En düşük kalorili bahar yemekleri
Turplu portakal salatası Büyük bir kasede turp, portakal, fıstık, taze soğan ve sumağı iyice harmanlayın. Kalan malzemeleri küçük kapaklı bir kavanozda çalkalayarak iyice karıştırın ve salata malzemelerinin üzerine gezdirin. Üzerini streçle kapatıp, buzdolabında dinlendirin. Servisten bir saat önce buzdolabından çıkarın.
66 kalori / porsiyon (6 kişilik) * 500 gr. kırmızı turp (ince doğranmış) * 3 adet büyük boy portakal (dilimlenmiş) * 1 çorba kaşığı çamfıstığı (kavrulmuş) * 5 sap taze soğan (ince kıyılmış) * 2 çay kaşığı sumak * 1 portakal suyu * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 çorba kaşığı limon suyu * 1 tatlı kaşığı tozşeker * 1 çay kaşığı kimyon tohumu * 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Peynirli lavaş Isıtılmış bir çorba kaşığı yağa, soğan ve sivribiberin üçte ikisini katın, orta ateşte karıştırarak soğanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika soteleyin. Maydanoz, karabiber ve kimyonu ilave edip, harmanlayın. Labne peynirini çatalla ezin, bir adet lavaş ekmeğinin üzerine üçte ikisini sürüp, üzerine hazırladığınız harcı serpin ve ikinci lavaş ekmeğini yayın, üzerine hafifçe bastırın. Harçlı lavaş ekmeklerini üçgen parçalar halinde kesin, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine fırça ile kalan yağı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri hafif kızarıncaya kadar yaklaşık 5-6 dakika pişirin. Kalan peynir ve biberlerle süsleyerek servis yapın.
85 kalori / porsiyon (2 kişilik) * 1 paket labne peyniri * 2 adet lavaş ekmeği * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1/2 adet küçük kırmızı soğan (ince kıyılmış) * 3 adet sivribiber (ince halka doğranmış) * 2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış) * Karabiber, kimyon (arzu edilen miktarda)
Etli ısırgan Isırganları kaynar suda 10 dakika bekletip, iri iri doğrayın. Isıtılmış yağda soğanları sararıp yumuşayıncaya kadar karıştırarak yaklaşık 5 dakika soteleyin. Kıymayı ilave edip, karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Salçayı ekleyip, bir-iki kez karıştırın. Isırgan, bulgur, tuz ve suyu ilave edin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
74 kalori / porsiyon (6 kişilik) * 2 demet ısırgan * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet soğan (iri doğranmış) * 250 gr. hindi kıyma * 1 çorba kaşığı biber salçası * 1 çorba kaşığı bulgur * Tuz (arzu edilen miktarda) * 1 su bardağı su (ılık)
Domatesli rezene çorbası Rezeneleri temizleyin, yarım su bardağı taze yapraklarından ayırın. Rezenelerin üçte birini ince doğrayıp, ayırın. Kalan rezeneleri iri parçalar halinde doğrayın. Tereyağının üçte ikisini eritin, iri doğradığınız rezeneleri, soğan, doğranmış sarımsak ve domatesleri ekleyip, arada sırada karıştırarak 30 dakika pişirin. Püre kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin ve süzgeçte süzün. Kalan tereyağını ısıtın, dövülmüş sarımsak ve ayırdığınız rezeneleri katıp, karıştırarak rezeneler yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika soteleyin. Püre yaptığınız domatesli rezeneyi ve sebze suyunu ilave edip karıştırın ve kısık ateşte 5 dakika ısıtın. Üzerine rezene yaprakları serperek servis yapın.
115 kalori / porsiyon (6 kişilik) * 1 kg. rezene * 2 kaşık sıvıyağ * 2 adet orta boy soğan (iri doğranmış) * 2 diş sarımsak (4'e bölünmüş) * 2 kg. küçük domates (4'e bölünmüş) * 2 diş sarımsak (dövülmüş) * 3 su bardağı sebze suyu
|