|
|
|
|
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks sayılıyor. İşte bu ayrıcalıklı yiyecek ve içecekler bir kitapta toplanmış.
Havyar bir zamanlar ucuz bir yiyecekmiş. Örneğin 19. yüzyılda Rusya'da demiryolu işçilerinin tayınında, kara ekmeğin yanında havyar da veriyorlarmış. XV. Louis, Rus elçisi kendisine bir kutu havyar hediye ettiğinde tadına bakıp, tiksintiyle "balık reçeli" demiş ve ağzındakini Versailles Sarayı'nın nadide halısı üzerine tükürmüş. Nereden nereye gelmişiz... Bugün havyar dünyanın en nadide yiyecekleri arasında başı çekiyor. Deniz Gürsoy'un kaleme aldığı "Zengin Sofraların Lüks Tatları"nda trüf mantarından ıstakoza, havyardan istiridyeye, malt viskiden şampanyaya dek yemek ve içki dünyasının en değerli ürünleri tanıtılıyor, bunların tarih içindeki gelişmesine değiniliyor. Bugün zarif sofraların vazgeçilmez içeceği olan şarap kültürünün temelleri sunuluyor. En nadide malzemelerle yapılabilecek şık yemeklerin de tarifleri veriliyor. "Zengin Sofraların Lüks Tatları", mutfak kültürüne ilgi duyanların okuması gereken bir kitap. Buradaki bilgileri okuma fırsatını bulanların bir bölümü belki sözü edilen malzemeleri hiçbir zaman tatma fırsatını bulamayabilirler. Ancak herhangi bir ortamda aktaracakları bilgilerle ilgi odağı olacaklarına kuşku yok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|