmanın da dalga sesini duymak kadar keyifli olduğu...
İlk paparazzi Hilton'dan çıktı
Cumhuriyet mimarisinin en önemli örneklerinden Hilton,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.