Coşkun: 'Akaryakıtta denetimler artırılacak'
Bakan Coşkun, 1 Temmuz'dan itibaren akaryakıt istasyonlarına denetimlerin daha da artırılacağını belirterek,"Yakında araçları da cihazlarla donatacağız. Bu cihazlarla 30 ya da 45 saniye içinde benzinin ya da mazotun tahlili, yazar kasa gibi fişte gözükecek'' diye konuştu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 1 Temmuz'dan itibaren akaryakıt istasyonlarına yönelik denetimin daha da yoğunlaşacağını vurgularken, ''bunu bilsinler, geri dönüş yok'' dedi. Bakan Coşkun, Bakanlık'ta basın mensupları ile kahvaltılı sohbet toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.
Coşkun, ''bazı akaryakıt istasyonlarının eksik mal verdiğine ilişkin tespitiniz üzerine, (Bakanın elinde belge varsa açıklasın, ayrıca bizim üstümüze gelene kadar kaçak akaryakıtla mücadele edilsin) şeklinde tepki gösterildi. Bu konuda saptamalarınız nedir, çözüm noktasında neler düşünüyorsunuz'' şeklindeki soru üzerine, öncelikle LPG'li araçlar ve bunların gerektirdiği norm ve standartlara ilişkin bilgi verdi.
Bagajlarına mutfak tüpü takarak LPG ile çalışan araçları ''seyyar bomba'' olarak niteleyen Bakan Coşkun, önüne gelen, piyasaya çıkan yüzlerce LPG'li aracın seyyar bomba gibi dolaştığını söyledi.
''Şimdi buna el atınca, arı kovanına çomak sokmuş gibi oluyoruz ama bizim görevimiz bu. Yasalar bize bu görevi veriyor'' diyen Coşkun,kendilerinin bu konu üzerinde taramalar yaparak, görevlerini yerini getirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Tüketiciyi koruyan, Avrupa'da kabul görmüş sistemin Türkiye'de yavaş işlediğini, olayı kısa sürede normal zemine oturtabilmek için konuya el attıklarını anlatan Bakan Coşkun, şunları söyledi:
''Bu konuda bir çok yetkiyi Makine Mühendisleri Odası'na aktardık ve arkadan istasyonlara el attık. Öncelikle LPG dağıtım belgesi olmayan firmalardan gaz alınmaması lazım. Aracı muayene istasyonlarında muayene edilmemiş araçlara da gaz verilmemesi lazım. Muayene istasyonları muayene ederken, araçtaki tadilatın LPG'ye dönüşüm standartlarına uygun olup olmadığı belirten bir mühendislik belgesi vermesi lazım. Bütün bunlar kısa devre edilerek, önüne gelen piyasaya çıkmış, yüzlerce LPG'li araç seyyar bomba gibi dolaşıyor.''
AKARYAKIT İSTASYONLARININ ÜÇTE 1'İNDE SORUN VAR
Bakan Coşkun, akaryakıt istasyonlarını denetlemeye alınca, bunların üçte 1'inin standartlara uygun kurulmadığı ya da ruhsatsız çalıştıkları, sayaçları bozuk olanların da yüzde 10-15 arasında eksik ölçüm yaptıklarını tespit ettiklerini söyledi.
Gelinen noktada imkanları değerlendirerek, 41 aracı sayaçları ölçen cihazlarla donattıklarını belirten Coşkun, eğitilmiş toplam 310 kişiyle piyasayı denetlediklerini kaydetti.
Daha önceden akaryakıtı ya da gazı tahlil etme yetkisinin kendilerinde olmadığını hatırlatan Coşkun, EPDK ile yaptıkları protokolle, bu yetkiyi yeniden üzerlerine aldıkları söyledi.
Coşkun, ''şimdi akaryakıtı da denetliyoruz, yakında araçları cihazlarla donatacağız. Bu cihazları aldığımız zaman, 30 ya da 45 saniye içinde benzinin ya da mazotun tahlili, yazar kasa gibi fişte gözükecek'' diye konuştu.
''BİZ HERKESİ LEKELEMEDİK Kİ, BAZILARINI SUÇLADIK''
Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın (PÜİS) ''akaryakıt istasyonları yerine kaçak akaryakıtın üzerine gidilsin'' şeklindeki görüşü konusunda ise şöyle konuştu:
''Tabii PÜİS kendi görüşlerini açıklayabilir, demokraside bunu saygıyla karşılıyoruz ama suçlamaya hakları yok, biz görevimizi yapıyoruz. Nitekim onlar bu tespiti biliyorlar ayrıca bilgi varsa açıklasınlar. Çünkü biz önce caydırıcı davrandık, yılların ihmalini birden bire düzeltemezsiniz. Müfettişlere bizzat ben söyledim (yardımcı olun, yol gösterin) diye ama doğrudan suç işlemiş olanlara da resmi makbuzla ceza verdik.''
"DENETİMLER 1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN YOĞUNLAŞACAK"
''1 Temmuz'dan itibaren, akaryakıt istasyonlarına yönelik denetim daha da şiddetlenecek. bunu bilsinler, geri dönüş yok'' diyen Bakan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunu bilsinler, geri dönüş yok. Şimdi PÜİS Başkanı diyor ki (efendim asıl kaçağın üstüne gitsinler). Devlet bunu biliyor, o bizim bakanlığımızın işi değil, ancak hükümet olarak bizim işimiz...Öbür eksikleri bununla kamufle etmeye çalışmasınlar. Biz kaçağa da, sahtekarlığa da karşıyız. Dürüst çalışan da başımızın tacı. Biz herkesi lekelemedik ki, herkesi suçlamadık ki? Bazılarını suçladık. Bunların raporları da, Ölçü ve Standartlar Genel Müdürlüğü tarafından günlük olarak tutulmaktadır. Bu raporlar da kendilerinin görüşüne de her zaman açıktır.''
Türkiye'de Avrupa normlarının yıllardır tam uygulanmadığını ve denetim yapılmadığını anlatan Coşkun, bunun eleman eksikliğinden, kaynakların yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.
Akaryakıt denetimine dönük araçları, bütçeden kaynak aktararak aldıklarını belirten Coşkun, ''Biz şimdi doğruyu yapmaya çalışıyoruz kimseyi de suçlamıyoruz ama hata yapanlarla da mücadele edeceğiz, suçladığımız onlar'' şeklinde konuştu.
(AA)
|