|
|
|
|
Şişmanlık geni tutumlu çıktı
Obezitenin baş döndürücü bir hızla artmasının nedenlerinin peşine düşen uzmanlar şimdi de 'tutumlu gen'i buldular. İddiaya göre 30 bin yıllık bu gen yağ yakılmasını engelliyor.
"Su içsem yarıyor" teorisinden yola çıkarak şişmanlığın ya da tıptaki adıyla obezitenin kökenlerini araştıran uzmanlar yeni bir neden bulmakta gecikmediler. "Bolca" yemek yiyerek alınan kiloların dışındakileri büyüteç altına alan uzmanlar son araştırmalarında, "tutumlu gen"in varlığını keşfettiler. Saygın haber dergisi Newsweek'te yer alan bir habere göre Buzul Çağı dönemlerinde dondurucu soğuklarla başa çıkmaya çalışan insan bedeni doğaya uyum sağladı. Yemeğin de zor bulunduğu bu dönemde bazı genler vücuttaki yağı depolamaya, neredeyse sıkı sıkı tutmaya başladı. 30 bin yıl kadar önceki bu dönemde ya da Asya'dan Güney Amerika'ya göç edilen dönemde "tutumlu" genler insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için yağların yakılmasının yavaşlatılmasınıkendine görev edindi. Modern dünyada ise atalardan kalan bu genler insanların başına bela oldu. Özellikle Amerikan yaşam tarzında bu genler obezliğe varan aşırı kilolara, yüksek kolesterole, diyabet gibi hastalıklara yol açıyor.
KÖTÜ BİR MİRAS ABD'de Tufts Üniversitesi Gıda ve Gen Laboratuvarı müdürü Jose Ordovas, Asyalılar'ın geleneksel çevrelerinden çıktığında ya da Pekin ve Tokyo'daki McDonald's tipi ürünleri yediklerinde Kafkasyalılar'a oranla obezite ve hatta kalp krizine daha sık yakalandığını iddia etti. Buna karşın genlerini Vikingler'den miras alan Kuzey Avrupalılar ve bazı Akdenizliler ne yerlerse yesinler, kolesterol seviyeleri aynı kalıyor. Bilim adamları şimdi bu genleri nasıl yeniden "dizayn" edebileceklerinin yollarını arıyorlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|