| |
Bugün Yozgat'ta düğün var
Bugün Yozgat-Yerköy'de bayram var... Çanakkale Seramik "Orta Anadolu Tesisleri"nin temeli Başbakan tarafından atılacak... Bayramın kutlu olsun Yozgat. Çanakkale Seramik, kendi alanında "dünyanın ikinci büyük" firması. Kuruluşu ve bugünlere gelişi bir "destan."
Çanakkale Seramik kurulurken, Başbakan Menderes talimat vermiş: - Hisselerin üçte biri köylülere ait olsun. İkinci talimat Çanakkale milletvekillerine: - Sizler de köylüye öncülük edin, 10'ar bin liralık hisse alın. Çanakkale milletvekilleri Fatin Rüştü Zorlu ile Emin Kalafat almışlar. "Komşu Balıkesir"in milletvekili Sıtkı Yırcalı da.
Ama 27 Mayıs 1960 ihtilali olunca... Fabrikanın defterlerine el konmuş. "3 milletvekili neden hisse aldı" diye. Maaş verilemez olmuş. Montaj işleri durmuş. Bir gün işçiler, 24 yaşındaki Genel Müdür Ali Coşkun'un yolunu kesmişler: - Biz maaşsız çalışacağız... Köydeki gelirimizle geçiniriz... Yeter ki fabrika kapanmasın.
Ali Coşkun bir gün fabrikanın jeneratöründen Çan ilçesine de "enerji" verince... Çan ışıl ışıl aydınlanınca... Ali Coşkun'un adı "dinamocu Ali Efendi"ye çıkmış.
O dönemde "lojman" ne arar. Belediye Başkanı "Demokrat Partili" diye tutuklanınca... Eşyaları "evin bir odasına" yığılmış. Ali Coşkun'a da "sen bu evde, öteki odada kal" denilmiş. Ev ile fabrikanın arası "3-4 kilometre." Genel Müdür yürüyerek gider, gelirmiş. Bir gün, İbrahim Bodur, İstanbul'dan bir bisiklet alıp, Ali Coşkun'a yollamış. Genel Müdür "makam bisikletine" binince, köylüler söylenmeye başlamışlar: - Dinamoci Ali efendi iyi adam emme... Bizim İrbaam (İbrahim Bodur) efendiyi bitirecek... Verdiğimiz paralarla velesbit (bisiklet) alındı... Bizim paralarımız batacak.
İbrahim Bodur Çanakkale-Yenice'nin "Nevruz" köyünden. Köyün adı daha önce başkaymış. Atatürk, İran Şahı ile birlikte Balıkesir- Çanakkale yolunun açılışına giderken... Yol kenarında öğrencileri görmüş. Onların yanaklarını okşamış. Ve İran Şahı'na bir jest yapmış: - Bu çocukların köyünün adı bundan sonra Nevruz olacak. O gün, İbrahim Bodur da, o ilkokul öğrencilerinden biriymiş.
Sermayesinin üçte biri İbrahim Bodur'a, üçte biri Etibank'a üçte biri de köylülere ait olarak kurulan tesis bugün bir "dünya devi." Üretimin yüzde 40'ı ihraç ediliyor. Binlerce kişi çalışıyor. Yapılan sadece "seramik" değil. Firma "füze parçası" da üretiyor, "helikopter parçası" da.
Bazı insanlar vardır ki "işinin delisidir." Tütün ihracatçısı Hasan beyin oğlu, 78 yaşındaki İbrahim Bodur gibi. "Teşvik kapsamındaki Yozgat" bugün Başbakan'ı ve İbrahim Bodur'u ağırlayacak. Teşekkürler Bodur, gözün aydın Yozgat.
|