| |
Halep oradaysa...
Son günlerde bazı büyükelçilik lerden, Türk Tarih Kurumu'na telefon ediliyor: "Arşivlerinizden yararlanabilir miyiz?.. Özellikle de Ermeniler konusunda." Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun yanıtı: - Buyrun, bekliyoruz. Ve "yabancılar" geliyorlar. Önlerine "belgeler" seriliyor. "Amerikan belgeleri... İngiliz, Fransız belgeleri... Rus belgeleri." Belgeleri gören "ezberini şaşırıyor." "Biz, bunları, böyle bilmiyorduk" diyen diyene.
Türk Tarih Kurumu "100 bin sayfa" yabancı ülke arşivini taramış. "50 binden fazla yabancı belgeyi" toplamış. "İsteyen" bakabilir. Örneğin, "Danimarka Büyükelçiliği Müsteşarı" merak ediyor, Türk Tarih Kurumu'na gidiyor. Ama "bu konuda yazan, çizen, konuşan... Örneğin ünlü romancı Orhan Pamuk" merak edip de, kendi ülkesinin Tarih Kurumu'na bir şey sormuyor.
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu: - Orhan Pamuk, buyursun, gelsinler... Romancı, sinemacı, araştırmacı, yazar, senarist, kim isterse kapımız açık... Kendilerine sadece Osmanlı arşivini değil, yabancı ülke arşivlerini gösterelim.
Patrikhane'ye göre, Amerika'ya göre, İngiltere'ye göre, Fransa'ya göre 1915'te Türkiye'deki Ermeni nüfusu ne kadar? 1919'da ne kadar? Bütün bunlar Türk Tarih Kurumu'nda hazır. İsteyen alabilir.
Kaç Ermeni "kendiliğinden göç etmiş?" Kaç Ermeni de, Osmanlı tarafından "zorunlu göçe" tabi tutulmuş? Bunlar da "ayrıntılarıyla" belli. Örneğin: Göçten sonra "Suriye bölgesinde" nüfus artmış. Osmanlı'nın Halep Valisi "yabancı sağlık kuruluşlarından" yardım istemiş. Near East Relief adlı kuruluş "485 bin Ermeni'ye yardım etmiş."
Soykırım yapan ülkenin valisi "yabancı kuruluşları" çağırır mı? O dönemde "hızla artan Suriye bölgesi nüfusu bile" ortada "soykırımın" değil, "büyük bir göçün" olduğunun işareti değil mi?
Türk Tarih Kurumu'ndaki bir "İngiliz belgesi" çok ilginç. Dosya no: UK-WO: 158/933. Doküman no: 5796. Belgeyi hazırlayan: İngiliz Karadeniz Ordusu İstihbarat Birimi. Gönderildiği makam: Savaş Kabinesi. Belgede "il il" Türk, Rum ve Ermeni nüfusları var. Nüfus 1914'te neymiş, 1919'da ne olmuş. Örneğin: 1914-1919 arasında, Ankara'daki Ermeni nüfusu 26 bin artmış." Kayseri sancağında "2 bin azalmış." İngiliz belgeleri "soykırım" demiyor. "Göç" diyor.
Ve son not: Osmanlı, 1919'da "4 tarafsız ülkeye" başvurmuş. İspanya, Danimarka, Hollanda ve İsveç'e: - Acele 2'şer hukukçu yollayın... Bu konuyu (Ermeni meselesini) araştırsınlar. Sadece bu belge bile "soykırım iddialarını" çürütmeye yetmiyor mu?
Halep oradaysa, arşın burada. Türk Tarih Kurumu da "hemen şurada." Üstelik kapısı "herkese açık."
|