Lezzet Güneşi
Katlı patlıcan Patlıcanlara fırça ile biraz zeytinyağı sürüp, yumuşayıncaya kadar her iki tarafını pişirin. Bir kısmını kağıt havlu üzerine tek sıra halinde yayın, üzerine birer sıra kağıt havlu, birer sıra patlıcan yayarak 2 sıra daha hazırlayın. En üste kağıt havlu koyarak biraz bastırın ve patlıcanlardaki fazla sıvıyı alın. Kırmızıbiberleri derili kısımları alta gelecek şeklide fırın tepsisine yerleştirin ve ızgarada yüksek ateşte 8 dakika pişirin. Çevirip 8-10 dakika daha pişirin ve fırından çıkartıp, 20 dakika dinlendirdikten sonra soyun. Soyduğunuz biberleri 2 adet kağıt havlu arasına tek sıra halinde yayıp, hafifçe bastırarak fazla suyunu çıkartın. Yumurtaları, biraz tuz ve karabiber serperek iyice çırpın. Patlıcanları üst üste getirmeden 20 cm. çapında bir kalıbın tabanına yuvarlak şekilde dizin. Kalıbın kenarlarını da taşırmadan patlıcan ile kaplayın. Patlıcanların üzerine sırasıyla fesleğenin üçte birini, peynirin üçte birini ve yumurtanın üçte birini yayın. Aynı işlemi kalan malzemelerin yarısıyla tekrarlayıp, üzerlerine kırmızıbiberleri yayın. Kalan malzemeleri de aynı sırayla yayıp, kalan yumurtayı dökün. En üste patlıcanları yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 70-80 dakika pişirin. Fırından çıkartıp 30- 40 dakika dinlendirip, servis yapın.
MALZEMELER (8 kişilik) * 4 adet patlıcan (boyuna 5 mm. kalınlığında dilimlenmiş) * Zeytinyağı * 2 adet etli kırmızıbiber * 8 adet yumurta * Tuz, karabiber * 15 çorba kaşığı fesleğen yaprağı * 300 gram gravyer peyniri (rendelenmiş)
Piliçli tartölet Etleri ufak lokmalar halinde doğrayın. Isıtılmış zeytinyağında soğanları 2-3 dakika hızlı ateşte soteleyin. Etleri ilave edip, 5 dakika daha karıştırarak soteleyin. Mısır unu, karabiber ve muskatı ilave edip harmanlayın ve soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için un, tereyağı ve zeytinyağını karışım ince ekmek kırıntısı haline gelinceye kadar robottan geçirin. Robot çalışırken suyu ilave edin ve sert bir hamur kıvamı elde edene kadar karıştırın. Hamuru unlu bir yüzeyde 3-4 dakika daha yoğurun. Hamurun üçte birini ayırın, strece sarıp, derin dondurucuya koyun. Kalan hamuru 6 eşit parçaya bölün, her bir parçayı unlu bir yüzeyde 14 cm. çapında açın. Yağlanmış 11 cm. çapında porsiyonluk tart kalıplarına yerleştirin. Piliçli harcı tart hamurlarının üzerine paylaştırın. Derin dondurucudaki hamuru rendenin kalın kısmıyla piliçli harçların üzerine rendeleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra kalıplardan çıkarıp, servis yapın.
MALZEMELER (8 kişilik) * 250 gram piliç ızgara tava kuşbaşı * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş) * 2 çorba kaşığı mısır unu * 1 tatlı kaşığı karabiber * 1 çay kaşığı muskat
Hamuru: * 4 su bardağı un * 90 gram tereyağı * 1 kahve fincanı zeytinyağı * 1 çay bardağı soğuk su
|