|
|
|
|
|
Türkiye'nin yeni sorunu bekarlar
|
|
Uzmanlar "Evlenin" diyor! Prof. Dr. Osman Altuğ evliliklerin çoğalması halinde ekonominin canlanacağını söylerken Prof. Dr. Fehim Üçışık'a göre bekarları evlendirmek devletin görevi.
İlk kez 2000 yılında yapılan nüfus sayımında ortaya çıkan ve her yıl arttığı varsayılan bekarların sayısı uzmanları korkutuyor. 2000 yılındaki rakamlara göre 18 milyon civarında olan ve sayıları gün geçtikçe artan 'Türk' bekarlar, ekonomik ve toplumsal sorunlara neden oluyor. Ekonomist Osman Altuğ, bekarların evlenmeleri halinde ekonominin canlanacağını söylerken sosyal güvenlik uzmanı Fehim Üçışık, devletin bekarları evlendirmesinin bir anayasal görev olduğunu ve bunu yerine getirecek olan hükümetin yıllarca iktidarda kalabileceğini iddia ediyor.
İŞSİZLER AİLE KURAMIYOR Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, bekarların sayısını öncelikle 'ekonomi' açısından büyük bir sorun olarak görüyor: "20-24 yaş grubunun sadece 2 milyon 30 bini evli. Geri kalan 3 milyon 996 bini bekar. Diğer yandan 15-19 yaş grubunda 6 milyon 23 bin bekar var. Yani bekarların sayısı giderek artacak." Altuğ'a göre işsizlik arttıkça evlilik oranı düşüyor: "İktisadi sistem de sosyal bir organizasyondur. Bu sistemin birinci hedefi insanlara helalinden iş bulmaktır. İş olursa, devamında helalinden aş ve helalinden eş gelecektir. Dolayısıyla işsiz olan insanların aile kurması da giderek güçleşiyor. Yani gençlerin evlenememesinin birinci sebebi ekonomik. İkinci sebebi ise bekarlığa alışmak. Özellikle okumuş kesimde bu çok var. Bu insanlar evlilik korkusu yaşıyor veya sorumluluk almak istemiyor. Öğrenim görmüş, kariyer sahibi kadınlar da bekarlığa alışıyor. Kendi kariyerine, gelir seviyesine, yaşına uygun insan arayışına giriyor ve kimseyi beğenmiyor. Evlilik umudunu da yitiriyor ve aramamaya başlıyor."
KAPKAÇÇILAR EVLENMELİ Prof. Dr. Osman Altuğ, evliliğin artmamasının yalnızca ekonomik değil toplumsal sonuçları olduğunu da söylüyor: "Gençler evlenemeyince ahlaki erozyon söz konusu oluyor. Profesyonel (para karşığılında) ilişkilere girmeye başlıyorlar. Kadınlar fiziki ve psikolojik sorunlar yaşıyor. Sevgiden yoksun kalan ve doğası gereği doğurganlığını yerine getiremeyen kadında huzursuzluk başlıyor. Bekar kaldıkça kimsenin onu istemediği, sevmediği gibi bir etki ortaya çıkıyor, bu da ruhsal sorunlara sebep oluyor. Batı'da 'serbest birleşme' olarak tarif edilen ilişki, sıcak bakılmamasına rağmen artıyor. Çünkü çok kolaylaşıyor. İki taraf da ihtiyaç sahibi olduğu için... Ayrıca bu sorunun kapkaç, soygun gibi yasadışı eylemlerin artmasında da etkisi var. Kapkaç veya soygunu yapanların çoğu da bekar. Bu insanları evlendirip sorumluluk verirsen bunları yapmaz. Soygunlar bekarları evlendirip sorumluluk sahibi yapmakla önlenebilir" Altuğ, çözüm önerilerini de şöyle sıralıyor: "Hükümet evlilik kredisi vererek evlenmek isteyenleri desteklemeli. Diğer yandan vakıflar kurulabilir. Her ilde bekarları evlendirmek için bir vakıf kurulsa ve en azından temel ihtiyaçları karşılasa fena mı olur? Vakfa bekarlar yardım eder, toplanan paralarla bekarlar yavaş yavaş evlendirilir. En azından bekarlar bir araya gelir, örgütlenir ve bekar hakları diye haklar ortaya çıkar. Yerel yönetimler bu konuya el atabilir. Nikahı kıyan yerel yönetimler gençleri nikah masasına oturtmak için bir şeyler yapabilirler." Peki evlilikler artınca ne olur? Altuğ'a göre bir ülkenin refahı artar, hatta bu 'sorun'u çözen hükümetin sırtı yere gelmez! "Her evin 5 milyan lira ile kurulacağından hareket edip 9 milyon aile kurulduğunu düşündüğümüzde 45 trilyon liralık talep oluşur. Konut inşaatı artar. Bu inşaat sektörünü genişletir. İnşaat sektöründeki gelişme, çalışanların gelirlerini artırır, o insanların gelirlerinin artması ekonomiyi canlandırır ve ekonomideki bu durgunluğun giderilmesine bekarlar vesile olur. Siyasetçilere hedef gösteriyorum, bu bekarları evlendirirseniz sırtınız bir daha yere gelmez! İktidarın yolu bekarları evlendirmekten geçiyor."
EVLİLİK KREDİSİ VERİLMELİ Yeşil Kart sisteminin getirilmesinde görev alan, sosyal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Fehim Üçışık ise bekarların sayısının artmasını sosyal bir risk olarak değerlendiriyor: "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne ve anayasaya göre, aile toplumun temeli. Evlenmek isteyenlerin sırf ekonomik sebeplerle evlenememesi, devletin temel görev ve amaçlarıyla, sosyal güvenlik haklarıyla, insan haklarına saygılı sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmaz. Evlilik kredisinin de bu nedenle önemli olduğunu düşünüyorum. Yüksek Öğrenim Kredisi, Harç Kredisi, Konut Kredisi gibi kredilerin yanı sıra Evlilik Kredisi verilmesi, sosyal güvenlik hukukumuzun gelişimini sağlayacak. Ekonomiye olumlu katkıları olacak." Üçışık, evlenmek isteyenleri evlendirecek olan iktidarların oylarını arttıracağını ve iktidarını sürdüreceğini savunarak, "İç siyasette sosyal güvenlik önemli bir belirleyici. Nitekim ülkemizde iktidar partileri, Toplu Konut Kredisi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu uygulamaları gibi etkili tedbirleri başlatıp yaygınlaştırdıklarında iktidarlarını sürdürmüşler. Sosyal güvenlik vaadlerini yerine getirmediklerinde de oy kaybetmişler" diyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|