KKTC'de seçimler yarın
KKTC'de 14 ay aradan sonra yarın genel seçimler yapılacak. Seçim öncesi propaganda dönemi sakin ve olaysız geçti.
KKTC'de 14 ay aradan sonra yarın yapılacak genel seçimlerin, bugün saat 18.00'da sona erecek propaganda dönemi sakin ve olaysız geçti.
Havaların Kıbrıs normallerine göre soğuk seyretmesinin yanı sıra, son 1,5 yıl içinde KKTC halkının bir genel seçim, bir yerel seçim ve bir de referandum için sandık başına gitmesi, seçim öncesi faaliyetlerin önceki yıllara göre durgun geçmesinin nedenleri olarak gösteriliyor.
Seçime katılacak siyasi partiler, başta Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa olmak üzere çeşitli il ve ilçelerde toplantılar düzenlediler, Türkiye'den sanatçıların katıldığı şölenler yaptılar.
Seçim meydanlarında konuşmalarını kısa tutan liderler, görüşlerini son bir hafta hemen her gece Türk ve KKTC televizyonlarında düzenlenen oturumlarda seçmenlere aktardılar.
KKTC'de seçimlerden sonra tek parti iktidarının kurulması zayıf bir olasılık olarak değerlendiriliyor. Son 14 ay boyunca iktidarda olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)-Demokrat Parti (DP) koalisyonunun yeniden oluşması, seçim sonrasının güçlü senaryolarından biri olarak görülüyor.
Gerek DP lideri Serdar Denktaş, gerekse CTP lideri Mehmet Ali Talat, diğer koalisyon seçeneklerine kapıyı kapatmamakla birlikte, uyumlu bir çalışma yürüttüklerini de belirtiyorlar.
Sandık başına gitmekten yorulmuş görünen KKTC halkı, Nisan ayında bu kez de Cumhurbaşkanını seçmek için oy verecek. Siyasi çevreler, milletvekili seçimleri sonucunda kurulacak koalisyon sırasında, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bazı unsurların da gözetileceğine dikkat çekiyorlar.
Bunun nedeni, CTP lideri Talat ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri Derviş Eroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olacaklarına kesin gözüyle bakılması. Buna göre, oluşacak hükümetin yapısının, Cumhurbaşkanlığının seçimini de etkileyebileceği yorumları yapılıyor.
Oluşacak hükümetin ilk görevi, hala 2003 bütçesini kullanan KKTC'nin 2004 ve 2005 bütçelerini Meclis'ten geçirmek olacak. CTP- DP koalisyonunun, üç milletvekilinin istifasıyla birlikte 50 sandalyeli Meclis'teki çoğunluğunu kaybetmesi, KKTC'nin 2004 bütçesinin Meclis'ten geçmesini engellemişti.
(AA)
|