|
|
|
|
|
|
Zeki Müren'in "yoga seansı"
Yogayı en erken keşfedenlerden biri de Zeki Müren'di. Ünlü sanatçıyı uzun yıllar yoga çalıştıran Yogi Kazım, "Allah vergisi bir sesi vardı. Ama Zeki Müren sesini yoga ile geliştiriyordu" dedi.
Yogayla her takımı şampiyon yaparım
85 yaşında ama 60'ında gösteren Yogi Kazım'dan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaşlı futbolculara mesaj var. "Gelsinler vücutlarını programlayalım, o zaman dünya şampiyonu bile olabilirler" diyor.
Çocukluğundan beri yoga araştırmaları yapan ve yalnız Türkiye'de değil Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde öğrencileri olan Kazım Gürbüz (Yogi Kazım) 85 yaşında olmasına rağmen 60'ından fazla görünmüyor. 40'lı yaşlarında geçirdiği bir trafik kazası sonucunda felç kalma tehlikesi yaşayan Yogi Kazım, dünyada belki de kendi kendini iyileştiren tek yoga hocası olduğunu iddia ediyor. Eşi ve çocuklarına da yoga ve felsefesini öğreten Yogi Kazım'ın amacı insanlara sahip oldukları enerjinin gücünü anlatabilmek; "Çağımızda her türlü teknolojiyi kullanıp uçak yapıyorlar, aya gidiyorlar, ama insanlar henüz enerjilerini kendi bedenleri üzerinde kullanmayı bilmiyorlar. Para kazanmak için meslek öğrendiler ama bu onları mutlu etmeye yetmedi''diyor. Topkapı'daki Adile Mermerci Uygulamalı Turizm Lisesi'nde yoga dersleri veren Yogi Kazım'a göre; gençlik yaşı 60'ında başlıyor, "Delikanlılık da 100 yaşına kadar sürer. İspatı benim.''
KAZA GEÇİRDİ, YOGAYLA AŞTI
* 85 yaşında olduğunuza inanmak mümkün değil. Bunun sırrı yoga mı? - Enerji yerinde kullanıldığı zaman insan 90 yaşına kadar genç yaşayabilir. Eğer vücudu enerji beslemezse zamanından önce çöküyor. Özellikle bütün spor yapanların, boksörlerle futbolcuların bu yoga sisteminden geçmesi gerekir, aksi halde erken yaşlanırlar. Çünkü vücutlarındaki enerji merkezlerinin çıkış noktalarını tıkıyorlar. Bir insanın çok basit bir tanımla gençlik yaşı 60'da başlar, delikanlılık 100 yaşına kadar sürer, ispatı benim.
* Enerjiyi doğru kullanmaktan kastettiğiniz nedir - Evrendeki enerji bedene yüklendiğinde organlar çalışıyor. Bir çiçeği düşünün; toprak, su vermezseniz, yaprakları yeşerip çiçek verir mi? İnsanlar ne yapıyor? Para kazanmak için meslek öğreniyor. Kesinlikle bedenlerini kontrol altına almayı öğrenmiyorlar. Onun için bugün insanlar mutsuz. Amerikalılar'ın Avrupalılar'ın bugünkü mutsuzluğunun tek nedeni madde ve teknoloji. Teknolojinin verdiği lütuflar bir yerde depresyona dönüştü. Ben Almanlar'a bağdaş kurmayı öğrettim, bana para bile verdiler.
* Bağdaş kurmanın faydası ne? - Mafsallar hep düz çalışır. Oysa bükülmek gerekir. Bu yüzden zamanla aşınmalar, çökmeler başlar. Kireçlenmeler, damar tıkanması, varis, zamanla ihtiyarlama görülür. Ama bağdaş kurunca bu etkiler azalır.
* Trafik kazası geçirdikten sonra felç olma tehlikesi geçirip kendi kendinizi enerji gücüyle tedavi etmişsiniz. Tıbben mümkün görünmüyor... - İnsanlar teknolojiyi geliştirip uzaya gitmeyi başarıyorlar ama beyinlerindeki bu gücü kullanıp kendi bedenleri üzerinde hakimiyet kurmayı bilmiyorlar. Ben kendi enerjimi doğru kullanarak kendimi tedavi ettim. Belim kırık, boyum 10 cm kısaldı. Ayrıca son olarak yüzde 99 kanser teşhisiyle sol böbreğim, sağ böbreküstü bezim, pankreasımın ve dalağımın bir kısmı da alındı. Böyle olduğum halde, benim yaşımdahiç kimse bu hareketleri yapamaz. Bundan 25-50 yıl sonra bütün insanlar bunu keşfedecek. Dünyadaki elektrik sisteminden çok daha fazlası vücudumuzda var.
60, GENÇLİK YAŞIDIR!
* Sizin gençlik yaşı diye belirlediğiniz 60 yaş, Türkiye'de emeklilik yaşı ama... - Benim iddiam ve ispatım; Türkiye'de emekli olan önemli noktalardaki insanlardan 60 yaşından sonra istifade edemediğimiz için teknolojide de bazı konularda da geri kalıyoruz. Avrupa'da ben uzun süre bu insanlarla yaşadım. Emekli denilen kilit noktalardaki insanlardır bunlar. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçeli futbolcular gelsin. Onlara futbol dersi vermeyeceğiz, kondisyon içerikli hareket yapacağız, bedenlerini programlayacağız. Enerjiyi istedikleri yere yönelterek topu istedikleri yere atabilecekler. İnsanların eksik tarafı yoga..
* Futbolcularımız yoga yaparsa şampiyonluk garanti mi diyorsunuz? - İddia ediyorum: Hangi takımı çalıştırırsak çalıştıralım dünya şampiyonu olabilir. Önemli olan enerjilerini doğru kullanmalarını öğretebilmek. Avrupa'daki futbolcularla bizim futbolcularımız arasında kas farkı vardır. Bizim futbolcularımızın kasları kısa. Ama Avrupalılar'ın uzun. Uzun kas yorulmaz.
* Günümüzde artık herkes işte çok yorulmaktan, stresten şikayetçi. Bütün gün yorulduktan sonra bir de yoga yapmaya gitmek daha fazla yormuyor mu? - Yogaya başlarken iş yoğunluğundan salona çok yorgun gelebilirsiniz, ama sonra yorgunluğunuz gider, dinlenmiş şekilde buradan çıkarsınız. Masa başında oturanlar farkında olmadan ömürlerini tüketiyorlar. İntihar ediyorlar. 10 bin sene önceki bir felsefeden bugün hala bahsediliyorsa demek ki bu bir gerçek.
ZEKİ MÜREN'İ DE ÇALIŞTIRDI
* Türkiye'de 60'lı yıllarda belki siz yaparken kimse yoga nedir bilmiyordu ama son yıllarda sanki moda gibi yayılmaya başladı. İnsanları yogaya yönelten ne sizce? - Modern teknolojinin gelişiminin bir uzantısı yaşanıyor Türkiye'de de... Maddesel uğraş insanları mutsuzluğa itiyor. Çünkü bu bedende kayıplar yaratıyor. Masa başı oturmalarında enerji merkezleri doymuyor, aç kalıyor. Ondan sonra arayış başlıyor, 'acaba nasıl mutluluk bulabilirim' diye. Bu saplantılar insanı çok yanlış yönlere de itebiliyor. İçki, sigara, uyuşturucu kullanımı artıyor. Bunun nedeni bedendeki doyumsuzlukan başlıyor ve onun için de arıyorlar. Ben hâlâ anlamıyorum. Türkiye inançlı, medeni imparatorluk kurmuş bir ülke... Fakat sakat sandalyesinde gelen bir Hintli'nin ayağını yıkayabiliyor, ayağının suyundan şifa bekliyorlar. Bu kadar cehalet olur mu? Olacak iş değil. Ben beynimdeki bilgiyi uçak yapmaya, televizyon yapmaya, binalar yapmaya değil bedenimin irade harici uzuvlarını kontrol altına almaya yönlendirdim. Bu güç hepimizde var. Biz 60'lı yıllarda Zeki Müren'le de nefes teknikleri çalışıyorduk. Allah vergisi bir sesi vardı ve bu yeteneğini yoga ve meditasyonla geliştiriyordu.
Figen Yanık
|
|
|
|
|
|
|
|
|