|
|
|
|
|
Kartal çıkmazı
|
|
Beşiktaş camiası kulübün içinde bulunduğu mali durumu konuşuyor. Siyah-beyazlıların sadece bankalara olan borcu 52.5 milyon dolar.
Beşiktaş camiası artık futbol takımının önümüzdeki sezon nasıl bir performans sergileyeceğinden çok içten içe kulübün içinde bulunduğu mali durumu konuşmaya başladı. Sağlıklı bir çıkış yolu bulmak için öncelikle Beşiktaş'ın bulunduğu şartların durumunu belirlemek ve yönetimin nasıl bir mali tablo içinde bulunduğunu ortaya koymak gerekiyor.
GELİRLER TEMLİK ALTINDA Beşiktaş'ın geçmişe yönelik futbolcu ödemeleri, amatör şube ödemeleri, üçüncü şahıs giderleri hariç sadece bankalara kredi borcu 30 milyon dolar civarında. Vakıfbank'a 20, Koç ve Denizbank'a ise 5'er milyon dolar borç var. Bilindiği gibi Serdar Bilgili yönetimi Demirören yönetimine kulübü 19 milyon dolar borçla devrettiğini belirtmiş, Demirören yönetimi de bu açıklamayı yalanlamamıştı. Yönetim kasada olduğu söylenen birikimi transfer döneminde kullanınca hazirandan bu yana sadece banka borçları 30 milyon dolardan 52.5 milyon dolara çıktı. Bu rakam Divan Kurulu toplantısında Denetleme Kurulu'nda deklare edildi. Yılda 12 milyon dolarlık naklen yayın geliri Vakıfbank'a temlikli. 4 yıllığına 15 milyon dolar bedelle alınan göğüs reklamı gelirlerinin yarısı, transfer döneminde harcandı. Göğüs reklamı gelirinin diğer yarısı olan 7.5 milyon dolar da Denizbank'a temlik rehin edildi. Böylelikle bu gelir de bankaların kontrolüne geçti. Özetle Beşiktaş gelecekteki kullanması gereken yayın gelirlerini ve göğüs reklamı gelirlerini çoktan tüketmiş durumda.
KOÇBANK TRİBÜNDEN RAHATSIZ Bilgili yönetiminin 5 milyon dolar kredi kullandığı Koçbank, 31 Mayıs 2004'te bu borcun kapatılmasını bekliyordu. Ancak Bilgili yönetimi, Koçbank'a ödeyecek yeterli parası olmasına rağmen, borcunu haziran sonuna erteledi. Buradaki amaç "Kasada nakit parayla yönetimi devrettik" sözünü söyleyebilmekti. Haziranda ödenmesi gereken Koçbank borcu bu kez de Demirören yönetimi tarafından 30 Kasım 2004'e ötelendi. Ancak ödeme günü geldiğinde taksitler halinde ödeme teklifi yapıldı. Koçbank bunu da kabul etti. Gelinen gün itibariyle ikinci ödeme planında da hiçbir ödeme yapılmadı ve Koçbank'a ödemelerin tribün gelirlerinden sağlanacağı sözü verildiği öğrenildi. Ancak Beşiktaş'ın en önemli gelir kalemlerinden biri olan önümüzdeki sezonun tribün kazancı da Denizbank'tan alınacak kredi karşılığında temliklendi. Verilen sözlerin karşılığını alamayan Koçbank da krediyi verdiği Serdar Bilgili yönetimini oluşturan isimleri sıkıştırmaya başladı.
KEFALET KRİZİ KAPIDA Beşiktaş'ta kapıda bekleyen bir kriz daha var. O da eski başkan Bilgili'nin ilk iki yönetiminde yer alan yöneticilerin bankalardan borç alınırken attıkları şahsi imzalar. Şu ana kadar 52.5 milyon dolar banka borcunun 47 milyon dolarlık kısmında eski yöneticilerin kefalet imzaları bulunuyor. Demirören yönetiminin yeni kredileri, eski yöneticilerinin imzalarını devam ettirerek kullanması uzun süredir rahatsızlığa yol açıyordu. Ancak kulübün kötü yönetildiğini düşünen eski yöneticiler, 'Bizim imzamız ve sorumluğumuzla kulüp yönetilmez' diyerek imzaları çekmeyi düşünürken zirve kararı aldılar.
TEMİNAT MEKTUPLARI KAMBURU Beşiktaş, 3.5 milyon euro bonservis bedeli ve yıllık 1.6 milyon euro garanti paraya kadrosuna kattığı Carew ile, 3.5 milyon euro bonservis bedeli ve yıllık 1.1 milyon euro garanti para alan Juanfran'ın transferleri nedeniyle de zora girdi. Üstelik yönetim bu futbolcuları, ikisinin toplam 7 milyon euroluk bonservis bedellerini nakit olarak değil, teminat mektupları karşılığında transfer etti. Banka borçlarının dışında olan bu borç kaleminin ödenmesinde de ayrı bir sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor. Yönetimi rahatlatan tek unsur ise teminat mektubu ödemelerinin taksitlendirilmiş olması. Juanfran satılsa bile Beşiktaş'a alınırken ödenen bonservis bedelinin çok altında bir paraya elden çıkarılacağı tahmin ediliyor.
FUTBOLCU ALACAKLARI SORUN Beşiktaş takımında 27 futbolcu var. Futbolcuların ne kadar ücrete ve ne kadar garanti paraya anlaştıkları İMKB'nin sitesinde ayrıntılarıyla yer alıyor. Beşiktaş'ta üst düzey futbolcuların çokluğu nedeniyle borçlar da üst seviyeye yakın seyrediyor. Genel bir hesaplamayla futbolcuların içerde en iyimser tahminle 5 milyon dolar alacağı bulunuyor. Ancak bir kısmı personelin mayıs maaşlarının ödenmesinde kullanılacak olan 5 milyon dolarlık Denizbank kredisi çarşambaya yetişmeyince Başkan Demirören cebinden 3 milyon dolar ödeyerek bu sorunu çözdü. Ancak haziran ödemelerinin nasıl yapılacağı meçhul.
HAVUZDAN DA SORUN ÇIKACAK Yönetim bu kadar sıkıntı ile uğraşırken son bir darbe de en büyük gelir kaynağı ve güvencesi olan havuzdan geldi. Beşiktaş'ta diğer büyüklerle birlikte 14 Anadolu takımının eşit gelir dağılımı paylaşımı için verdiği önergenin kabul edilmesi sıkıntıya yol açtı. Bütün gözler federasyonun vereceği son karara çevrilirken olumsuz bir karar ya da orta yolun bulunması halinde yılda 12 milyon dolar olan ve bankalar tarafından temlik edilmiş bulunan havuz gelirinde önemli oranda düşüş olacak. Sıkıntılar da artacak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|