|
|
|
|
Çiçek'in sözlerine 3 tepki
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılması düşünülen Ermeni Konferansı için "Bu, Türk milletini arkadan hançerlemektir" sözlerine verilen tepki büyüyor. Bilgi Üniversitesi'ne bağlı 130 akademisyen ortak bir bildiriyle gelişmeleri protesto etti. Ertelenen konferansa konuşmacı olarak katılması düşünülen 43 kişi de yayınladıkları bir bildiriyle Çiçek'in sözleri eleştirdi. Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada ise toplantının ertelenmesine bir anlam verilemediği belirtildi.
1- Boğaziçi Üniversitesi: Toplantı yakın gelecekte olacak Ertelenen konferansa konuşmacı olarak katılması düşünülen 43 kişi ortak bir bildiri yayınlayarak Adalet Bakanı Cemil Çİçek'in tavrını protesto etti. Bildiride şu görüşlere yer verildi: "Akademik özgürlüklerin teminatı olması gereken TBMM çatısı altında, bazı milletvekillerinin, bu temel ilkelere karşıt tahriklerde bulunmuş olmasını; siyasal iktidar sözcüsünün de, toplantıya katılması beklenen herkesi "milleti arkadan hançerlemek" gibi ağır iddialarla töhmet altında bırakmasını protesto ediyor, üstelik Adalet Bakanı sıfatını taşıyor olmasından hicap duyuyoruz." Bildiride şu görüşler yer aldı: "Türkiye toplumunun aslında ne kadar zengin bir düşünce çoğulluğuna sahip olduğunu göstermek, Türkiye'nin yararına olacaktır. Toplantımızın yakın bir gelecekte yapılmasının, ülkemizde akademik özgürlük, üniversite özerkliği ve genelde demokrasi yolunda atılmış en önemli adımlardan biri olacağına inanıyoruz."
2- Bilgi Üniversitesi: 'Açıklamalar üzüntü verici' GELİŞMELERE bir tepkide Bilgi Üniversitesi'nden geldi. Üniversitede görev yapan ve aralarında Asaf Savaş Akat, Toktamış Ateş, Murat Belge, Taner Berksoy, Soli Özel, Oğuz Özerden, Turgut Tarhanlı, Mete Tunçay, Kürşat Bumin, Müge İplikçi, Tuğrul Eryılmaz, Ali Nesin ve Ferhat Kentel'in de bulunduğu 130 imzalı bir bildiri yayınlandı. Bildiride şöyle denildi: "Düşünce, araştırma ve ifade özgürlüğü sadece toplumun tüm kesimlerince benimsenen veya devletçe aykırı bulunmayan, genel düşünce ve kanaatlerin savunulmasıyla sınırlı değildir. Tam tersine, bunun dışındaki görüşlerin de savunulabilmesi ve hukuk tarafından korunabilmesi demokrasi anlayışının bir gereğidir. Ülkemizde temel hak ve özgürlükleri ilke edinmiş olmaları gereken yetkili kişi ve kurumların, bilim insanlarının özgürlüklerini ve üniversitelerin özerkliğini zedeleyen açıklamalarını İstanbul Bilgi Üniversitesi mensupları olarak üzüntüyle karşılıyoruz."
Avrupa Birliği: Ertelenişine bir anlam veremedik KONFERANSIN Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in itirazıyla iptal edilmesini Avrupa Birliği de eleştirdi. Avrupa Birliği Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üye Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, konferansın iptaline bir anlam veremediklerini belirtti. Avrupa Birliği Komisyonu günlük olağan basın toplantısında komuşan sözcü Nagy şunları söyledi: "Türkiye Avrupa'nın bakış açısını benimsemeli. Türkler ile Ermeniler arasında tarihte yaşanmış olaylar tartışabilecek güvenli bir ortam yaratmaya uygun olmalı. Akademik çevreler tarafından bu konunun tartışılmaya ihtiyacı var. Konferansın önümüzdeki günlerde barış içinde tekrar gerçekleştirilebilmesini umut ediyoruz. AB Komisyonu olarak Türkiye ile Ermenistan sınırının açılmasını cesaretlendirecek adımlar atacağız" dedi. Nagy, 3 Ekim tarihinde başlaması planlanan müzakere başlanğıç tarihinin değişmeyeceğini de belirtti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|