kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Cumartesi
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tiroid vücudun orkestra şefi
Tiroid vücudun orkestra şefi
Dr. Dehan Yazıcı kimdir?
Kadınları çok etkiliyor
Hastalar kara lahana yememeli

25 gramlık tiroid vücudu yönetiyor

Dr. Dehan Yazıcı Türkiye'de milyonlarca kişide görülen tiroid hastalıklarına dikkat çekiyor. Özellikle kadınlar risk altında.

Stres hastalığın en önemli tetikleyicisi... Guatrı olanlar kara lahanadan da uzak durmalı. Aşırı kilo kaybediyor, terliyor ve çok çabuk sinirleniyorsanız mutlaka bir doktora görünün. Tiroid bezinin düzensiz çalışması cinsel isteksizliğe hatta kısırlığa bile neden olabilir.


Tiroid vücudun orkestra şefi

Türkiye'de tiroid sorunu olan milyonlarca insan var. Daha çok kadınlarda görülen ve kalıtımsal olan tiroid problemleri beyinden kalbe, cinsel yaşamdan ruhsal bozukluklara, vücudu baştan aşağı altüst edebiliyor.

Kendi küçük ama vücudumuzda yaratabileceği sorunlar tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük... Sadece 25-30 gram ağırlığında olan tiroid bezleri, az ya da çok çalıştığında ve giderek büyüdüğünde, tehlike çanları çalmaya başlıyor... Vücut mekanizmamız aşırı hızlandığı gibi aynı şekilde yavaşlayabiliyor. 10 kadından 8'inde görülen tiroid hastalığını ve neler yapılması gerektiğini Nükleer Tıp ve Tiroid Hastalıkları uzmanı Dr. Dehan Yazıcı anlattı.

Tiroid hormonunun kollektif çalışmaması tüm vücut mekanizmasını etkiler. O yüzden tiroid sorunlarının kontrol altına alınması çok önemli

* Guatr hastası ne demek, hangi organımızla ilgili bu hastalık?
Guatr tiroid bezindeki büyümenin kendisine verilen isimdir. Yani hastalığın adı "guatr hastalığı" değildir, tiroid hastalığıdır. tiroid bezlerinin düzenli çalışıp çalışmaması ya da büyümesi neden olur tiroid hastalıklarına. tiroid bezi de boynumuzun en ön kısmında olan bir organ. "Bez" diyoruz çünkü salgı bezi, hormon salgılıyor. tiroid hormonu vücutta aklınıza ne gelirse bir şekilde etkiliyor. Duygusal, ruhsal ve cinsel hayatınızı, kilo mekanizmasını...

* Oldukça karmaşık bir yapısı var sanırım. Hastalığın teşhisini neye göre koyuyorsunuz?
Bizim için üç tane önemli faktör vardır tiroid bezini incelerken. Yapısı, fonksiyonu ve hormonları. Bu üç faktör aynı anda bozulabileceği gibi ayrı ayrı da bozulabilir. Sadece hormonlara bakarak "Benim tiroid bezimde bir şey yokmuş" demek geçerli değil. Yedi tane iltihap, beş ayrı kanser türü var tiroid bezinin. Yani gerçekten küçük ama çok karmaşık bir organ. Özelllikle Türkiye'de çok fazla tiroid hastası var. Birçoğu farkında değil.

* tiroid kanseri ne kadar tehlikeli, tedavisi mümkün mü?
Dediğim gibi beş kanser türü var. Bunlardan ikisi çok sık görülüyor. Bu grupta yüzde 90'ın üstünde kesin iyileşme söz konusu. Gerekli tedavi ve müdahele yapıldığında kesinlikle korkulacak bir durum yok.

STRES VE KALITIMSALLIK TETİKLİYOR
* Guatrımız olduğunu tiroid bezinin büyümesinden mi anlarız sadece?
Her zaman gözle görülmeyebilir. O gözle görülmesi kişinin boyun yapısına göre de değişir. Kimi zaman tiroid bezi içe doğru büyür. Ama elle muayeneyle onun büyüdüğü rahatlıkla anlaşılabilir. Gerekirse "Sintigrafi" yapılır. Daha çok iş biraz daha ciddileşir veya tanı veya tedavide tereddütlü durumlarda. Hormon dengesini anlamak için ise hastaya belirli sorular soruluyor. O sorulara verdici cevaplar bizi yönlendiriyor ama ne kadar yönlensek yönlenelim kanda belirli hormon değerlerini genelde görmek istiyoruz.

* Tiroid bezinin fazla ya da az çalışmasının sebebi nedir, ne oluyor da işlevini yerine getiremiyor?
Yediğimizden, içtiğimizden, soluduğumuz havadan, sudan aldığımız iyot miktarı az veya çok olmamalı. Özellikle az olmamalı. Ne yazık ki ülkemizde ciddi bir iyot eksikliği olduğundan çok fazla tiroid problemine rastlanıyor. Halbu ki ülkemizin dört bir yanı denizlerle çevrili... Enteresan ama tarımsal ürünlerden elde edilen yiyeceklerde iyot yetersiz. Özellilkle Karadeniz'de çok yaygındır guatr.

* Tiroid hastalıklarını başka neler tetikliyor?
Stres ve katılımsallık tek başına bile hastalığa neden olabiliyor. Sadece stresle başlayan tiroid problemleri bile var. Kalıtımsallık o kadar önemli ki ailesinde tiroid problemi olan kişiler direk bir aday. Ayrıca şunu söyleyeyim tiroid bir kadın hastalığı. 10 hastanın 8'i kadın, 2'si erkek.

* Neden kadınlarda daha çok görülüyor?
Kadınların hormonal sistemlerinin erkeklerden çok daha karmaşık olması bunda önemli rol oynuyor. Kadında da bizim için üç tane önemli evre var. Genç kızlığa geçiş, hamilelik ve menapoz. Bunlar kadının bütün hormonlarının altüst olduğu dönemler. tiroid problemi ya bu dönemlerde ortaya çıkıyor ya da zaten varsa daha da provoke ediyor. Anesinde tiroid problemi olan bir kız çocuğu ise potansiyel bir hasta adayıdır.

CİNSEL YAŞAMI ÇOK ETKİLER
* Hastalık kendini nasıl belli ediyor peki, tiroid problemimizin olup olmadığını nasıl anlacağız?
Yapı problemi varsa bariz bir şekilde boyunda dışarı doğru bir çıkıntı olur. Veya kişi eliyle kontrol ettiğinde eline bir kitle gelir. Bazı hastalarda görülen bir diğer belirti de gözlerin dışarı doğru büyümesi, gözlerin çok canlı ve parlak bakmasıdır. Ama eğer tiroid hormonları bozmuşsa durum farklı.

* Hormon dengesizliğinin yol açtığı problemler neler?
tiroid bezleri çok çalışıyorsa tipik bulguları vardır. Bunlar: 1-Hiçbir neden yokken kilo verme, hatta neredeyse erime hali. 2-Hiç hareket etmeden, hiçbir stres faktörü olmadan kalpte çarpıntı, ellerde titreme, aşırı terleme... 3-Aşırı sinirli, sabırsız davranma. 4- Aşırı hareketlilik; daha çok kabına sığamama hali, ihsal...

* Peki yavaş çalıştığında...
O zaman da tam tersi metabolizma yavaşlar. Kilo alma, kabızlık, aşırı yorgunluk, isteksizlik, huzursuzluk başlar... Bu durumda tiroid sorunları depresyonla çok karıştırılır. Örneğin yurt dışında psikolog veya psikiyatristler hastadan önce hormon değerlerini ölçtürmelerini ister.

* Cinsel hayatı da olumlu olumsuz etkilediğini söyleyebilir miyiz?
Elbette, cinsel isteksizliğe hatta kısırlığa bile neden olabilir. Aynı şekilde çocuk düşürmeye de. Bazı bezlerin kendine has iltihapları vardır, bu durumda görülebilir bu saydıklarımız. Tam tersi bezler çok çalıştığında ise cinsel istek çoğalır.

* Çocuklarda görülür mü?
Elbette... Yeni doğan bebeklere bile tiroid testlerinin yapılması gerekiyor. Çünkü düzensiz çalışması zeka geriliği ya da cüceliğe neden olabiliyor.

İlknur Kızıltoprak

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Kulağa alkol yerine sirke damlatmak daha yararlı
 Nemlendiriciniz yoksa acı badem sütü veya badem yağı sürün
 Evde kendinizi tedavi edin
 Prostat sorunu sekse engel değil
 Sünnet olmak kanseri önlüyor
 Dünyada lazer ameliyatında kör olan bir kişi bile yok
 Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
 Budist Türkler'in tuzlu çayı
 Bu salondan çok zinde çıkacaksınız
 50'sinden sonra kuğu oldular
 Kuru ciltlere ballı, yağlı ciltlere naneli
 Güzel hayaller beyni rahatlatır
 40'ından sonra gebelik çok zor
 Deterjan kısırlık yapabiliyor
 Şeker bir salgın gibi yayılıyor
 Şeker hastalığına ilişkin doğru bilinen yanlışlar
 İhmal edilirse kansere yol açar
 Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
 Kirli siyasette fazilet mücadelesi
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Elimdeki sihirli değnek olmasa asla yaşayamam, ölürüm
Elimdeki sihirli değnek olmasa asla yaşayamam, ölürüm
Geçtiğimiz yılın en çok albüm satan sanatçısı ödülünü alan Serdar...
Dünyanın en cimri zengini
Eskiden kuşaktan kuşağa miras bırakılan duygu ve anı yüklü...
Futbol sayesinde sokaktan koptular
Sokak çocukları için kurulan futbol takımları antrenmanlara başladı.
Bitki ve meyveler 'poşet'e girdi
Yeşili, meyvelisi ve bitkiseliyle yeni poşet çaylar bir trend yarattı.
Beyaz Saray'a Bağdatlı aşçı
İtalyanlar'la özdeşleşen makarnanın aslında Araplar'ın keşfi olduğunu biliyor...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.