Mona Lisa nihayet taşındı
Mona Lisa'nın Louvre Müzesi'nde sergilendiği salon sonunda değişti. Dünyanın en ünlü tablosunun şanına yakışan yeni salon 3 buçuk milyon euro'ya mal oldu.
1911 yılının sıcak bir yaz günüydü. Genç ressam Louis, Mona Lisa'nın bir kopyasını yapmayı kafasına koymuştu. Fakat Louis, elinde boyaları ve tuvaliyle tablonun sergilendiği salona girdiğinde gözlerine inanamadı: Duvar boştu. Hemen bekçilere haber verildi, müzeye çok sık geldikleri için şüpheli bulunan, Picasso'nun da içinde bulunduğu bir kaç kişi sorguya çekildi, tablonun bulunması için 40 franklık bir ödül vadedildi. Mona Lisa, tam iki yıl sonra bir antikacıda ortaya çıkarak Louvre Müzesi'ne geri getirildiğinde halk, tabloyu yakından görebilmek için kuyruğa girmişti. O günden bugüne de, Leonardo Da Vinci'nin tablosunun önündeki kalabalık hiç bitmedi. Bu yıl ise, dünyada 16 milyon satan "Da Vinci Şifresi" adlı kitabın etkisiyle rekor kırdı. Kavak ağacından yapılmış incecik levhasına gereken havalandırma şartlarıyla donatılmış olan yeni mekan, mimar Lorenzo Piqueras tarafından tasarlandı, eserin rahat görülebilmesi için, önünde 28 metrelik bir boşluk bırakıldı. Resmin sürekli olarak 20 derecede tutulması, nem oranının yüzde 50'yi geçmemesi ve üzerine hiç bir gölge düşmemesi sağlandı. Mona Lisa'nın yeniden gündeme gelmesi, hafızalarımızı tazelemek için de bir fırsat: Sipariş üzerine yapılmış olan bu portrenin adı, Madonna'nın kısaltması Monna ile büyük ihtimalle Floransalı bir tüccarın karısı olan Lisa'nın adının birleşimi. Fransızlar ise ona soyadıyla hitap ediyorlar: La Joconde. Tabloyu sanat tarihinde önemli kılan unsurlar, 16. yüzyıl portre sanatı için devrimci bir kompozisyona sahip oluşu ve ressamın optik, ışık ve perspektif konusuna getirdiği yenilikler. Sanatçının 1503 yılında başladığı eser, 1518 yılında Fransa Kralı 1. Fransuva tarafından satın alınmış ve asırlarca çeşitli kraliyet saraylarının duvarlarını süsledikten sonra, son sahibi Napolyon'un sarayından çıkıp 1804 yılında bir müze parçası olmuş. Alman işgali sırasında çeşitli mekanlarda saklanan tablo, 1955 yılında Bolivyalı bir deli tarafından saldırıya uğramış ve zarar görmüş. Bu tarihten sonra cam altında saklanan Mona Lisa, Louvre Müzesi'nin içinde tam yedi kere yer değiştirmiş.
ESERİN ÖYKÜSÜ Bir kere de Kennedyler'in davetlisi olarak Amerika'ya giden portre burada üç ay içinde iki milyon Amerikalı tarafından görülmüş. Tablo geçtiğimiz aylarda, yeni yerine taşınmadan önce sıkı bir de restorasyondan geçti ve üst kısmındaki 11 santimlik yarığın durumu gözlemlendi. Mona Lisa'nın 3,5 milyon euro'ya malolan yeni mekanının tanıtımı çok keyifli oldu. Ama en hoşu, açılıştan ayrılırken, tablonun tarihindeki en renkli kişilerden biriyle tanışmak oldu. Brigitte, Mona Lisa'nın yirmi yıllık bekçisiymiş. Kendisine bu yeni düzenlemenin onun için ne değiştireceğini sorduğumda suratını asıp şöyle cevapladı: "Tam yirmi yıldır la Joconde'un ışıklarını ben yakarım. Ardından da her sabah, bir kaç dakika boyunca birbirimize bakarız. Turistler üzerine üşüşmeden onunla gözgöze gelebildiğim için şanslı olduğumu düşünürüm. Ama bundan sonra tablo o kadar iyi teşhir edilecek ki, herkes onu benim kadar iyi görebilecek..." Dünyanın en ünlü tablosunun "en yakın dostu" Brigitte, bu müthiş ayrıcalığı bundan sonra milyonlarca turistle paylaşacağı için hafif bir kıskançlık hissettiğini itiraf ettikten sonra, Mona Lisa'ya yakışacak bir gülümsemeyle yanımızdan uzaklaştı.
Sedef Ecer
|