|
|
|
|
Başbakanlık'ta güvenlik zirvesi
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, güvenlikle ilgili beklentileri karşılamak üzere 8 yönetmelik çıkarılacağını belirterek, bunların 7'sinin 1 Nisan'a kadar çıkarılabileceğini bildirdi.
Adalet Bakanı Çiçek ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Başbakanlık'ta gerçekleştirilen güvenlik zirvesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilgililerin katılımıyla asayiş ve güvenlik konularında değerlendirme toplantısı yapıldığını ifade eden Çiçek, bu tür toplantıların esasen İçişleri Bakanı'nın başkanlığında devamlı yapıldığını belirtti.
Asayiş ve güvenlik konusunun her ülkenin, her zaman üzerinde önemle durduğu ve durması gerektiği konuların başında geldiğini vurgulayan Çiçek, bugünkü toplantıda 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek yasaları da katarak geniş bir değerlendirme yapıldığını anlattı.
Çiçek, şöyle konuştu: ''Güvenlik birimlerinin bir kısım beklentileri, varsa soruları bu toplantıda dile getirilmiştir. Esasen bu toplantıda söylenen hususların önemli bir kısmı zaten 1 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan Ceza Muhakemesi Yasası'ndaki 8 yönetmelikle de alakalıdır. Zaten bunlar bu yönetmeliklerle de büyük ölçüde karşılanmış olacaktır. Bunun dışında, büyük şehirlerimiz de dahil olmak üzere meydana gelen asayişle ilgili gelişmeler değişik açılardan değerlendirilmiştir. Bu toplantılar da zaman zaman yapılacaktır.''
''CEZALAR ARTIRILDI''
Çiçek, bir gazetecinin toplantıda özellikle son günlerde artan hırsızlık ve kapkaç olaylarına karşı alınacak önlemlere ilişkin sorusu üzerine, bu konuyla ilgili zaten güvenlik birimlerinin kendi açılarından çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. İlgili kanunla cezaların önemli ölçüde artırıldığını belirten Çiçek, şöyle devam etti:
''Toplum olarak bazı suçların azaltılması ya da suçların caydırılması açısından cezaların artırılması bir tedbir olarak düşünülür. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan TCK'da ve Ceza İnfaz Yasası'nda hem cezalar artırılmış hem de içeride kalma süreleri artmıştır. Eskiden 5 gün ceza alan 2 gün yatıyordu. Şimdi üçte ikiye hatta dörtte üçe çıkarılabilecektir. Şartlı tahliye otomatiğe bağlı olmaktan çıkmıştır. Dolayısıyla cezaların artmış olduğunu bu vesileyle ifade etmek istiyorum. Ceza hukuku açısından bu tedbir alındı. Öbür taraftan güvenlik tedbirleriyle ilgili olarak, müsaade ederseniz onları bugün burada açıklamak doğru olmayabilir. Caydırıcı olması açısından bazı şeylerin de açıklanmaması gerekiyor. Onun için o tedbirleri burada söylemeyi ben şahsen doğru bulmuyorum.''
İçişleri Bakanı Aksu da toplantıda, genel bir asayiş ve güvenlik değerlendirmesi yapıldığını belirtti. Bu tür toplantıların bugüne kadar hep yapıldığını kaydeden Aksu, ancak 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yasa nedeniyle daha geniş çaplı bir toplantı yapma ihtiyacı duyulduğunu belirtti. Aksu, ''Biz, başta büyük kentler olmak üzere son günlerde gündemde olan asayiş, kapkaç ve hırsızlıkla ilgili alınan önlemleri zaman zaman açıklıyoruz. Burada da tekrarladık'' dedi. Aksu, bir gazetecinin ''İçişleri Bakanlığı'nın Ceza Yasası ile ilgili bir takım kaygıları vardı. Sayın Çiçek ile aranızdaki polemik giderildi mi?'' sorusu üzerine, ''Aramızda polemik olmadı ki giderilsin'' dedi.
''7 YÖNETMELİK 1 NİSAN'A KADAR ÇIKACAK''
Adalet Bakanı Çiçek, ''Yönetmeliklerle düzenleme yapılacak mı?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı: ''Zaten beklenti olan konularla ilgili yönetmelik çıkarılması gerekiyor. Onu ifade ettim. 8 tane yönetmelik çıkacak, bunların 7 tanesi 1 Nisan'a kadar çıkabilecektir. 8'incisi için 1 Nisan tarihi söz konusu değil. Bütün güvenlik güçleri yargısıyla, emniyetiyle, jandarmasıyla, istihbaratıyla diğer güvenlik birimleriyle Türkiye'de huzurun barışın sağlanması noktasında samimi olarak içten bir gayret içinde olacaktır. Kimsenin başka türlü bir beklentiye girmesine gerek yoktur.''
|
|
|
|
|
|
|
|
|