kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlaçlar yetersiz kalırsa saç nakli sorunu kökünden çözüyor
Kazıtılan saç güçlenmiyor
Dengeli beslenen saç sağlığını koruyor

İlaçlar yetersiz kalırsa saç nakli sorunu kökünden çözüyor

Yeterince balık, et ve yumurta tüketmeyenler, stres altında çalışanlar ve tiroit beziyle ilgili sorun yaşayanlar saç dökülmesinin yanı sıra kellik riskiyle de karşı karşıya. Ancak, saçsız kalmaktan korkanlara tıp dünyası pek çok seçenek sunuyor. Özel ürünler ve ilaç tedavileri kadar, bunların yetersiz kaldığı durumlarda uygulanan saç nakli yöntemleri de etkili sonuçlar veriyor

Florence Nightingale Hastanesi Cildiye Uzmanı Prof. Dr. Gönül Ergenekon, saç dökülmesiyle ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Aşırı saç dökülmesi ile kast edilen nedir? Normalden nasıl ayırt edilir?
Başımızda bulunan ortalama 100 bin saç teli her ay bir santim uzuyor. Her gün ortalama 100 saçımız dökülür. Bundan daha fazla olan miktarlarda, aşırı saç dökülmesinden bahsedilir. İnsanların yarısı yaşamlarının bir döneminde saçlarının dökülmesinden şikâyet eder. Saç dökülmesinin tıp dilindeki karşılığı 'Alopesi'dir. 30'lu yaşlarda bu şikayet yüzde 30'larda iken, 50'li yaşlarda oran yüzde 50'lere yükselir.

* Mevsimsel saç dökülmesi ve strese bağlı saç dökülmesi var mıdır?
Poliklinik hastalarında en sık gördüğümüz saç dökülme nedenlerinin arasında mevsimsel ve strese bağlı dökülmeler gelmektedir. Her ikisinde de, etken ortadan kalkınca saçlar normale döner. Saç dökülmesinin olduğu dönemlerde biotin desteği iyileşmeyi çabuklaştırır.

YATAK MI TARAK MI?

* Erkeklerin saçları neden dökülür?
Erkeklik hormonu seviyesinin vücuttaki normal seviyesinden yükselmesi ya da saç hücrelerinin genetik olarak bu hormona aşırı duyarlı olması, erkeklerde kelliğe neden olur. Yale Üniversitesi'nde kellik üzerine araştırma yapan Dr. Ivan Cohen'e göre, kelliğin temel nedeni hormonlardan kaynaklanıyor. Cohen, "Erkeklik hormonu seviyesi yükselince saçlar, kadınlık hormonu etkisiyle kısalır ve zayıflar. Bazen saçların hepsi birden uzamadan yenilenmeden durur. Bu da saçların dökülmesine neden olur' diyor.

* Saçların dökülmesini engellemek için neler yapmalı?
Saçların dökülmesini durduran ve bazen de yavaşlatan ilaçlar var. Hatta, bazıları saçların yeniden çıkmasını sağlıyor. Fakat yine de bu tip ilaçları almadan önce mutlaka bir uzmana danışın. Yapılan araştırmalarda çok fazla alkol alanların saçlarının dökülmediği belirlenmiş. Bu araştırmayı yapan Dr. Hugh Ruston olayı şöyle açıklıyor. "Vücuda fazla alınan alkol, testosteron seviyesinin düşmesine ve kadınlık hormonu (östrojen) seviyesinin artmasına yol açıyor. Bu da erkeklerin saçlarının dökülmesini engelliyor. Fakat östrojen seviyesinin yükselmesi seks hayatını olumsuz etkiler. Yani kısaca, yatak mı tarak mı?

* 38 yaşına kadar saçları dökülmeyen birinin ileriki yaşlarda dökülme ihtimali var mı?
Erkeklerin sadece yüzde 12'si 25 yaşında kel olurken, yüzde 37'si 35'ten sonra ve yüzde 45'i ise daha ileriki yaşlarda kel olur. Ama özellikle erkeklerin üçte ikisi emeklilikten sonra kel olur.

DEDENİZİN SAÇINA BAKIN

* Babası kel olan erkeklerin saçlarının dökülme olasılığı daha mı yüksek?
Evet. Fakat erkekler testosteron seviyelerinin yüzde 90'ını anneden alır. Bu nedenle, annenin ailesindeki erkeklerin saç durumu babanın saçlarından daha fazla önem taşır.

* Saç ekimi ne zaman yapılmalı?
25-26 yaşından sonra saç ekimine başlanmalıdır. Çünkü, bu yaşlardan sonra dökülecek saçın oranı ve bölgesi belli olur. Örneğin, saçları 20 yaşında dökülmeye başlayan bir gence yapılan saç ekimi çok yanlıştır. Çünkü bu kişinin dökülen saçlarının yerine yapılan ekleme, bir süre sonra diğer saçlarının dökülmesiyle ortada kalır ve komik bir görüntü oluşur. Dökülecek saç sınırının belirlenmesi gerekir. Bu sınır belirlenince kişinin özellikle ensesindeki saçlar alınıp, istenilen bölgeye yerleştirilir.

İLAÇ CİNSELLİĞİ ETKİLİYOR

* Piyasada bulunan kellik ilaçları etkili mi?
Piyasada saçları çıkartan ilaçlar bulunuyor. Dışardan sürülerek saçları besleyen, saç kalitesini artıran ampuller, kremler var. Ancak bunlar saçı tekrar çıkarmaya yaramıyor. Bunlar mevcut olan saçı koruyup dökülmeyi geciktiriyor. Bunun yanında, saçın tekrar çıkmasını sağlayan başka ilaçlar da bulunuyor. Fakat bu ilaçların erkek hastaları cinsel yönden olumsuz etkileyen yan etkileri bulunuyor.

* Saçı daha az yıkayıp, daha az fırçalamak saç dökülmesini yavaşlatır mı?
Hayır. Saçınızı yıkayıp, sık sık fırçalamanız onun daha dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlar. Saçlarınızı yıkayarak saçınızdaki yağın ve kepeğin gitmesini sağlarsınız. Saçınıza gerekmedikçe yumuşatıcı ve besleyici krem kullanmayın.

* Hangi hastalıklar saçları döküyor?
Stres, hastalık ve sağlıksız beslenme saçlarınızın dökülmesine neden olur. Stres ve diğer psikolojik sorunlar vücut işlevlerini sekteye uğratır. Bu durum saçlara da yansır; saçlar daha hızlı dökülmeye ve daha yavaş uzamaya başlar. Tiroid bezinin az ya da aşırı çalışması da saç dökülmesine yol açan önemli bir faktördür. Bu durumda doktor kontrolünde hormon ya da iyot tabletleri kullanmak gerekebilir. Vücudunuzun saç uzatabilmesi için proteine ihtiyacı var. Bu yüzden düşük proteinli yiyecekler de zararlı. Yeterince balık, et ve yumurta yediğinizden emin olun. Çinkodan, sebzelerden, tahıldan ve kırmızı etten alınan demir saç için önemlidir.

* Kel erkekler cinsel açıdan daha mı güçlüdür?
Hayır. Yüksek testosteron seviyesine sahip olmak cinsel gücün de daha fazla olacağı anlamına gelmez. Saç dökülmesine neden olan yüksek testosteron genellikle aileden geçen genetik bir özelliktir.

* Saç sağlığı için hangi vitaminlerden ek destek alınabilir?
Bilinçsiz beslenme ve diyetler saçı olumsuz etkiler. Vitamin mineral ve protein eksikliği saçı cansızlaştırarak dökülmesine yol açar. Sağlıklı saçlar için B6, B12, C, E ve biyotin vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır ve demir gibi elementler de çok önemlidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kanser Hastasının Dökülen Saçı Eskisinden Daha Güzel Çıkıyor
 Kellik Depresyon Nedeni
 Dayanılmaz Sırt Ve Bel Ağrılarına Deva: Yeşim Taşı
 Hızla Kilo Verdiren Diyetler Kadınlarda Kellik Yapıyor
 Kadında Saç Dökülmesinin Baş Sorumlusu Stres Ve Üzüntü
 20 Haftalık Bebek Kürtaj Olur Mu?
 İlaçlar Yetersiz Kalırsa Saç Nakli Sorunu Kökünden Çözüyor
 Stresle Baş Etmek Hiç Zor Değil
 'biyonik İnsan' Hayal Değil!
 Kanayan Dişeti Kalp Hastalığını Davet Ediyor
 Diş Ojesi Çürükten Korunmayı Sağlıyor
 Erkeğe Hindi Eti Kadına Çikolata!
 Yemek Yedirme Savaşına Girmeyin
 Folik Asit Ye,depresyona Girme
Büyük maratona az kaldı
Büyük maratona az kaldı
"Sinemada kadın karakterlerin çoğu erkeğin varlığına katkıda...
Kalabalık içinde yalnızlığı yaşıyor
Kalabalık içinde yalnızlığı yaşıyor
'The Matrix' üçlemesinde 'seçilmiş kişi' Neo'yu canlandıran Keanu...
8'inci yıldönümü Nice'de kutladılar
8'inci yıldönümü Nice'de kutladılar
Geçtiğimiz yıl Prag'da yapılan Sarı Sayfalar geleneksel ajans gezisi...
Türkan Sabancı:
Türkan Sabancı: "Kızım ayrılmadı"
Dilek Sabancı'nın sevgilisi Çağan Erdil'den ayrıldığına dair...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.