|
|
|
|
'Muhalifleri siz besliyorsunuz'
Yeşiller'in AP üyesi "Kızıl Dany", Fransa referandumu öncesi durumu SABAH'a değerlendirdi: Avrupa'yı ikna etmek için Türkiye çok şey yapmalı. Hayır çıkarsa Avrupa zayıflar, milliyetçi ruh egemen olabilir.
Bu benim son seçim kampanyam. Bir dahaki seçimlerde parlamentoya da aday olmayacağım. Bu aptal, saçma sapan tartışmalardan bıktım. Aptallardan da" diyerek siyaseti bırakacağını açıkladı. Fransa'da doğup Avrupa siyasetinin en önemli isimlerinden biri haline gelen Daniel Cohn Bendit... "Kızıl Dany" lakaplı Bendit'le, 29 Mayıs'ta Fransa'da yapılacak kritik AB ortak anayasası referandumu öncesi röportaj yaptık. Türkiye'nin üyeliğini Avrupa'da en hararetli savunanlardan biri olan Bendit'le anayasayı, anayasa referandumunu, Fransızlar'ın olası hayır cevabını, sonuçlarını ve Türkiye'yi konuştuk.
(Niçin Fransızlar bu kadar muhalefet sergiliyor?) Çünkü birçok durumun biraraya gelmesinin sonuçları. (Cumhurbaşkanı) Chirac ve (Başbakan) Raffarin'i görmek istemiyorlar. Onların politikasına artık tahammül edemiyorlar. Avrupa'yı da globalleşmenin parçası görüyorlar. Hayır, insanların sıkıntılarına karşı bir tepki oyuna dönüştü.
"HAYIR SONUCU MİLLİ RUHU GERİ GETİRİR" Hollanda'nın hayırıyla, Fransızlar'ınki farklı. Reddedilirse ne olacak? Hiçbir şey olmayacak. Kurumlar aynı şekilde işleyecek. Avrupa piyasası, para piyasası, hepsi işler olacak. Ama siyasi Avrupa zayıflayacak. Avrupa'nın yeniden bir şekil almasına imkan tanıyacak araçları olmayacak.
(Hayır kararı Avrupa'yı nasıl etkiler?) Siyasi Avrupa için vahim bir darbe olacak. Siyasi olarak ilerleyemeyen bir Avrupa'nın düşme riski vardır. Ret, Avrupa'yı ortak pazara indirgemez. Ama yeniden millileşme ruhuna neden olacağını tahmin ediyorum. Siyasi icraatlarda da böyle milli bir ruh egemen olabilir. Bu da sadece Avrupa'yı değil devletlerin hepsini olumsuz etkiler. Fransa'da yeniden egemenlik kavramı önem kazanır. Sol bölünür. Bildiğim her halükarda Chirac zaten bitti. Hayır sonucu en çok Sarkozy'nin işine yarayacak.
(Anyasayla Türkiye'nin adaylığı arasında ilişki var mı?) Eğer bu anayasa kabul edilirse, Türkiye açısından bu anayasada öngörülen ve diğer üyeler için geçerli olan bütün bu koşulları yerine getirmek zor olur. Elbette ikisi arasında doğrudan bir ilişki yok. Ama Fransızlar bunu böyle ele aldı. Olan oldu, bu ilişki kuruldu. Çünkü Türkiye'yi, İslam'ı istemiyorlar, Türk İslam'ını da. Ehh Türkiye de bir süredir bloke vaziyette. Adım atmıyor. Buradaki muhaliflerin hislerinin beslenmesine katkıda bulunuyor. Fransızlar'ın korkularına ivme kazandırıyor. Türkiye çok önemli adımlar atmalı Avrupalılar'ı ikna etmek için.
"ERDOĞAN'IN NEFESİ KESİLDİ GALİBA" (Türkiye'de Irak Savaşı sonrası artan Amerika karşıtlığı, milliyetçiliğin yükselen değere dönüşmesine neden oldu) Evet, oradan Avrupa karşıtlığına sıçradı. Hâlâ çok otoriter bir yapı sözkonusu. Yeni anladığım birşey de Türkiye'de siyasi sistem çok hassas. Ülkedeki muhalefet sadece "milliyetçilik". İktidara karşı gerçekten birşeyler öneren siyasi parti yok. Neredeyse ya milliyetçiler, ya da karşısı söz konusu. Maalesef Türkiye'de henüz demokrasi kültürü gelişmiş değil. Ermeniler'i tartışmak bir dram gibi algılanıyor. Bunu kimliğine karşı bir tehdit gibi algılıyor Türkiye. Orhan Pamuk diye bir yazar çıkıp da konuşunca hain oluyor. Türkiye'nin Avrupa'yla bütünleşmesi konusunda en büyük handikaplarından biri bu Türk milliyetçiliği anlayışı. Türk elitlerinin Avrupa'yı hissedemediği, Avrupa'yi anlamadığı farkediliyor. (Başbakan Tayyip) Erdoğan çok çok önemli adımlar attı. Ama nefesi kesildi galiba.
Sizin için de değişti-değişmedi suçlamaları yapılıyor, Başbakan Erdoğan için de...) Değişmek onursuzluk değildir. Eleştiriler değiştiğim ve böylece yola ihanet ettiğim yolunda. Bugün ne dediğime bakılmıyor da, eskiden dediklerime bakıp bugün söylediklerimi yorumluyorlar. Oradan yola çıkıp bugün böyle düşünmemin imkansız olacağı söyleniyor. Hain diye nitelendiriliyorsunuz. Erdoğan da değişti. Değişilir ama bu onursuzluk değil. Anketlerde son durum EVET %48 HAYIR %52
|
|
|
|
|
|
|
|
|