Mutfakta Lezzet Güneşi
Balık çorbası Balıkların etlerini fileto olarak çıkarın, iri lokmalar şeklinde doğrayın. Kemik ve balık kafalarını ayırın. Balık suyunu hazırlamak için balık kafası ve kemiklerinin üstüne çıkacak kadar su koyup, 30 dakika bekletin. Suyu süzün. Bu işlemi bulanık su bitinceye kadar en az iki kez tekrarlayın. Isıtılmış zeytinyağına balık kafaları, kemikler, soğan, kereviz sapı, defne yaprağı ve tane karabiberi katıp, hızlı ateşte karıştırarak 4-5 dakika soteleyin. Kaynar suyu ilave edip, üzeri açık olarak 20 dakika kaynatın. Balık suyunu temiz bir mutfak tülbentinden geçirerek süzün. Isıtılmış zeytinyağında kırmızı biberleri yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika soteleyin. Ayıklanmış balık etlerini ilave edip, 2-3 dakika daha karıştırarak soteleyin. Karidesleri katın, bir kez karıştırıp, 2-3 dakika pişirin. Ateşten alıp kapağını kapatın ve sıcak tutun. Süzülmüş balık suyunu kaynama noktasına getirin. Yumurta sarısı, limon suyu ve tuzu iyice çırpın. Isınmış balık suyundan bir kepçe suyu karıştırarak ilave edin. Sulandırılmış kremalı karışımı karıştırarak balık suyuna katın. Sotelenen balıkları çorba kaselerine paylaştırın. Üzerlerine hazırladığınız terbiyeli balık suyunu ilave edin. Taze soğan, limon kabuğu rendesi ve taze çekilmiş karabiber ile süsleyerek servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 1,5 kg. beyaz etli balık (iskorpit, dil, vb.) * 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet etli kırmızı biber (ince jülyen kesilmiş) * 1 avuç karides (taze veya şoklu) * 1 adet yumurtanın sarısı (hafif çırpılmış) * Yarım adet limonun suyu * 150 ml. krema * Tuz (arzu edilen miktarda) * 2 adet taze soğan (sadece yeşil kısımları, ince jülyen kesilmiş) * Yarım adet limon kabuğu (ince rendelenmiş) Balık suyu: * 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet orta boy soğan (iri doğranmış) * 2 adet kereviz sapı (doğranmış) * 2 adet defne yaprağı * 1 tatlı kaşığı tane karabiber * 1,5 lt. su (kaynar)
Biberli tart Un ve tereyağını ince kırıklı kıvama gelinceye kadar 20 saniye robottan geçirin. 2-3 çorba kaşığı soğuk su ilave edip, hamur toplanıncaya kadar biraz daha karıştırın. Robottan alıp, 2-3 dakika yoğurun. Hamuru hafif unlu bir yüzeyde 20 cm. çapında bir tart kalıbının taban ve kenarlarını kaplayacak ebatlarda açın. Üzerine çatalla birkaç delik açıp, yağlı kağıt ile kaplayın. Kağıdın üzerine kurufasulye taneleri ya da pirinç koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirip, pirinçleri ve kağıdı hamurun üzerinden alın. Hamuru 5 dakika daha pişirin. Bir tavada yağı ısıtıp, soğanları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte 1-2 dakika soteleyin. Biberleri katıp, 5 dakika daha soteleyin ve ateşten alıp, hafif soğuyuncaya kadar bekletin. Bir kapta yumurta ve kremayı çırpıp, peynirleri ilave edin. Hamurun üzerine sırasıyla zeytinler ve biberleri yayıp, yumurtalı karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin, biraz soğuyunca kalıptan çıkartıp servis yapın.
MALZEMELER (4-6 kişilik) * 2 su bardağı un * 85 gr. tereyağı (küp doğranmış) Harç: * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet arpacık soğan * 1 adet etli kırmızıbiber (çekirdekleri çıkartılmış, küçük küp doğranmış) * 1 adet sarı biber (çekirdekleri çıkartılmış, küçük küp doğranmış) * 2 adet yumurta * 140 ml. krema * 90 gram gravyer ya da cheddar peyniri (rendelenmiş) * 140 gram siyah zeytin (çekirdekleri çıkartılmış)
|