kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum
Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum
Sıkı diyetler hastalıklara yol açar

Özel doktoru Demirel'i anlattı

Doktoru Aylin Cesur Demirel'in yanından ayrılmıyor.

Dört yıldır Süleyman Demirel'in özel doktoru olan Aylin Cesur'la Demirel'in sağlığından diyete her şeyi konuştuk... Sayın Demirel'in çok güçlü bir yapısı var. Yaşından 20 yıl daha genç. Önerilerimi mutlaka dikkate alır.


Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum

Ankara Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Cesur, 4 yıldır eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in özel doktoru. Cesur'la diyetin püf noktalarından Demirel'in sağlığına her şeyi konuştuk.


* Sayın Demirel'le nasıl tanıştınız ve birlikte çalışmaya nasıl karar verdiniz? Kendisiyle ilk olarak dokuz yıl önce Cumhurbaşkanlığı Acil Sağlık Sistemi'ne seçildiğimde tanışma fırsatı elde ettim. Beş yıl süren bu görevin ardından, kendilerinin talimatları ile dört seneden beri de özel doktoru olarak görevime devam ediyorum.

* Demirel'in her programına katılıyor musunuz? Yaptığım işin doğası gereği tabii ki katılıyorum. Bütün medeni ülkelerdeki devlet başkanları ya da ülkelerin kaderinde söz sahibi olmuş kişiler, sağlık da dahil her türlü konuda titizlikle korunuyorlar. Süleyman Bey'in önemli bir devlet adamı olması, kendisine aynı titizliğin gösterilmesinin gereğidir.

* Süleyman Demirel'in çok yoğun bir çalışma programı var. Sürekli onunla olmak evliliğinizi ne şekilde etkiliyor? Sadece geçen yıl 60 bin kilometre yaptığımız düşünülürse, gerçekten de "yoğun tempo" doğru bir tanımlama... Bu yoğun tempoya rağmen, çok sevdiğim ve beni dinlendiren yemek yapmaya ve eşimle sosyal aktivitelere katılmaya zaman bulmak, imkansız değil. Programlı bir yaşam tarzı ile her şey mümkün.

* Güniz Sokak'ta bir gününüz nasıl geçiyor? Her sabah, Güniz Sokak'ta sayın Demirel ve eşi ile güne başlıyorum. O günün değerlendirmesinin ve günlük rutin kontrollerin ardından, Kuleli Sokak'taki çalışma ofisine gidiyoruz. Hafta içi hemen her gün yaptıkları (1 yıldan beri) öğleden sonraları yürüyüşlerinde ve gün içi diğer aktivitelerinde ya da seyahatlerinde kendilerine eşlik ediyorum. Akşam yine Güniz Sokak'ta, son talimatlarını alıp, yine hanımefendi ve sayın Demirel ile günü tamamlıyorum.

*Nazmiye Hanım'la ilişkileriniz nasıl? Onun sağlığıyla da ilgileniyor musunuz? Nazmiye Hanım benim için eşinin bir parçası. Çok severek ilgileniyorum.

* Süleyman Demirel'le doktor hasta ilişkiniz nasıl, söz dinleyen bir hasta mı? Hekimlik sanatının en zor ve en gerekli yönlerinden biri, hastanızla iyi kooperasyon kurabilmenizdir. İnsanları tanıma, anlama ve rahatlatma konusunda da üstünlüğü tartışmasız. Benim hiç çaba sarfetmeme gerek kalmadan, çoğu zaman kendisi beni rahatlatıyor. Bana göre "hasta" sözcüğü çok uygun değil. Her konuda olduğu gibi, sağlığına da medeni her insanın yapması gereken özeni gösteriyor. Benim ve gerektiğinde konsültasyonlarıyla bana destek veren çok değerli meslektaşlarımın önerilerine, rutin kontrollere açık. Sayın Demirel genetik olarak güçlü yapısıyla fizik yaşının 20 yıl gerisinde, sağlıklı bir birey.

* Konunun uzmanı olarak, nasıl beslenmemiz gerektiğini anlatır mısınız? Gıdaları, belli ölçüde ve zamanında tükettiğiniz ve dengeli beslenmeye dikkat ettiğiniz sürece, aşırı kısıtlamalara gerek yoktur. Aşırı tüketilmelerinin zararları tartışmasız olan maddeler, o meşhur üç beyaz, yani; şeker, tuz ve un ve bir de sarı; yani yağlar. Bunları içeren gıdaların mümkün olduğu kadar kısıtlı tüketilmeleri gerekir. O halde; börekler, çörekler, tatlılar, bisküviler ve kurabiyelerden uzak durulmalı. Beslenme programımız, sebze ve tahıl ağırlıklı olmalı. Kırmızı et daha az yer tutmalı, hatta beyaz et tüketiminde de aşırıya kaçmamalı! Etin yanında bir miktar da sebze tüketmek, faydalı. Öğünlerin aynı saatte ayarlanması da tercih sebebidir. Mutlaka kahvaltı ile güne başlanmalı! Üç ana ve üç ara öğün, sağlığına dikkat etmek isteyen her insanın beslenme programında yerini almalı! Ana öğünlerden iki-üç saat sonra alınacak ara öğünler, metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Kabaca oranla; alınan gıdaların yüzde 55'i karbonhidratlardan, yüzde 30'u yağlardan, yüzde 15'i de proteinlerden oluşmalıdır. Günde 8-10 bardak su içilmeli, yemek öncesi bir bardak ve hatta lokmaların arasında da bir yudum su içiminin sayısız faydası göz önünde tutulmalıdır.

TATLI YERİNE MEYVE

* Akşam yemeklerinde nelere dikkat etmeliyiz? Akşam yemeklerinin saat 19.00'dan önce bitmiş olması gerekir. Yemek yerken mümkünse televizyon izlememeli. Yemek yerken televizyon izlemek, okumak, yemeğe konsantrasyonu bozarak, daha çok yemek yemeye sebep oluyor. İleri saatlerde acıkırsanız, 3- 4 tane badem, ceviz veya küçük bir kase yoğurdun içine elma doğrayıp yiyebilirsiniz. Bir davete katılmanız gerekiyorsa, ara sıcak olarak sebze içerenleri tercih etmek, yemeğe salatayla başlamak en doğrusu. Yemek sonrası tatlı yerine, meyve seçimi de bir başka doğru adım. Meyveyi yemekten hemen sonra tüketmek yerine, iki saat sonra tüketmeniz, akşam yemeğindeki son doğru adımdır.

* Akşam yemeklerinin 19.00'da bitmiş olması gerektiğini söylediniz. Ama bazı diyetisyenler, "Yemek yedikten bir saat sonra yatmamak koşuluyla, istediğiniz saatte yemek yiyebilirsiniz" diyor... Akşam yemeğinin 19.00'da yenmesi en sağlıklısı. Yaşam koşullarından kaynaklanan değişiklikler yapmak elbette mümkündür. Benim söylediğim, sağlıklı yaşamak isteyen kişilerin uygulaması gereken, sağlıklı beslenme konusundaki otoriteler tarafından doğruluğu ve üstünlüğü kanıtlanmış, tartışmasız kurallardır. Her zaman bir tane ve en doğru vardır!"

Dr. Aylin Cesur

Süleyman Demirel sağlığına çok özen gösteriyor. Haftaiçi her gün bir saat birlikte yürüyüş yapıyoruz. Tüm seyahatlerinde de kendisine eşlik ediyorum

Gıdaları belli ölçüde ve zamanında tükettiğiniz sürece, aşırı kısıtlamalar yapmanıza gerek yok. Ama akşam 19.00'dan sonra yememeye özen gösterin

Bir davete katılmanız gerekiyorsa yemeğe salata ile başlamak en doğrusu. Ara sıcak olarak da sadece sebzeli olanları tercih etmek gerek

Levent Çelikay

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Nikahı terk etmeye cesaretim yoktu
 Aşkı da ihaneti de acıyı da tattım
 Beyin okuyan Türk Amerika'da çığır açtı
 Artık iyice kudurdum
 Diyanet İşleri Başkanlığı laikliğe hiç yakışmıyor
 Evlilik hediyesini öldükten sonra aldım
 Bütün entelektüellerin içi çürümüş
 Yağmur çamur hikaye Phaeaton gerçekten şahane
 Gazanfer Bilge 81 yaşında bir delikanlı
 Habercilik değişti çünkü Türkiye değişti
 Öğrenciler gözlüklerimi çok havalı buluyor
 Türkiye ikinci vatanım
 Asıl mücadele şimdi
 Filistin'in Mandela'sı doğuyor
 İşte Aktuna'nın gençlik formülü
 Türkiye'de perdelerimizi kapatmak zorundayız
 Hayatıma girecek kadın güzel ve temiz olmalı
 Gömlek değiştiren adam
 Karımı kıskandım ben de kanser oldum
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Bu kadından korkmayan taş olur
Bu kadından korkmayan taş olur
"Portakal Devrimi"nin ilk somut sonucu görüldü; Ukrayna, "Miss World"...
'Denizler' belgesel oldu
'Denizler' belgesel oldu
Otuz üç yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, adına çekilen belgeselde...
Yirmi iki ayar yemekler
Tarih boyunca en pahalı madenler arasında yer alan altın gösteriş...
Uçaklarda restoran devri
Uzun menzilli uçakların 70'li yıllarda piyasaya çıkmasıyla ikramlar, sıcak...
THY iç hatlarda daha da indirimli
Türk Hava Yolları, 1 Şubat 2005 tarihi itibariyle iç hat ücretlerini yeniden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.