kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Kumkuvat dondurması...

Son Köyceğiz gezisinin ganimetleri olarak Solmaz elime balık yumurtalarıyla birlikte bir ufak kavanoz marmelat sıkıştırmasaydı, hafızam karanlık dehlizlerinin diplerindeki o unutulmuş odanın kapılarını belki hiç açmayacaktı. Açılan o kapıdan kumkuvat çıktı.

***

Ben kumkuvatı ilk kez Paris'te bir mahalle pazarında gördüm. Kuş yumurtası büyüklüğünde mandalinalar gibiydi... Turuncu bir ışıltının içinde cıvıl cıvıl duruyorlardı. Asya'nın doğu kesimlerinde yaygın olan bu civelek meyveyi tattığımda çok hoşuma gittiğini anımsıyorum. Kabuklarıyla yenen bu minik portakalı merak edip o dönem telefon defteri muamelesi yaparak yanı başımda tuttuğum Larousse Ansiklopedisi'nin Fransızcasına bakmıştım.. Kumkuvat yoktu...

***

1968 baskısında olmayan kumkuvat, Larousse'a çok sonraları, 1990'ların sonunda girdi... Asya'nın doğusundaki yaygın ve albenili miniskül meyvenin ansiklopedilere bunca zaman sonra girmesini küreselleşmenin eğlenceli bir sonucu olarak algıladım. Mamafih, bu bilgileri yeniden tazelerken, 1968 baskısının Kürtçe maddesinde "Türkler'in konuştuğu Kürtçe" diye yazdığını, daha sonraları, kumkuvata yer veren baskısında durumu yeniden yorumladığını da gördüm. Kumkuvatların portakal çiçeğini andıran beyaz çiçekleri, koyu yeşil parlak yaprakları, bodur bir boyu, dikensiz dalları var. Minnacık meyveleri ise parlak turuncu-sarı bir kabukla örtülü... Böyle bir bitki, aynı zamanda süs olarak da kullanılıyor tabii... Kumkuvat hafızamın derinliklerinde minicik turuncu bir balık gibi kıpırdanıp dolaşmaya başladı. Kumkuvat merakımın Nirvana'ya çıktığı geçmiş dönemlerde, Paris'in en ünlü dondurmacısında kumkuvat dondurması görmüştüm. Aldım mı, taddım mı şimdi hatırlamıyorum. Muhakkak alıp tatmışımdır ama demek ki bende bir iz bırakmamış.

ACI DA OLABİLİYOR
Kumkuvatı bir ara unuttum. Taa ki son dönemlerde gene bir Fransa gezisinde, Opera Meydanı'ndaki çok lüks bir yiyecek dükkanında rastlayıncaya kadar... Büyük bir merasimle yüz gram aldım. Bu kez görüntü gene çok sempatikti ama tadı epeyce acı geldi. İlk rastlaştığımızdaki kadar cilveli değildi. Biz bu gezegende yaşıyoruz ama gezegeni dipli köşeli tanımaktan çok uzağız... Çin'in baş misafiri olarak yaşayan kumkuvat örneğin 1968 ansiklopedilerinde yer bile almıyor. Tanışma hızlandıkça tanımadığın şeylerin çokluğuna şaşıyorsun. Kumkuvat bu örneklerden biri... Kumkuvat taze olarak yeniyor. Reçel olarak yeniliyor. Şekerleme yapılıyor. Marmelat oluyor. Bahçelerde süs bitkisi olarak tutuluyor.

***

Kumkuvat lafına marmelattan girmiştik. Eğer tadını merak ediyorsanız, fevkalade... Üstelik bendeki örneği karanfillerle marine edilmiş. İnsan yaşarken doğa ile ahbaplığı oranında zenginleşiyor. Biz henüz o tanışma zenginliğinden çok uzağız. İnsan daha bilmediği ne kadar çok tat, ne kadar çok renk, koku, biçim olduğunu merak ediyor. Hele, bazen hiç beklenmedik bir anda çıkıp gelen minicik bir meyvenin insanın gününe nasıl umulmadık bir neşe kattığını görünce bu merak daha da büyüyor. Küçücük bir meyvenin bir sabah vaktine kattığı sevinci, bazen ufacık şeylerden nasıl sevinebildiğimizi bu çocuksu ve coşkulara açık masum yanımızı görünce, insan sandığımızdan daha kolay mutlu olabilirdik belki diye düşünüyor. Belki daha sonra...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kimsenin görmediği ressam...   / 20-02-2005
 Bingöl'den Ahmet...   / 13-02-2005
 Kumkuvat dondurması...   / 06-02-2005
 Bir başparmak yere diğeri gökyüzüne...   / 30-01-2005
 Bursa'da zaman...   / 23-01-2005
 Kafe in   / 16-01-2005
 Pipolu Kaplumbağa   / 02-01-2005
 Kör bir ozan...   / 26-12-2004
 Kemik ağrısı...   / 19-12-2004
 "Yoksuluz gecelerimiz çok kısa"   / 12-12-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tamam elime düştün işte
Son bir haftadır bütün Türkiye...
MEHMET ALTAN
Kimsenin görmediği ressam...
Gece eve döndüğümde posta...
KAZIM KANAT
Antep yemeklerinin adı var ama Maraş yemekleri bir...
REFİK DURBAŞ
Ne diyorsun şair?
Diyorsun ki: "Büyük çaresizlikle...
Paslanmayan kadın
Paslanmayan kadın
İlk kez rahmetli Fikret Kızılok'un bir röportajında duymuştum bu...
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
2005'in takı modası hakkında bilgi veren Atasay'ın danışmanı Özlem...
Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
Yaşlanmada kalıtımın yüzde 30, çevre faktörleri ve yaşam biçiminin...
Akciğer kanserinde yeni umut
Gelişmiş ülkelerde akciğer kanseri tedavisinde sıkça kullanılan...
Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
Çeşitli ülkelerden 200 ünlü aşçı, Uluslararası Mutfak Şefleri Yarışması için...
Dünyanın merkezinde bir yemek
New York'taki etkili ve yetkili herkesin favori adresi The Four Seasons...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.