kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Radyo dalgaları ile reflüden yarım saatte ağrısız kurtulmak mümkün
Reflü tanısı için pek çok test var
Yöntem çocuklarda başarıyla uygulanıyor

Radyo dalgaları ile reflüden yarım saatte ağrısız kurtulmak mümkün

Reflü'nün cerrahi bir girişime gerek kalmadan radyofrekans yardımıyla tedavi edildiği "stretta yöntemi" dünya ile aynı anda Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Endoskopik bir yöntem olan 'stretta' ile hastanın yemek borusunun alt ucunda bulunan gevşek bölgesine radyo frekans dalgası veriliyor. 30 dakika süren işlemin ardından bölgedeki gevşeklik gideriliyor, hasta reflü hastalığından kurtuluyor

Reflü hastalığını yarım saatte tedavi eden stretta operasyonundan birkaç saat sonra hastalar taburcu ediliyor ve günlük yaşamlarına vakit kaybetmeden dönebiliyorlar. Reflü hastalığını ve stretta yöntemini, Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Doç Dr. Feryal İlkova anlattı...

* 'Stretta yöntemi'nin diğer cerrahi yöntemlerden farkı nedir? Her beş kişiden birinde görülen reflü, midedeki asidin yemek borusunun içine yükselip, orada tahribat yapması ile oluşuyor. Reflü, genellikle göğüs kemiği arkasında, bazen sırt ve mide bölgesinde yanma meydana getiriyor. Ekşime, ağza acıekşi su veya yenilen yiyeceklerin gelmesi gibi şikayetlerle kendini gösteren hastalık, uzun süren boğaz enfeksiyonlarına, ses kısıklığına, gece gelen krizlerle kendini gösteren astıma, aşırı horlamaya neden oluyor. Kısacası, kişinin yaşam kalitesini düşürüyor. Mide fıtığı, yemek borusu kasılma bozuklukları, alkol, sigara, ilaçlar, sıcak içecekler, yaşlılık gibi unsurlar reflünün oluşmasında etkin rol oynuyor. Reflünün tedavisinde bugüne kadar ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanıyordu. Stretta yöntemi ise, cerrahi yönteme alternatif olarak başarı ile uygulanmaya başladı. Cerrahi yöntemin bize verdiği başarı oranını cerrahiye alternatif olan stretta yöntemi ile de yakalayabiliyoruz. Bu yöntemin cerrahi yönteme karşı en büyük avantajı, hastanın birkaç saat içinde günlük yaşantısına dönebilmesi. Bu yöntem hastanın vaktini çalmıyor, hasta bir acı hissetmiyor, cerrahi yarası bulunmuyor, genel anestezi yapılmıyor. Önemli olan bir diğer nokta ise, cerrahi operasyonlarda genel anestezinin yol açabileceği komplikasyonların göz ardı edilemeyeceği. Endoskopinin kullanıldığı bu yöntemde genel anestezi yok, dikiş yok.

* Stretta yöntemini nasıl uyguluyorsunuz? Stretta yönteminde hastaya genel anestezi yapılmıyor. Sadece operasyon başlamadan önce hasta "sakinleştirici ve rahatlatıcı sedasyon" yardımı ile uyutuluyor. Bu sayede hasta işlem sırasında hiçbir acı ya da ağrı hissetmiyor. Ardından endoskopi yardımıyla hastanın ağzından midenin geniş bölümüne doğru 'katater' ile giriliyor. Kataterin ucunda, dışarıdan şişirilen bir balon ve dört iğne bulunuyor. Katater ile mideye inildikten sonra midede şişirilen balonun etrafında bulunan iğneler kullanılarak, mide kaslarına radyo frekans dalgaları veriliyor. Bu radyo frekans dalgaları sayesinde midede reflü hastalığına neden olan gevşek kısım kapanıyor. Özellikle altını çizebiliriz ki, bu işlem sırasında ve tedaviden sonra hasta herhangi bir ağrı hissetmiyor.

* Hasta aynı gün taburcu ediliyor mu? Dikiş gerektirmeyen operasyon sonrası, balon indirilerek hastanın midesinden çıkarılıyor. Hastanın herhangi bir ağrı hissetmediği operasyon sadece yarım saat sürüyor. Hasta, aynı gün taburcu ediliyor. Bu yöntemle hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan da kurtuluyor.

* Stretta yönteminin ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerden en önemli farkı nedir? İlaç, hastalığı iyileştirmiyor. Sadece, belirtilerini azaltarak, hastayı rahatlatıyor. Cerrahi operasyonlarda ise, genel anestezinin yol açabileceği komplikasyonlar göz ardı edilemez. Reflü hastalığında uygulanan cerrahi operasyon öncesinde hastalar her cerrahi operasyonda olduğu gibi bir korku yaşıyor. Hastanede kalış süreleri uzuyor. Endoskopinin kullanıldığı stretta yönteminde ise, genel anestezi yok, dikiş yok, ağrı yok, vakit kaybetmek yok, en önemlisi korku yok.

* Bu işlem, hastaneye geldikten taburcu olana kadar, ne kadar bir süre alıyor? Hastaya, hastaneye geldikten sonra önce sedasyon uygulanıyor, sakinleştirici ve rahatlatıcı sedasyon etkisini göstermeye başlayınca hasta uykuya geçiyor. Böylece, hastanın acı hissetmemesi sağlanıyor. Ardından stretta yöntemini uygulamaya başlıyoruz. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürüyor. Stretta işleminin ardından hastayı dinlenmesi için özel odaya alıyoruz. Birkaç saat sonra hastamızı taburcu edebiliyoruz. Taburcu olan hastamız aynı gün normal yaşantısına dönebiliyor, herhangi bir sıkıntı çekmiyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Radyo Dalgaları İle Reflüden Yarım Saatte Ağrısız Kurtulmak...
 Her 100 Reflü Hastasından 10'u Önlem Alarak, Tedavisiz...
 Yesem De Olur Yemesem De' Dedirten Yöntem: Akupunktur
 Cips, Kraker Yerine Ceviz Ve Badem Yiyin
 Hiperaktif Çocuk Kendini Gizleyebilir
 Maydanoz-limon Suyu İçmek Zayıflatmıyor, İdrar Söktürüyor
 Yaşamınızı Hiperaktif Çocuğunuza Göre Ayarlayın; Depresyona...
 Şok Diyetler Saç Döküyor
 Annenize Bir Demet Gençlik
 Misafire Baklava Değil, Dondurma İkram Edin
 Peeling Zamanı: Sonbahar
 Dikkatsiz, Sabırsız Erkek Çocuklar Kızlardan Dokuz Kat Daha...
 Zerdeçal, Nane Ve Yeşil Elma Kokusu İştahı Azaltıyor
 Aceleci, Sabırsız, Riski Seven Kişilere İlaç Tedavisi Gerek
Evlenmiycem işte
Evlenmiycem işte
'Even God Is Single' adlı kitabın yazarı Karen Salmansohn, 'Neden...
Yay'ın kalbini Kova fetheder
Yay'ın kalbini Kova fetheder
Özgürlüğüne düşkün Yaylar'la anlaşmak pek kolay değildir. Burçlar...
22 yıllık evlilik bitti
22 yıllık evlilik bitti
Modacı Dilek Hanif'in, 22 yıl önce nikâh masasına oturduğu 'ilk aşkı'...
'Organize İşler'e oyuncu arıyor'
'Organize İşler'e oyuncu arıyor'
Venedik Film Festivali'nde 2003 yılında 'En İyi Film' ödülünü kazanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.