| |
|
|
İki gönüllü doktor hasta çocukların kahramanı oldu
Hastanelerdeki sıkıntılar, vatandaşların çektiği çileler, oralarda yaşanan sağlık skandalları 32 yılllık gazetecilik yaşantım boyunca en çok üzerine düştüğüm konuların başında geldi. Gerek İstanbul'da gerekse İstanbul dışına çıktığımda ilk bulduğum fırsatta hastane koridorlarına koşup derman arayan insanımızın derdini, tasasını, çilesini yansıtmaya çalıştım. Merkez Haber Ajansı'ndaki genç gazeteci arkadaşlarıma da bu hassasiyetimi anlatıp, onların da hastanelerde yaşananlara duyarlı olmalarını rica ettim. Yurdumun hastanelerinde çile çok elbette. Ama bir o kadar güzellik, fedakarlık ve kahramanlık öyküleri de var . Van Muhabirimiz Ercan Demirci, "Hastanelere gidin! Oralarda neler neler yaşanıyor! İzleyin, dinleyin, haber yapın!" talimatım üzerine soluğu Devlet Hastanesi'nde almış. Bu kez Türkiye'nin öbür ucundan Van Devlet Hastanesi'nden skandal değil, kahramanlık ve fedakarlık öyküsü çıktı.
'Biz de bir şeyler yapalım' Van Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'ne giden vatandaşlar özel bir hastaneye girdikleri hissine kapılıyor. Van ve çevre illerine hizmet veren 400 yataklı Devlet Hastanesi'nin Çocuk Cerrahisi Kliniği, Opr. Dr. Koray Tokçu ve Opr. Dr. Salim Bilici isimli iki doktorun gönüllü çabalarıyla özel hastane konforuna kavuştu. Göreve başladıklarında klinikteki yetersizliği gören iki doktor, "Her şeyi devletten bekleyemeyiz. Biz de bir şeyler yapabiliriz" deyip hemen kolları sıvadılar. İlk önce kendi yakın çevreleri ve durumu iyi olan hasta sahiplerinden yardım talep etti. Daha sonra kliniğin durumunu elektronik posta ve mektup yoluyla bir çok hayırsevere duyurup yardım istediler. Bütün vakitlerini hastanedeki çocuklara adayan doktorların çağrısına bir çok hayırseverden olumlu yanıt geldi. 5 hemşire ve 2 doktorun görev yaptığı klinikte önce hasta odaları ve koridorlar pembe, açık mavi gibi canlı renklere boyandı, yerlere mermer döşendi, duvar kağıtları yapıştırıldı, tablolar, miki fare gibi çizgi film karakterleriyle süslendi.
5 yıldızlı otel konforu Odalara birer televizyon alındı, hoparlörler yerleştirilerek merkezi müzik yayını başlatıldı. Gün boyu klasik müzik çalınarak hastaların morali yüksek tutuluyor. Gösterdikleri ilgi ve klinikteki konfor sayesinde hastalarını daha kısa sürede iyileştiren ve herkesin sevgilisi haline gelen idealist doktorların yeni hedefi ise merkezi video sistemi kurup tedavi altına alınan çocukların hepsine aynı anda kendi odalarına yerleştirilen televizyonlar aracılığıyla eğitim amaçlı filmler ve çizgi filmler izletmek. Çocuk hastalara şifayla birlikte aynı zamanda eğitim vermeyi de tasarlayan doktorların ikisi de özel muayenehane açmayı düşünmüyor. Gönüllü doktor Bir çok doktor bir an önce özel muayene açıp daha fazla para kazanmanın yollarını ararken 6 yıllık Uzman Dr. Koray Tokçu ve 3 yıllık Uzman Dr. Salim Bilici özel muayenehane açmayı düşünmediklerini söylüyorlar. Kendilerin mesleklerine adayan ve hastanede şu ana kadar bir çok başarılı ameliyata da imza atan doktorlar, " Özel muayenehane açıp daha fazla para kanabiliriz. Ama her şey para değil. Özellikle bölgede insanların gönüllü doktorlara ihtiyacı var. Biz de kendi alanımız olan çocuklar için gönüllü olduk ve gördük ki isteyince oluyormuş" diye konuşuyorlar. Gönüllü doktorlar şimdi de hastanede yatan çocuklar için bir oyun odası hazırlamaya çalışıyor. Bunun için gönüllü vatandaşlardan kendilerine oyuncak göndermelerini istiyorlar.
|