Ankara Ticaret Odası (ATO), 1960 yılında kurulan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş'nin (ERDEMİR) kurucu ortakları arasında yer aldıklarını ve halen de ortağı bulunduklarını belirterek, ERDEMİR'in yabancılara blok satışına karşı olduklarını bildirdi.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, ''Kurucu ortak olarak ERDEMİR'in yabancılara satışını veto ediyoruz'' dedi. Bu satışla yabancı sermayenin, 1-1.5 milyar dolarla, sadece ERDEMİR'e değil İskenderun Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (İSDEMİR) ile birlikte 9 şirkete ve demir cevheri yataklarına sahip olacağını işaret eden Aygün, başka KİT'lere ilgi duymayan yabancıları ERDEMİR'e yönelten sihirli kelimenin ''kelepir mal'' olduğunu ileri sürdü.
Piyasa değeri 2.2 milyar dolar olan ERDEMİR'in geçen yıl 3.2 milyar dolar satış geliri elde edip, 463 milyon dolar da kar ettiğine dikkat çeken Aygün, şunları kaydetti:
''3 yıllık karına eşit bir rakama ERDEMİR'in kamu hisselerini yabancılara satmak, istihdam deposu bu kuruluşun ocaklarına kömür yerine dinamit atmaktır. Kurucuları arasında bulunduğumuz ERDEMİR, kendi sektöründe bir dünya markası. Coca Cola, Pepsi, Nike, Microsoft ülkeleri için neyi ifade ediyorsa ERDEMİR de Türkiye için onu ifade ediyor. ERDEMİR sanayinin amiral gemisi, Cumhuriyet'in vicdanı, kamunun yüz akıdır. Yabancı sermayede rekor kırmak için özelleştirme yapılmaz. Kar eden işletmeler satılmaz. Cumhuriyet'in sembolü olan ERDEMİR hiç satılamaz.''
Çok iyi yetişmiş 15 bin kişinin çalıştığı ERDEMİR'in satışından sonra, işten çıkarmaların yaşanacağını öne süren Aygün, bölge ekonomisinin bundan olumsuz etkileneceğini ve vergi gelirlerinin de düşeceğini savundu.
Aygün, açıklamasına şöyle devam etti: ''ERDEMİR devamlı olarak kar ediyor. Devletten bir kuruş almıyor, milyonlarca dolarlık yatırımlarını kendi yapıyor. Türk sanayisinin yılda 7 milyon ton yassı demir ihtiyacı var. Bunun yarısını ERDEMİR üretiyor. Yılda yaklaşık 4 milyon ton yassı demiri ithalatı için 3 milyar dolar para ödüyoruz. İthalata ödediğimiz rakamın üçte birine ERDEMİR'i satan basiretsiz tüccar, alan kurnaz bezirgandır.''
Yılda 3.5 milyon ton kapasiteye ulaşan ERDEMİR'in önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık 10 milyon ton kapasiteye ulaşmasının hedeflendiğini, kapasite artırımı için en son 1.1 milyar dolarlık yatırımı yaptığını hatırlatan Aygün, Türkiye'nin ERDEMİR ile önümüzdeki yıllarda ithalat değil, ihracat yapar hale geleceğini iddia etti. ULUSAL SERMAYEYE ÇAĞRI
ERDEMİR'in kamu hisselerinin ille de elden çıkarılması düşünülüyorsa, satışın yerli sermaye şirket ya da şirketler topluluklarına yapılmasının uygun olacağını savunan Aygün, ''Koç, Sabancı, Eczacıbaşı gelin bu ülkenin vicdanına sahip çıkın. Cumhuriyetin kalesine kendi bayrağınızı çekin. ERDEMİR'in ürettiği ürünler sizin fabrikalarınızın kullandığı ürünler. ERDEMİR'i alın, yabancıya gitmesin. Kendi dalında dünyanın 12'incisi, dünyanın 10'uncu büyük ihracatçısı olan bu dünya devi elimizde kalsın'' dedi.