|
|
|
|
|
|
Obezitede Amerika'ya yaklaştık
Büyük şehirlerde hareketsiz büyüyen çocuklar, yedikleri hazır besinlerle tehdit altında. Uzmanlar çocukların evde hazırlanmış yemek yemelerini öneriyor.
Obezite tüm dünyada pek çok kesimi etkileyen en önemli hastalıkların başında geliyor. En büyük risk altındaki grup ise çocuklar. Türkiye'de de çözülmeyi bekleyen bu sorun, gün geçtikçe büyüyor. Öyle ki artık her 10 çocuktan 1'inin sağlıksız beslenmekten dolayı obezite sorunu var. Bunun sebebi ise büyük kentlerde yaşayan çocukların, içinde pek çok katkı maddesi bulunan besinlerden yemek zorunda kalması. Uzmanlar okullarda verilen yemeklerin enerji vermesine karşılık, besin değerinin düşük olduğu konusunda hem fikir. Bunun yanı sıra kantinlerde yedikleri çikolata ve gofret tarzı yiyecekler hızla kilo almalarını salıyor. Eve geldiklerinde sürekli bilgisayar ve televizyon karşısında oturmaları ise hareketsiz kalmalarına sebep oluyor.
AÇ KARNINA 1 GOFRET Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Tufan Kutlu, aşırı beslenme sonucunda bazı hastalıkların temellerinin daha erken dönemde atıldığını söylüyor. Artık kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon ve özellikle erişkin tipi diyabet, çocuklarda da görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan'a göre ise son birkaç yıldaki gelişmeler doğrultusunda obezite konusunda Amerika'ya yaklaşmış durumdayız. Mocan, bunun başlıca sebebinin hazır gıdalar olduğunu belirtiyor: "Türkiye gibi taze meyve ve sebzelerin bulunduğu ülkede, çok fazla hazır gıda tüketiliyor. Ayrıca kolanın zararı artık kanıtlanmış bir gerçek. Öyle ki 'kolanizasyon' diye bir terim çıktı. Yani dünyada artık kola hastalığı var. Fast food da aynı şekilde zararlı. Bunlardan yeni yetişen jenerasyon zarar görüyor. Zaten obezite tedavisinde en büyük yaş grubunu gençler ve çocuklar oluşturuyor." Mocan, okullardaki beslenme tarzını da son derece yanlış buluyor ve ekliyor, "Çocukların doyması için yüksek kalorili yiyecekler ve yağlı besinler veriliyor. Hamur işlerinin yanı sıra yağda kızartılmış yiyecekler çok zararlı. Ayrıca ucuz olduğu için çok fazla tercih edilen tavuk kanadı da tam bir kolesterol tuzağı. Çocukların protein de tüketmesi gerek. En önemli protein de yumurta beyazı. Günde iki tane yumurta beyazı yemeliler." Mocan tatlıyı seven çocuklara günde bir gofret hakkı tanıyor. Ancak o da, tok karnına yenmemeli. Arada dondurma da yiyebilir.
AİLE ÖRNEK OLUYOR Prof. Dr. Ziya Mocan beslenme çantasında sabah ve öğleden sonra yenmek üzere 2 tane meyvenin mutlaka bulunması gerektiğini söylüyor. Ayrıca bir çeşit sebze yemeği, salata, makarna veya pilav gibi kuru baklagiller ve yumurta beyazı olmalı. Bunların nasıl piştiği de önemli. Örneğin makarna sossuz, salata yağsız olmalı. Çocuk bol su içmeli. Ayrıca çocuğun hoşlandığı şeyler konmalı. Kavga etmek anlamsız. Çocuğun beslenme çantası anlaşarak hazırlanmalı. Beslenme ve diyet uzmanı Dr. Aylin Yılmaz ise çocukların en çok zaman geçirdiği okulların denetimden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor. Yemek sorunun çözülmesi için okul yetkililerinin ailelerle görüşüp çocukların ne yiyip, ne yemediklerin öğrenmeleri gerekiyor. "Özel okullarda da olsa ara öğünlerde pasta, börek gibi hazır gıdalar veriliyor. Bunların yerine süt, yoğurt, taze ve kuru meyve verilmeli. Devlet politikası önemli. Okullardaki kantinler kapatılmalı." Yılmaz çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesinin en önemli yolu olarak doğumundan itibaren, bilinçli bir hayat tarzı oluşturması gerektiğini belirtiyor, "Emzirme döneminden itibaren aldığı mamalar, çocuğun ileride obezite riskini arttırıyor. Anne sütü alması çocuğu obeziteden kurtarabiliyor. Aileler de bilinçli olmalı. Babasının maç izlerken yediklerini çocuk da rahatlıkla yiyor. Baba sağlıklı beslenmiyorsa, çocuk da bunu taklit ediyor. Bu nedenle obezite sosyal bir olay."
|
|
|
|
|
|
|
|
|