  |
|
Haşhaşlı çörek
Ilık suya maya ve şekeri koyup, kabartın. Un ve tuzu karıştırın. Ortasını havuz gibi açın, kabaran mayayı ve suyu ilave edin. Aynı yönde dairesel hareketlerle malzemeleri una yedirip, yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerine mutfak havlusu kapatarak, yaklaşık 2 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru dört eşit parçaya ayırın. Her birini mantı hamurundan biraz daha kalınca (2-3 mm. kalınlığında) yufkalar halinde açın. Sıvıyağ, ceviz ve haşhaşı karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı; yufkalardan birinin üzerine sürün, diğer yufkayı da harcın üzerine koyup, bir kez daha karışımdan sürün. Bu işleme devam ederek, bütün yufkaları üst üste yerleştirip rulo şeklinde sarın. Rulodan yaklaşık 3'er cm. eninde dilimler kesip, yağlanmış tepsiye dizin. Tepsinin üzerini mutfak havlusu ile kapatarak 30 dakika dinlendirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin.
(10-12 kişilik) * 1 kg. un * 1 su bardağı haşhaş * 1 su bardağı ceviz (dövülmüş) * 1/2 su bardağı sıvıyağ * 1 çorba kaşığı kuru maya veya 1 kalıp yaş maya * 1.5 su bardağı su (ılık) * 1 çorba kaşığı tozşeker * 1 tatlı kaşığı tuz
|