Kulak çınlaması psikolojik olabilir
Kulak çınlamasının tümörlerden dış kulak yolundaki kire kadar pek çok sebepten kaynaklanabileceğini belirten uzmanlar, sorunun psikolojik olabileceğine de dikkat çekiyorlar
Habersaglik.com adlı internet sitesinde yer alan bir haberde, kulak çınlamasının çeşitli hastalıkların ortak belirtisi olduğu vurgulandı. Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Vildan Somunoğlu, konuya dikkat çekerek, sorunun hafife alınmamasını istedi. Kulak uğultusunun, çevrede bir ses uyaranı olmadan, hastanın kulağında zil, su, gürleme sesi veya buna benzer gürültüleri duyduğu izlenimine kapılması olduğunu belirten Dr. Vildan Somunoğlu, bu durumun 'birileri beni anıyor' diye geçiştirilmemesi gerektiğini söyledi.
GECELERİ ARTIYOR Kulak çınlamasının, dış kulak yolunda kulak kiri, yabancı cisim, orta kulak iltihabı, otoskleroz, tümörler, bazı ilaçların kullanımı, meniere sendromu, virütik iltihaplar, ani sağırlıklar, yüksek sese bağlı işitme kayıpları, damar tıkanıklıkları gibi sebeplerden ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Somunoğlu, kulak çınlamasının psikolojik kökenli de olabileceğini söyledi. Belirtilen nedenler olmadan da kulak çınlaması şikâyeti olabileceğini kaydeden Dr. Somunoğlu, "Kulak çınlaması, kişinin psikiyatrik yapısıyla yakından ilgilidir. Genellikle sessizlikte, geceleri, yatakta, yorgunluk olunca, adet ve gebelik hallerinde artma gösterir" diye konuştu. Kulak çınlaması olan bir hastaya kulak, odyometrik ve radyolojik muayene olmak üzere üç yolla bakılması gerektiğini belirten Dr. Somunoğlu, "Kulak muayenesi, organik bir bozukluk olup olmadığını meydana çıkarır. Odyometrik muayene ise işitme kaybını ve yerini belirler. Radyolojik muayene, bir tümör olasılığını araştırır" dedi.
|