|
|
|
|
Mutfak için yeni bir dergi
Yemek kültürü ile ilgili bugüne dek ülkemizde çıkan yayınların sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Yemek sanatıyla ilgili olanlar ise genellikle kadın okurlara yönelik popüler yayınlardan ibarettir. Dergiciliğin pırıltılı döneminin geride kaldığı bugünlerde ilk sayısı çıkan "Yemek ve Kültür" adlı dergi ise, Türk mutfak kültürü alanında büyük bir boşluğu dolduracağa benziyor. Üç ayda bir yayınlanacak derginin ilk sayısında Ferit Edgü, Toktamış Ateş, İlber Ortaylı gibi yemekle ilgili yazılarına pek rastlamadığımız yazar, bilimadamı ve eleştirmenlerin imzalarını taşıyan yazılar dikkati çekiyor. Çiya Sofrası'nın sahibi ve aynı zamanda eşiyle birlikte derginin yayımcısı olan Musa Dağdeviren ise, "Fırıncı" başlıklı yazısında kendi deneyimlerinden yola çıkarak, bir fırıncı ustasının yetişme aşamalarını, mesleğin inceliklerini somut biçimde dile getiriyor. Dağdeviren bu sayıda "Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif" başlıklı ikinci yazısında da, aşağıda örnek olarak sunduğumuz "Tah Şerbeti"nin da aralarında bulunduğu birbirinden ilginç tariflere yer veriyor. "Politika Mutfağında Tavukgöğsü" başlıklı yazıda Pavlos Evrenidis, Yunan mutfağı üzerine bir calışmayı dergiye yansıtmış. Ayrıca tiyatro sanatçısı Ani Ş. İpekkaya ile yapılmış röportajda bir Ermeni ailesinin günlük yaşamı anlatılıyor. Charles Perry'nin "Çorba", Anthony Bryer'in "Bizans Mutfağından Bir Bulamaç: Tarhana", Tahir Abacı'nın "Anadolu'da Yiyecek Saklama Pratikleri" başlıklı yazıları gerçekten ilginç. Dergide Tan Oral, Cafer Zorlu, Yıldız Cıbıroğlu gibi sanatçıların çizgilerine de yer verilmiş. Yemek ve Kültür Üç Aylık Dergi - Çiya Yayınları Fiyatı 10.00 YTL
|
|
|
|
|
|
|
|
|