kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Tuter @ SABAH
 

Mutfakta Lezzet Güneşi

Balık çorbası
Balıkların etlerini fileto olarak çıkarın, iri lokmalar şeklinde doğrayın. Kemik ve balık kafalarını ayırın. Balık suyunu hazırlamak için balık kafası ve kemiklerinin üstüne çıkacak kadar su koyup, 30 dakika bekletin. Suyu süzün. Bu işlemi bulanık su bitinceye kadar en az iki kez tekrarlayın. Isıtılmış zeytinyağına balık kafaları, kemikler, soğan, kereviz sapı, defne yaprağı ve tane karabiberi katıp, hızlı ateşte karıştırarak 4-5 dakika soteleyin. Kaynar suyu ilave edip, üzeri açık olarak 20 dakika kaynatın. Balık suyunu temiz bir mutfak tülbentinden geçirerek süzün. Isıtılmış zeytinyağında kırmızı biberleri yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika soteleyin. Ayıklanmış balık etlerini ilave edip, 2-3 dakika daha karıştırarak soteleyin. Karidesleri katın, bir kez karıştırıp, 2-3 dakika pişirin. Ateşten alıp kapağını kapatın ve sıcak tutun. Süzülmüş balık suyunu kaynama noktasına getirin. Yumurta sarısı, limon suyu ve tuzu iyice çırpın. Isınmış balık suyundan bir kepçe suyu karıştırarak ilave edin. Sulandırılmış kremalı karışımı karıştırarak balık suyuna katın. Sotelenen balıkları çorba kaselerine paylaştırın. Üzerlerine hazırladığınız terbiyeli balık suyunu ilave edin. Taze soğan, limon kabuğu rendesi ve taze çekilmiş karabiber ile süsleyerek servis yapın.

MALZEMELER (6 kişilik)
* 1,5 kg. beyaz etli balık (iskorpit, dil, vb.)
* 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı
* 2 adet etli kırmızı biber (ince jülyen kesilmiş)
* 1 avuç karides (taze veya şoklu)
* 1 adet yumurtanın sarısı (hafif çırpılmış)
* Yarım adet limonun suyu
* 150 ml. krema
* Tuz (arzu edilen miktarda)
* 2 adet taze soğan (sadece yeşil kısımları, ince jülyen kesilmiş)
* Yarım adet limon kabuğu (ince rendelenmiş)
Balık suyu:
*
1,5 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 adet orta boy soğan (iri doğranmış)
* 2 adet kereviz sapı (doğranmış)
* 2 adet defne yaprağı
* 1 tatlı kaşığı tane karabiber
* 1,5 lt. su (kaynar)

Biberli tart
Un ve tereyağını ince kırıklı kıvama gelinceye kadar 20 saniye robottan geçirin. 2-3 çorba kaşığı soğuk su ilave edip, hamur toplanıncaya kadar biraz daha karıştırın. Robottan alıp, 2-3 dakika yoğurun. Hamuru hafif unlu bir yüzeyde 20 cm. çapında bir tart kalıbının taban ve kenarlarını kaplayacak ebatlarda açın. Üzerine çatalla birkaç delik açıp, yağlı kağıt ile kaplayın. Kağıdın üzerine kurufasulye taneleri ya da pirinç koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirip, pirinçleri ve kağıdı hamurun üzerinden alın. Hamuru 5 dakika daha pişirin. Bir tavada yağı ısıtıp, soğanları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte 1-2 dakika soteleyin. Biberleri katıp, 5 dakika daha soteleyin ve ateşten alıp, hafif soğuyuncaya kadar bekletin. Bir kapta yumurta ve kremayı çırpıp, peynirleri ilave edin. Hamurun üzerine sırasıyla zeytinler ve biberleri yayıp, yumurtalı karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin, biraz soğuyunca kalıptan çıkartıp servis yapın.

MALZEMELER (4-6 kişilik)
* 2 su bardağı un
* 85 gr. tereyağı (küp doğranmış)
Harç:
*
2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 adet arpacık soğan
* 1 adet etli kırmızıbiber (çekirdekleri çıkartılmış, küçük küp doğranmış)
* 1 adet sarı biber (çekirdekleri çıkartılmış, küçük küp doğranmış)
* 2 adet yumurta
* 140 ml. krema
* 90 gram gravyer ya da cheddar peyniri (rendelenmiş)
* 140 gram siyah zeytin (çekirdekleri çıkartılmış)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Balık uyutması   / 20-02-2005
 Lezzet Güneşi   / 19-02-2005
 Lezzet Güneşi   / 17-02-2005
 Lezzet Güneşi   / 16-02-2005
 Defne piliç   / 15-02-2005
 Soğan dolması   / 14-02-2005
 Lezzet Güneşi   / 12-02-2005
 Hindili sini köftesi   / 11-02-2005
 Lezzet Güneşi   / 10-02-2005
 Lezzet Güneşi   / 09-02-2005
AYŞE ÖZYILMAZEL
Angelina'yla yatmamak kolay mı?
'Seksen sonrası...
HAKAN & UTKU
1 milyar dolarlık adam
- Merhaba Cem Bey.
-...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Çocukluk çağı depresyonu
Hep dizileri eleştiriyoruz ama...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Balık çorbası
Balıkların...
İktidarsızlığın sorumlusu stres değil, hastalıklar!
İktidarsızlığın sorumlusu stres değil, hastalıklar!
Yapılan araştırmalara göre, Türk erkeği yorgun ya da stresli...
Bundan sonra sevdiğim seslerle çalışmak istiyorum
Bundan sonra sevdiğim seslerle çalışmak istiyorum
Besteci ve söz yazarı kimliği ile öne çıkan Metin Özülkü, yeni albümü...
300 sosyetik Umre yolunda
300 sosyetik Umre yolunda
Bir yıl içinde iki ölüm acısı birden yaşayan 'Sabancı kadınları',...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.