|
|
|
|
Suriye Uyarısı
Washington, Sezer'in nisanda Şam'a yapacağı gezinin iptali ya da ertelenmesi yönündeki beklentisini, diplomatik yollarla Ankara'ya iletti.
"BASKI BEKLERDİK" Üst düzey bir AB yetkilisi de Suriye asker çekene kadar Ankara'nın sessiz kalmasının soru işaretleri yarattığını belirterek "Türkiye Şam'a baskı yapmalıydı" dedi. ERTELEME YOK Sezer'e yakın bir kaynak "Bölgedeki gelişmeler dikkatle izleniyor" deyip ziyareti ertelemenin şu aşamada düşünülmediğini belirtti.
Sezer'e 'gitme' baskısı
Suriye'nin Lübnan'dan asker çekmesi için ortak cephe oluşturan ABD ve AB, Sezer'in Suriye gezisini iptal etmesi için mesaj gönderdiler. Ancak Çankaya erteleme düşünmüyor.
Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye yönelik suikast, Irak savaşı nedeniyle sarsılan "Transatlantik ittifakı"nı yeniden canlandırarak Suriye konusunda ortak bir cephe yarattı. ABD ve AB, Suriye'nin Lübnan'dan askerlerini çekmesi için ortak cephe kurarken, ittifakın parçası olan Türkiye'nin "gelişmeleri izlemekle yetinmesi" beklenmedik bir gerilime yol açtı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın geçen ayki Avrupa gezisi sonrasında, başta Fransa olmak üzere çeşitli AB ülkeleri, Hariri suikastine sert tepki göstermiş, Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesi konusunda Washington'a beklenenin üstende destek vermeye başlamıştı. Bu ortak tutum, Ankara'daki AB ve ABD misyonlarına da yansıdı. Üst düzey bir AB yetkilisi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Lübnan'dan askerlerini çekme kararı almadan önce AB ve ABD'nin ortak girişimde bulunduğunu, ancak Türkiye'nin "sessiz kaldığını" belirtti.
ANKARA SORU İŞARETİ Aynı yetkili SABAH'a şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin tutumu soru işaretlerine neden oldu. Bu süreçte Ankara'ya diplomatik kanallar aracılığıyla 'Şam yönetimine BM Güvenlik Konseyi kararı hatırlatılmalı' talebi iletildi. Ancak Ankara ne bu yönde bir adım attı ne de bir açıklama yaptı. En sonunda Esad'ın çekilme kararını resmen açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı tarafsız tutumunu koruyarak bir açıklama yaptı ve 'kararı memnuniyetle karşıladıklarını' bildirdi. Oysa biz Türkiye'nin Suriye'ye baskı yapmasını beklerdik."
GÖZLER SEZER'E ÇEVRİLDİ Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesi konusundaki tutumunu 7 Mart'ta açıklamıştı. Dikkatli bir üslupla kaleme alınan açıklamada, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına atıf yapılarak, Türkiye'nin Suriye ve Lübnan'la "yakın ve iyi ilişkiler içerisinde olduğu, bölge için yararlı ve yapıcı bir diyaloğunun bulunduğu" vurgulanmıştı. Ankara'ya diplomatik yollarla iletilen tepkilerin ardından, gözler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Nisan ayında gerçekleşmesi planlanan Suriye gezisine çevrildi. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, ziyaretin ertelenmesi yönünde beklentileri olduğunu, ancak Çankaya'dan bu yönde bir sinyal alamadıklarını belirtti. ABD'li yetkili, Türkiye'den "Hangi cephedesiniz?" sorusuna yanıt beklediklerini, bu çerçevede Sezer'in ziyaretini ertelemesinin "olumlu bir adım" olacağını vurguladı.
KÖŞK ERTELEME DÜŞÜNMÜYOR Cumhurbaşkanı Sezer'e yakın bir kaynak ise, ziyaretin ertelenmesinin şu aşamada düşünülmediğini belirterek, "Bölgedeki gelişmeleri izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ziyaretine ilişkin çalışmalar sürüyor" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer, Finlandiya'ya bu ay yapması beklenen ziyareti de, Kıbrıs Rum kesimi büyükelçisiyle aynı ortamda bulunmamak için ertelemek zorunda kalmıştı.
Evren MESCİ / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|