|
|
|
|
|
|
Kadınlar kilo almamak için sigarayı bırakmıyor
Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Dr. Nevin Uysal psikolojik destekli özel bir programla sigara bağımlılığına son veriyor.
* İhtisasınızı Amerika'da yaptınız, nereden mezunsunuz? Liseyi Pendik Lisesi'nde okudum. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni ikincilikle bitirdim. Bir yıl dahiliye asistanlığı yaptım ve 97 yılında Amerika'ya Illinois Üniversitesi'nde dahiliye ihtisasına başladım. 2000-2004 yıllları arasında da Wisconsil Tıp Koleji'nde göğüs hastalıkları ve yoğun bakım ihtisası yaptım.
* İhtisas alanınıza nasıl karar verdiniz peki? Türkiye'de yoğun bakımda dahiliye hastalarına gerçekten dahiliye eğitimi almış doktorlar bakmıyor. Bu maalesef Türkiye'de oturmamış bir sistem. Yoğun bakımı bu yüzden istedim. Ayrıca hastaların çoğu solunum yetmezliği ile gelir yoğun bakıma. Çünkü normal katlarda tedaviye alınamazlar. Bu da göğüs hastalıkları uzmanının alanına girer. Hasta yelpazesini geniş tutabilmek için de dahiliye, göğüs hastalıkları ve yoğun bakımı birleştirdim ben de.
* En çok hangi şikayetlerle geliyor insanlar göğüs hastalıkları bölümüne? Öksürük ve nefes darlığı.
* Sizin uygulamaya koyduğunuz yeni üniteden bahsedebilir misiniz? Burada akciğer hastaları için bir Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi kurduk. Kronik akciğer hastaları nefes darlığı yüzünden zamanla hareket edememeye, evden çıkamamaya başlıyor. Bu rehabilitasyon ünitesinde 4-6 hafta arasında süren eğitim, beslenme, egzersiz ve psikolojik destekle, hastaların tekrar sosyal hayata dönmelerini sağlamak mümkün. Böyle bir program şu an Türkiye'de başka bir hastanede uygulanmıyor. Biz bu üniteyi hayata geçirmekle bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Buraya yeni aldığımız egzersiz aletleri ise bize en detaylı şekilde efor solunum sonuçları veriyor- ki bu da hastalığın tedavisinde çok çok önemli. Çünkü gayet sağlıklı, spor yapan, doğru beslenen kişiler de zaman zaman nefes darlığı şikayetiyle gelebiliyor. Bu egzersiz cihazı bu tür hastaların hastalık teşhisinde bizi aydınlatıyor.
* Peki sigarayı nasıl bıraktırıyorsunuz? Buraya gelenler de önce bunu öğrenmek istiyor. Biz de "Sizi bırakmak istiyor musunuz, ne kadar ciddisiniz?" diye soruyoruz. Çünkü her şey hastanın kendisinde başlıyor.
* Bırakmak istediği halde bırakamayanlar çok ama... İşte bu noktada biz devreye giriyoruz. Örneğin birçok genç kadın zayıf kalmak için sigara içiyor. Sigarayı bıraktıkları zaman kilo alacaklarını düşünüyorlar çünkü.
* Sigara içenlerin kilo almadığı söylemek ne kadar doğru? Sigaranın metabolizmayı hızlandırdığı ve bu nedenle yediklerinizi daha çabuk yakmanızı sağladığı bir gerçek. Tabii ki sigarayı bıraktığınızda metobolizma yavaşladığı için birkaç kilo alınacaktır. Ama 3-4 kilo fazlaya bir süre için razı gelirseniz, karşılığında yepyeni ve sağlıklı bir hayata kavuşmuş oluyorsunuz.
STRESTEN UZAK DURUN * Bu program belli diyeti de içeriyor mu? Sağlıklı beslenme ve egzersiz konusunda hastalarımızı destekliyoruz. Sigara bırakma programında bir beslenme programının yanında, psikolojik destek de veriyoruz. Nikotin bağımlılığı olan insanlarda depresyon, uykusuzluk ve konsantre olamama gibi rahatsızlıklar görülür. Onlar için de nikotin yerine koyma tedavileri ya da anti-depresan içeren çeşitli ilaç tedavileri uyguluyoruz. Bunlar tamamen sigara bırakma aşamasında direnci kırmamaya yönelik yöntemler.
* Ne kadar sürüyor bu tedavi? 8-10 hafta arasında. Ama çoğu hasta belli bir süre sonra tekrar başlıyor. Biz bunu normal karşılıyor ve pes etmiyoruz. Çünkü bir anda bırakmanın kolay olmadığını biliyoruz.
* Başarı oranı nedir peki? Şöyle söyleyeyim; sigarayı tek başınıza bıraktığınızda yüzde 5 civarında. Bir hekim size "Bırakın artık, yoksa öleceksiniz" derse yüzde 10, ilaç kullanırsanız yüzde 20. Bunun yanısıra bir de psikolojik destek alırsanız, bu oran yüzde 30'lara çıkabiliyor. Kısaca başarının yüzde 70'i kişinin iradesine, yani kendisine bağlı.
* Ne öneriyorsunuz peki hastalarınıza sigaradan uzak kalmaları için? Öncelikle stresli ortamlardan uzak kalmalarını. Çünkü bize gelenlerin çoğu "Eşimle tartıştım bir sigara yaktım ya da işyerinde gerildim, bir sigara yaktım" diyor. Demek ki ilk şart stresten uzak durmak. Örneğin gergin olduğunuzu hissettiğiniz an sigara yerine gidip sıcak bir çay içmek, evdeyseniz sıcak bir duşa girmek en doğrusu.
* Türkiye'de kanserli hasta sayısının arttığı söylenebilir mi? Çevremizde neredeyse her gün bir kişinin daha kanser olduğu haberini alıyoruz... Bu konuda çok net veriler yok elimizde. Araştırma sonuçları olmadan kesin bir şey söylemek yanlış olur. Ama Türkiye'de sigara içenlerin sayısının arttığı bir gerçek. Diğer ülkelere göre bu sayıda ciddi bir artış var. Ülkenin yüzde 40-50'si sigara içiyor. Bu oran yalnızca üçüncü dünya ülkelerinde böyle. Sigara içenlerin içmeyenlere oranla kansere yakalanma riski ise 20 kat fazla.
* Sigaraya başlama yaşı nedir Türkiye'de? Lise çağları diyoruz ama daha da küçük yaşlara düştüğü konusunda endişelerimiz var. O yüzden Türkiye'de özellikle akciğer kanserine yakalanan hastalarının çoğalması da hiç şaşırtıcı olmaz. Üstelik sigara içmek birçok yerde yasak olmadığı için pasif içicilik oranı da çok yüksek ülkemizde.
İlknur Kızıltoprak
|
|
|
|
|
|
|
|
|