|
|
|
|
|
Menopozdan sonra annelik
|
|
Bugünkü tıp 60 yaşındaki bir kadının gebe kalmasına olanak sağlıyor. Gençken yumurtaları dondurulan kadınlar, menopozdan sonra da bebek sahibi olabiliyor.
Genç kızlarda adet kanamalarının başlamasıyla genellikle yumurtalıklarda ovulasyon (yumurtlama) işlemi de başlayıp, doğurganlık dönemine girilmektedir. İlk adetin başlaması 10 ila 15 yaşlarında olmaktadır. Adetlerin artık görülmemesi (menopoz) ise 50 yaş dolayındadır. Demek ki bir kadının adet kanamalarının olduğu yıllar 35 ila 40 seneyi kapsamaktadır. Doğurganlığın olduğu yıllar süre ise kadın yaşamında yaklaşık 30 yıl kadardır. Çünkü adetlerin başladığı ilk yıllarda ve menopoza yakın yıllarda çoğu zaman ovulasyon işlevinde duraksamalar olduğundan gebelik oluşamamaktadır. Kısa zaman öncesine kadar kadın ömrünün sonuna kadar doğurganlığı da devam etmekte idi. Çünkü 1900'lü yılların başında kadınların ortalama yaşam süresi 48 yıl idi. Bugün ise kadınların ortalama yaşam süresi 80 yıla yaklaşmıştır. 30 yıldan fazla yaşam süresi uzamıştır. Bu tıbbın doğaya karşı bir zaferidir. Şu var ki ömrün uzamasıyla birlikte doğurganlık süresinde uzama olmamıştır. Doğurganlık yine eskisi gibi 45 yaş dolayında bitmektedir.
TIBBIN ZAFERİ Bu yaşta doğurganlığın bitmesi, zamanla kadının genlerinde oluşmuş olan bozuklukların kalıtım yoluyla çocuğa geçmesini önlemek, yani doğacak çocuğu korumak gibi evrimsel amaç taşımaktadır. Çünkü kadının yumurtalıklarındaki yumurtalar, kadın dünyaya bebek olarak doğduğunda depolanmış olarak bulunmaktadır. Adetlerin başlamasından sonra bu yumurtalardan her ay bir tanesi olgunlaşıp ovulasyon (yumurtlama) olmaktadır. 30 yaşından başlayarak kadında zarar görmüş yumurta hücreleri artar. Günümüz yaşamında kadının rolü eskiye göre çok değişmiştir. Artık kadının görevi sadece doğurmak ve çocuk yetiştirmek değildir. Kadının politik, ekonomik, sosyolojik ve kültürel alanda da etkinlikleri giderek artmaktadır. Çeşitli nedenlerle kadının evlenmesi de bazen ya menopoza yakın yaşlarda, ya da menopozdan sonra olmaktadır. Bilimin her dalında olduğu gibi tıpta da baş döndürücü gelişmeler oluyor. Anti-aging tıbbı son 10 yıl içinde doğan ve hızla gelişen bir tıp dalıdır. Amacı erken yaşlanmayı önlemek, sağlıklı, mutlu, uzun bir ömür sağlamaktır. Önümüzdeki 50 yıl içinde şu anda 80'e yaklaşmış olan ortalama yaşam süresinin 100'ü bulacağı tahmin ediliyor. Kuşkusuz yaşam süresindeki bu uzama beraberindeki birçok yenilikleri ve değişiklikleri de getirecektir. Bu yazımızda muhtemel değişikliklerden birini dile getiriyoruz. Menopozdan sonra kadın çocuk sahibi olmalı mıdır? Doğanın orta yaşlarda sadece insanda doğurganlığı bitirmesine boyun eğmeli mi? Günümüzde doğanın her kuralına boyun eğilmemekte ve birçok alanda bilimin ve tıbbın doğaya karşı zaferi sürmektedir. Örneğin kalp nakli, karaciğer nakli vb. organ nakilleri, tüp bebek bu zaferin çarpıcı örnekleridir. 30 yıl önce çaresiz kalınan bazı erkek kısırlığında bugün tek bir spermin kadının yumurtasına özel iğnelerle şırınga edilmesiyle gebelik sağlanmaktadır.
YUMURTALAR SAKLANIYOR Bugünkü tıp kadın için de çoğu olumsuzluğu olumluya çevirmiştir. Bunlardan biri de menopozdan sonra gebeliktir. Kadının gençken alınan yumurtaları dondurularak saklanmakta ve bu yumurtalar kadın çocuk sahibi olmak istediği zaman kullanılmaktadır. Bu uygulama bugün yaygın uygulanan tüp bebek uygulamasının yıllar önce dondurularak saklanmış yumurta ile yapılan şeklidir. Menopozdan sonra sağlığı iyi olan kadınlarda çocuk sahibi olmanın mantığı vardır. Çünkü ömür uzamaktadır. Yakın gelecekte özellikle kadınlarda yaş ortalaması 90 ila 100'leri bulacaktır. 60 yaşında doğum yapan bir kadının çocuğunu büyütmesi için önünde 30 yıl gibi bir zaman dilimi olabilecektir. Bugünkü tıp 60 yaşındaki bir kadına gebeliği taşıyacak sağlık koşullarını sağlayabilmektedir. Günümüzde kadının evlenmesi, kadının kamusal etkinlikleri ve diğer çeşitli nedenlerle bazen menopozdan sonraya kalmaktadır. Böyle menopozdan sonra evlenen kadınların da isterlerse çocuğunu kucağına alabilmeleri ve annelik duygusunu yaşamaları benzersiz mutluluk veren güzel bir olaydır. Menopozdan sonra da çocuk yapabilme duygusu ve güvencesi kadını tren kaçıyor paniğinden kurtaracak, zoraki evlilikleri gereksiz kılacaktır. 35 yaşın altında iken alınarak dondurulmuş yumurtalar genleri zarar görmemiş sağlıklı yumurtalar olduğundan doğacak çocuk da sağlıklıdır. Kadınlar kendilerine olan güvenleri tam olarak geleceğe bakmalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|