|
|
|
|
|
|
Şirketlerin yağları eriyor
Son trend patronundan personeline 'şirket içi' diyet yapmak. Motorola ve TEB çalışanları bu uygulamanın öncüleri.
Amerika'da çok yoğun tempolu şirketler, çalışanlarının sağlıklı ve dengeli beslenmesi için diyetisyenden spor eğitmenine, pek çok uzmanın olduğu danışmanlık firmalarına başvuruyor.
Çalışanlara özel diyet Türkiye'de ise Nutrizone danışmanlık şirketi, Motorola ve Türkiye Ekonomi Bankası çalışanlarını zayıflatıyor. Sağlıklı beslenme konusunda personeli bilgilendiriyor, herkese uygun bir diyet veriyor. Uygulama, motivasyonu ve verimi de artırıyor.
Bu işyerinde patron da diyette personel de
Amerika'daki örneklerinden yola çıkıp bir danışmanlık şirketi kuran Selen Tamer şirket çalışanlarına diyet önerileri veriyor. Bu sayede de herkes 'birlikte' zayıflıyor.
Büyük bir şirkette çalışıyor ve kışın aldığınız kiloları vermeye çalışıyorsunuz. Tüm çalışma arkadaşlarınız sizin gibi diyette! Yemekhanede sizin diyetinize uygun yemekler sunuluyor ve her katta bulunan meyve sepetleri de ara öğün ihtiyacınızı gideriyor. Rüya gibi! Ama rüya değil. Çünkü artık şirketlere sağlıklı yaşam danışmanlığı sunun kuruluşlar sayesinde hayal olmaktan çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde büyük kuruluşların yıllardır yararlandıkları bu hizmetler artık Türkiye'de de uygulanıyor. Bu hizmeti sunan kuruluş ise Nutrizone. Nutrizone'un kurucusu Selen Tamer, Amerika'da yaşadığı dönemde gördüğü ve Türkiye'de henüz bulunmayan, büyük kurumlara sağlıklı yaşam konusunda danışmanlık hizmeti sunan bir şirket kurmaya karar vermiş. Yedi ay önce kurduğu Nutrizone ile ilk aşamada Motorola ve Türkiye Ekonomi Bankası çalışanlarına hizmet vermeye başlamışlar. Asıl amaç çalışanlara sağlıklı beslenmeyi öğreterek kilo vermelerini sağlamak. Buna ek olarak spor konusunda da onları yönlendiriyorlar. Selen Tamer, Amerika'daki şirketlerin yüzde 80'inin bu tip sağlıklı yaşam hizmetlerinden yararlandığını söylüyor: "Amerika bu tip hizmetlerden yararlanmak çok yaygın. Örneğin Siemens, Coca Cola, Johnson & Johnson gibi büyük şirketler de uyguluyor. Danışmanlık hizmeti alan şirket çalışanlarının sağlık giderlerinin ve devamsızlığını azaldığı, performans ve motivasyonun arttığı saptanmış. Araştırmalarda bu tip hizmetlere harcanan bir dolar karşılığında 3 dolar ile 500 dolar arasında geri dönüş olduğu tespit edilmiş."
KURUMA BAĞLILIK ARTTI Peki bu sistem nasıl işliyor? Önce şirkette çalışanlara genel bir seminer veriliyor. Bu seminer sonrasında zayıflamak ya da sağlıklı beslenme konularında bilgi sahibi olmak isteyenler (asla zorunlu değil!) belli testlerden geçiriliyor. Motorola'nın İstanbul ofisinde çalışan 56 kişinin sadece 30'u bu programa katılmak istemiş. İlk aşamada bu kişilere yapılan bir ankette bazı hastalıklara genetik yatkınlığı olanlar tespit edilmiş. Bu kişilerden ve eğer isterlerse programa katılan diğer çalışanlardan birtakım tahliller talep edilmiş, kişiye özel bir risk tablosu çıkarılmış. Kilo vermesi gerekenlere ayrı bir diyet programı oluşturulmuş. Şimdi ise her 15 günde bir bu programın işleyip işlemediği yarımşar saatlik durum değerlendirmelerinde tespit ediliyor. Motorola'nın 4. Levent'te bulunan ana binasında bir yemekhane bulunmadığı için öğlen yemeklerinde yiyecekleri gıdaları kontrol altına almaları zor olmuş. Ancak Nutrizone'un kurulduğu günden beri birlikte çalıştığı Uzman Diyetisyen Aylin Yılmaz, çevredeki kafe ve restoranları da ziyaret ederek çeşitli önerilerde bulunmuş. Restoran ve kafe sahipleri de sağlıklı beslenme konusunda kendilerinde bulunan eksiklikleri tamamlamışlar. Uzman Diyetisyen Aylin Yılmaz, gerekli düzenlemelerden sonra burada bulunan gıdaları tarayarak bir kalori hesaplaması yapmış. Artık Motorola çalışanları bu mekanlarda yedikleri gıdaların kalori değerini biliyor ve ona göre seçimini yapıyor. Sporcu kimliği ile bilinen Motorola Türkiye Genel Müdürü Murat Öngör de her katta masalara sepetler içinde meyveler konulması için direktif verdirmiş. Katılımın artması ve devamın sağlanması için kendisi de bizzat bu programa katılmış. Bu da katılım konusunda motivasyonu artırmış. Ara öğünlerde çekmecelerden bisküvi çıkarılmıyor. Onun yerine kuru ve taze meyveler binanın her yerine bırakılan sepetlerden temin edilebiliyor. Motorola İnsan Kaynakları Müdürü Nilay İşsevenler, bir süredir aldıkları bu danışmanlık hizmetinden çok memnun kaldıklarını ve 6 ay daha devam edeceklerini belirtiyor: "Genel beslenme alışkanlıklarıyla ilgili çok şey öğrendik. Tam bir kültür değişimi yaşandı. Herkes ne yemesi ve içmesi gerektiğini biliyor ve birbirini uyarıyor. Ben 2 buçuk kilo verdim. Uyku düzenimiz bile düzeldi. Gün içinde enerji kullanımı hiç düşmüyor. Ruh halinize yansıyor bütün bunlar. Şirkete bağlılık da arttı! Herkes mutlu geliyor, mutlu gidiyor. Çünkü özel hayatlarımızı da paylaşıyoruz."
ON KİLO VEREN BİLE VAR Nutrizone'un hizmet verdiği kurumlardan biri de Türkiye Ekonomi Bankası. Fındıklı'da bulunan genel müdürlük binasında yaklaşık 30 kişilik bir üst düzey yöneticiye sunulan hizmet sonrasında büyük bir başarı elde edilmiş. 6 aydır devam eden diyet programıyla yaklaşık 10 kilo verenler bile olmuş. Ancak asıl hedeflerinin beslenme konusunda davranış değişikliği yaratmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Aylin Yılmaz, bunu katılımcıların tümünde gözlemlediklerini belirtiyor. Bu program öncesinde katılımcıların yüzde 70'inin sağlıksız beslendiği tespit edilmiş ve bugün bu durum yüzde 90 oranında değişikliğe uğramış.
Aynur Erdem
|
|
|
|
|
|
|
|
|